Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

DE MEEST GEMAAKTE SNOEIFOUTEN

door Jan de With


Snoeien is meer dan enkel het binnen de perken houden van een plant of boom is. Sterker nog; met dit doel voor ogen is de kans dat de plant het niet overleeft erg groot.

Hier volgen enkele van de meest gemaakte fouten door tuinliefhebbers die je zoveel mogelijk dient te voorkomen.
1. De plant snoeien in het verkeerde jaargetijde.

Iedere plantsoort heeft een ander moment waarop snoeien gewenst is. Dit heeft o.a. te maken met de klimaatomstandigheden ten tijde van het snoeien en met de manier waarop de nieuwe bloemen zich ontwikkelen.

De belangrijkste vuistregels hierbij zijn:

Winterbloeiers snoeien in de zomerperiode.

Voorjaarsbloeiers snoei je direct na de bloei en niet in het najaar of de winter.

Zomerbloeiers snoeien in maart, april als er geen strenge vorst meer wordt verwacht.

Najaarsbloeiers snoeien in het voorjaar.

Bladhoudende heesters snoei je bij voorkeur 2 keer, eind juni en begin september.


2. De natuurlijke groeiwijze van de boom of heester wordt niet of onvoldoende in acht genomen.

Bij snoeien moet je er altijd rekening mee houden dat je met levend materiaal te doen hebt. Snoeien dwingt slapende knoppen om het volgende groeiseizoen uit te lopen, waardoor de vorm van boom of struik zal veranderen.

Snoeien kun je pas goed leren als je hebt ontdekt wat de specifieke eigenschappen van een plant zijn.

Hierbij moet je denken aan vorm, groeikracht, vertakkingswijze, bloeitijd en bloeiwijze. Alvorens de snoeischaar erin te zetten is het raadzaam hier meer over te weten.

Zodra je hier meer inzicht in hebt zul je ontdekken dat snoeien makkelijker is dan je denkt en ben je in staat de natuur naar je hand zetten.


3. Het verstoren van de energiebalans.

Snoeien heeft alles te maken met de doorstroming van de voeding en energie van de plant. Met een juiste snoeitechniek kun je hiermee prachtige resultaten boeken. Planten worden nog mooier en groter dan gedacht en struiken en bomen blijven jarenlang gezond.

Te rigoureus snoeien betekent een verstoring van de energiebalans. De wortel-tak verhouding is niet meer in evenwicht.

De plant kan hier op 2 manieren op reageren.

1. Heftige groeireactie  op de uiteinden van de afgeknipte takken. Dit is de minst erge reactie. De natuurlijke vorm van de plant is veelal wel verstoord maar de plant kan dit met een beetje geluk op termijn weer overgroeien.

2. Overmatige wortelsterfte. Deze reactie kan ernstige gevolgen hebben en zelf leiden tot afsterven van de gehele plant.

Een ander aspect bij energiebalans is het activeren van groei. Planten kunnen vroegtijdig in de afsterffase komen wanneer ze te weinig gesnoeid worden.

Door regelmatig snoei toe te passen wordt de plant telkens weer opnieuw geprikkeld tot het aanmaken van nieuwe scheuten. Op deze manier kan de levensduur van de plant aanzienlijk worden verlengd. Een mooi voorbeeld waar je dit kunt toepassen is lavendel.

Direct aan de slag…KLIK HIER>>>

Geplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

195 Reacties

 1. Theo Mestrom

  Hoe moet ik een rododendron snoeien,of mag die niet gesnoeid worden?

 2. Ines Budding

  Wanneer kan ik mijn (nu prachtige) hibiscus snoeien? Het is een boom maar hij hangt zo zwaar dat ik denk dat er iets aan de uiteinden af zou moeten; kan dat? Na de bloei???

 3. josee rottiers

  Beste Mr De With,

  Uit het artikel besluit ik dat ik mijn blauwe regen had moeten snoeien na de (zwakke)bloei in het voorjaar. De bloei was zwak omdat ik de plant ook het vorige jaar niet gesnoeid heb.
  De plant is nu een struik met veel groene bladeren en veel jonge uitlopers. Graag had ik de plant nochtans op de muur erachter omhoog geleid in de hoop er vele trossen bloemen in het voorjaar op aan te treffen.
  Graag advies ivm het tijdstip waarop ik in dit geval dien te snoeien en hoe ik dat het beste aanpak.
  Alvast heel erg bedankt voor je reactie.
  Josée Rottiers

 4. carine

  wij hebben al 3 jaar een blauwe regen staan hebben er al vanalles aan gedaan ma niks bloemen wel enorm veel takken wel 2 meter lang weet jij raad hoe ik volgend jaar bloemen eraan kan krijgen

  groetjes
  dank u

 5. w.a.bruin

  geachte tuinvriend ik wil graag weten heo ik mijn pruimen boon kan en wanneer te snoeien , met vr.gr willem .

 6. lisa

  Een paar maanden geleden heb ik een coniferenheg geplant.
  De toppen zijn nu op de hoogte die ik ongeveer wil hebben.
  Kan ik die toppen zomaar afknippen?
  Graag reactie.

 7. annie

  Hallo,

  Ik heb in Februari dit jaar 2 appelboom 1 pruim- en 1 pereboom geplaatst. Het zijn leibomen en hebben nog geen vrucht gedragen. Moeten deze gesnoeid worden. Zo ja Hoe en wanneer. Het leien is gedaan door de verkoper.
  groetjes Annie

 8. Bert de Vries

  wanneer moet ik een hortencia snoeien?????

 9. Appie Pfister

  Het is toch moeilijker dan ik dacht.
  Ik heb toch een aardige diversiteit aan planten en bomen, en als je een leek bent zoals ik, had ik graag de mogelijkheid gehad om iemand thuis te krijgen voor een persoonlijk advies.

 10. Ria van Limbergen

  Ja, dat doet nadenken hè.
  Dus begrijp ik, dat bij de maagdenpalm die nu bloempjes vormt,moet wachten om te snoeien.
  Bedankt Jan!

 11. josvangenechten

  Geachte,
  Ik heb een taxushaag (3 jaar oud) en moet deze nu gaan snoeien. maar hoe?
  de haag boven loopt breed uit en men zegt dat de haag boven smaller moet zijn dan onderaan, maar dan moet ik alles wegsnoeien en dat kan toch niet de bedoeling zijn?
  Hoe dit oplossen?

 12. Ina Bliek

  Beste Jan,

  Ik heb een kamperfoelie die deze zomer gebloeid heeft nu zitten er blauwe bessen?? aan ,moet dit gesnoeid worden?
  Ook heb ik een aantal euonymus fortunei struiken waar de blaadjes afvallen en de rest van de blaadjes en stammen worden helemaal wit,kun je mij vertellen wat dit is?
  groet Ina.

 13. Ingmogen

  Beste Tuinvriend.

  Heel mooi uitgelegd maar ik heb dit allemaal al gezien .Ik heb een appelboom waarvan de nieuwe scheuten allemaal omhoog groeien.En ik heb verleden jaar echt alle schuiten van de hoordtakken weggesnoeid. Dus dit zijn allemaal nieuwe scheuten.Wel heb ik de takken even goed bestuudeert.Aan het uiteinde zie ik kleine witte knppen komen daar blaadjes uit of zijn dat koude knoppen .Aan sommige takken zie ik het begin hele kleine uitsteekseltjes die kun je eigenlijk bijna alleen voelen zijn dat de warme knoppen.verder is het een kleine appelboom die een meter of vier hoog is waarvan de onderste dikke takken geamputeerd zijn .Toen wij hier drie jaar geleden kwamen wonen zaten er echter wel appels aan .De man die hier voor ons had gewoont was hovenier.Er zaten toen wel allemaal van die takjes in die ik bij u ook in de appelboom zie.Alleen die zitten er niet meer aan .Dit zij komplete nieuwe scheuten of takken hoe je ze ook maar noemen moet.Er zijn dus dit jaar geen appels aan de bomen geweest en verleden jaar ook niet .Alleen ben ik dit jaar niet van plan weer alles te snoeien .Mijn vraag is dus .Moet ik dus snoeien of niet hoe en waar . Met vriendelijk groet ingmogen

 14. marike

  Hallo Jan,

  Ik scheur heel internet over maar ik kom er niet uit hoe je leiplatanen moet snoeien. Wil je daar wat tips over geven of misschien zelfs een instructievideo?

  Hartelijke groet,
  Marike

 15. Sylvia

  Beste tuinvriend Jan,

  graag wil ik weten hoe ik een 7 jaar oude perenboom moet snoeien die waarschijnlijk nog nooit gesnoeid is. Alle peertjes vallen van de boom af en dat is zo zonde want ze zijn nog niet rijp. De boom heeft lange takken met korte zijtakjes en daar hangen de vruchten aan. De uitleg op de video is voor mij, grote leek, niet duidelijk. Heel graag advies, groet Sylvia

 16. Corinne

  Beste Jan,
  vorige week zondag ontdekte ik jouw site en ben zo blij met jou!
  Je heldere rustige uitleg geeft mij eindelijk een beetje zicht in hoe ik voor mijn tuinplanten kan zorgen.
  Dankjewel hiervoor!

  Groeten van Corinne

 17. jan hendrik veldhuis

  hallo jan ik vind het een hele mooie programma maar helaas kan ik nog geen lid van de vrienden club worden want ik zit momentaal krap bij kas dus helaas nu nog niet

 18. H Bijl

  Hallo Jan
  Ik heb een vraag Ik heb een paar peren bomen gekocht ,met stijlomhoog staande takken van wel een meter hoog moet ik die snoeien of zo laten
  Groetend H Bijl

 19. Appie Pfister

  hoi beste ap
  ik heb mijn zonnebloem gesnoeid.
  komt er nu ook een nieuwe bloem?

  groetjes skunkrider.

 20. Ton Stam

  Hoe moet ik een Brem snoeien en dan vooral een rode brem?

 21. trudy bos

  ik vind het allen moeilijk om fruitbomen te snoeien mijn appelboom is allen maar gegroeid en heeft maar 2 appels en veel lelijke bladeren met gaatjes wat heb ik verkeerd gedaan ? En wanneer moet ik mesten en wat voor mest.
  Gr Trudy.

 22. willem

  ik heb een balkon daar staat de hele dag de zon op ik heb een appelboom en een klimroos de roos snoeien eind maart de appelboom weet ik niet van deze site steek ik een hoop op geweldig

 23. Pieter

  Oeps, heb net mijn hele tuin gesnoeid. (september) seringen tot op 30 cm, rododenderons, forsythia etc.
  Ach het werd tijd vanwege achterstallig onderhoud. Ik heb het volste vertrouwen dat alles weer aangroeit.

 24. gijs

  ik heb in maart 2 pere bomen geplant,maar er is de hele zomer geen blad aan gekomen.
  hoe kan dit??
  wel zitten er heel veel scheuten van 30tot50cm lang aan dus hij is niet dood,mijn vraag is moet ik die scheuten van de winter wel knippen??

  gr Gijs

 25. petra

  hoe snoei je de boerenhortensia?
  volgendjaar wil ik ook graag weer bloemen.

  groetjes

 26. W.Mooij

  Hoe en wanneer moet ik mijn appel en perenboom
  snoeien .

 27. claude lamont

  ook wij hebben een gouden regen op het werk, deze moeten wij elk jaar terugsnoeien en ook daarop komt niets van bloei.deze staat er ongeveer 10 jaar en heeft nooit gebloeid. graag wil ik weten wat ik er kan aan doen om bloei te krijgen.laat iets weten dank u

 28. H.Rekourt

  Ik moet mijn bolesdoorn snoeien hij wordt te groot, ik wil hem een flink stuk eind terug snoeien, ik doe dat eind October is dat goed!!
  Gr. H.Rekourt.

 29. Taymans Harry

  Als gepensioneerde maak ik hier dankbaar gebruik van !

 30. Taymans Harry

  H
  oe en wanneer snoei ik best hortensias ?

 31. jan Frieswijk

  zo zie je maar dat internet onbeperkte mogelijkheden heeft. Ik was altijd onzeker met het snoeien. Maak dan ook graag gebruik van de kennis van de tuinvriend.

 32. frans

  Wanneer snoei je liguster heg.En als je de heg gaat planten moet hij gekortwiekt worden.Of is beter hoog te laten.

  groetjes Frans

 33. Henk

  Deze zomer hebben mijn 2 oleanders heel mooi gebloeid vanaf Juni tot augustes,
  Maar in sepember na een flinke regenbui was ik vergeten mijn oleanders onder de veranda te zetten, toen ik s’morgens keek zaten de bakken vol met water, dus verzopen.
  We hebben water eraf gegoten maar ze wilde niet meer bloeien.
  Ik heb hem deze week 10 tot 15 cm gesnoeit, wat denk u zou die er weer doorkomen?
  ze zijn nu ongeveer 75 cm hoog nog goed in het blad.
  Groet Henk

 34. Brigitt Meiswinkel

  hallo Jan,ik ziet met meerdere problemen,in mijn vijver zwemmen regelmatig de waterplanten rond,ik heb ze werl in geplant in mantjes,wat kan ik hier aan doen?slakken nee wat heb ik slakken,ik heb kokosdoppen gestooit,slakkendood-korels,bier in schaaltjes,maar niets helpt.van mijn blouwregen waar veel doode takken aanzieten.kan ik deze snoeien?
  groetjes Brigitt

 35. Harm

  Vermoed dat ik al 2-3 jaar zowel een pruim en een aantal kiwi planten te enthousiast heb kort gehouden , waardoor ik alleen maar groei prikkels heb gecreerd. De boom/struiken blijven maar blad aanmaken en van bloesem-/vruchtvorming is er inmiddels na 3-4 jaar nog steeds geen sprake.

  Heb je tips?

 36. glenn marcus

  hoe en wanneer snoei je dan stokrozen?

 37. agnes

  Geachte,

  Ik ben sedert dit jaar lid van jou site de tuinvriend, een zeer intersante en leerzame site, na enkele opzoekingen heb ik niets gevonden van het snoeien van walnoten.
  hierbij heb ik een vraag, wij hebben een jonge walnootboom en zouden hem graag verplaatsen omdat wij in zijn buurt een serre hebben geplaatst, hoe moeten wij hem uitgraven en mag hij dan gesnoeid worden alsook hoe snoeien wij hem dan. Deze boom heeft nog geen noten gedragen daar hij nog maar rond de 8 jaar is. Bij deze hoop ik op uw advies.
  Dank bij voorbaat

  agnes

 38. claire

  Hallo Jan

  wou graag inschrijven op het programma, toch mijn bank Argenta internetbankieren, staat er niet onder vermeld.
  Kan je me laten weten hoe ik alsnog kan inschrijven.

 39. Robert

  Beste

  Vorig jaar heb ik rond deze tijd mijn druivelaar teruggesnoeid
  en deze herfst is hij zwaar beladen met grote druiventrossen
  IK heb dus opnieuw de fel uitgegroeide uitlopers terug ingekort en hoop natuurlijk dat de wonden tijdig zullen geheeld zijn en er opnieuw mooie trossen te voorschijn zullen komen ; ik denk goed gehandeld te hebben
  mvg
  Bob

 40. marjan

  Hallo,
  In mijn tuin zijn in april 27 coniferen geplant van 1.50 hoog. (snelgroeiende coniferen). Nu ze een half jaar oud zijn, moet ik ze dan snoeien ? Ze zijn nog niet zo breed maar groeien wel in de hoogte. Ze zijn nu ongeveer 1.80 hoog. Hoe en wanneer kan ik het beste snoeien ?

 41. jan

  moeten de druiven nu in oktober gesnoeid worden

 42. p.weesepoel

  dag meneer de Wit,

  ik heb een heg rond mijn tuin van coniferen{thua brabantia] deze is nu ongeveer 4 meter hoog.
  ik wil deze graag terug snoeien tot een hoogte van 3 meter.
  kan dat wel? en wanneer is de beste tijd om uit te voeren.
  groeten peter.

 43. TONIA

  BESTE JAN ..KAN IK MUN GROENEDENNENHAAG NU OF IN HET VOORJAAR TOPPEN .

 44. Everaert Edw.

  Mijnheer,
  Ik heb proberen de betaling te doen van 9,97 uero voor het progamma snoeien van bomen (fruit)Maar het is mij niet gelukt,voor een internationale overschrijving moet ik het adres van de bank en van U hebben.Nog vriendelijke groeten van Everaert

 45. wilco de jong

  Ik heb in jan een huis gekocht incluisief en verwaarloosde pruim in de tuin. 1 tak was al gebroken, droeg wel vrucht afgelopen seizoen Sowieso droeg de hele boom heel veel vruchten. alle takken hangen naar beneden. topzwaar. Ik durfde er na de winter en vlak voor de bloei nix aan te doen. Heb het dit jaar met pijn en moeite aangezien. Maar nu moet er binnen zeer korte tijd iets mee gebeuren. Hoe pak ik dit aan? Ras is onbekend. Heerlijke paarsachtige zoete pruimen die makkelijk van de pit loslaten.
  groet wilco

 46. rein zetzema

  wanneer kan ik een kamperfoelie snoeien.

 47. Leona Bossuyt

  In mijn tuin staan hortensia’s van wel 30 jaar oud. Ze zijn zeer opgeschoten. Mag ik die kort snoeien? en wanneer?

 48. peter.

  Wanneer mag ik Rozen snoeien?
  En stekebes of kruisbes welke perjoden mag ik die snoeien?

 49. Tilly

  Wanneer en hoe wordt de Fuchsia (Maori Maid grant flower) gesnoeid.

 50. udo

  Ik heb een paar jaar geleden 2 kwetsen op halfstam gekocht. Sinds 2 jaar geven ze vruchten.Maar ze groeien ook de pan uit, waardoor ons zonnige zitje in de schaduw komt te staan als de zon wat lager staat. Vraag: kan je de top er af snoeien en zo ja: wanneer. De pruimen zijn een week of 3 geleden geoogst. Dus nu of beter in maart? Bij voorbaat hartelijk dank voor uw antwoord.
  Met vriendelijke groeten
  Udo Braehler

  P.S. U zit toch in Ijsselstein (Utr.) Wellicht kent u Georg Otter? Collega in het groene van u. Oude schoolvriend van me, maar we hebben elkaar in geen jaren gezien.

 51. Hub Verdonschot

  Hoe en wanneer snoei ik een notenboom.
  Onze boom is ongeveer 13 mtr. hoog en 12 mtr. in doorsnee. Hij wordt voor onze tuin veel te groot. Wij zouden het erg jammer vinden als hij het het zou begeven, doordat hij verkeerd gesnoeit zou worden. Vandaar gaarne een reactie voor het hoe en wanneer.
  Met vriendelijke groet,Hub

 52. T. van Werven

  Meneer de With,

  Kunt u vertellen wanneer en hoe de beste tijd is van snoeien van: clematis, blauwe regen en blauwe druivenstruik?

  Bij voorbaat dank

 53. Irene de Kort

  Goedendag

  de fluweelboom of Russ? zijn takken gaan over de weg mag hij gesnoeid worden en komen er dan nog meer worteluitlopers?

 54. M.Vught

  Ben een starter en nu achter gekomen dat ik het altijd fout heb gedaan. Zal nu niet meer voorkomen. Bedankt en hoop nog veel meer van u te kunnen leren.
  bedankt.

 55. dymph

  Ik kon eerst de videos aan maar ik weet niet meer hoe ik die er op krijg Ik vind het een heel leuk progamma en leerzaam groetje dymph

 56. NORBERT SIOEN

  IK HEB EINDE VERLEDEN JAAR EEN NIEUWE LIGUSTRUM HAAG AANGEPLANT
  DIE HAAG IS NOG NIET GESNOEID GEWEEST MAAR ONDERAAN IS DE HAAG NIET DIK TEGEGROEID
  WANNEER MAG IK SNOEIEN EN WAAR.DE BEDEOLING IS DAT DE HAAG ONGEVEER 1.80 METER HOOG WORDT

 57. Virginie

  Hallo,
  Ik heb 2 ballerina (appel)boompjes.Heb hier nooit iets aan gesnoeid, dacht dat dat niet nodig was. Een gaat recht omhoog,te dunne stam waardoor hij met appels top zwaar overhangt. De ander splits zich op 3/4 hoogte in 4 scheuten , maar draagt ook fruit.Hoe krijg ik een mooie dikke stam.

 58. Julien Weynants

  Hartelijk dank voor uw prachtige raadgevingen.

  Met dergelijke steun is het werken in de tuin voor een amateur des te plezieriger.

  Ik beloof U,zodra ik concrete vragen heb, deze zeker aan U voor te leggen.

 59. Arie Versteeg

  Kan ik mijn Druiven al snoeien?
  Ik bedoel de scheuten inkorten wwar de druiven aan gehangen hebben?

  H.G Arie

 60. Yvonne

  Wij hebben 3 photinia’s in onze tuin en alle 3 groeien ze verschillend.
  Ze waren evengroot toen wij ze kochten maar inmiddels zijn ze van klein naar groot gegroeid.
  Ze groeien ook niet heel snel.
  Ik heb ze 1 x gesnoeid en wilde nu weer snoeien maar weet niet of ik hier goed aan doe.
  We hebben ze nu 3 jaar in de tuin staan.

 61. rob koedam

  ik ben blij met je service

 62. rony

  beste tuinvrienden,
  leuke snoeitips , zal ze zeker nog kunnen gebruiken, heb in september een klimroos en clematis, pasiflora en trompetklimmer gepland aan mijn pergola van 4m op 4m
  kan ik eventueel ook foto’s doorsturen van mijn tuin
  gr
  rony

 63. Truyens Jean

  Heb vluchtig nota genomen.Ik vind het fantastis.Ga alles eens goed bestuderen
  Dank U bij voorbaat.
  TruyensJean .

 64. Haitsma

  Halloo,
  wij hebben een paar jaar terug een druivenplant geplant hij groeit prima hebben er al druiven van gehad maar hij nzal gesnoeit moeten worden onze vraag is wanneer is de beste tijd en wat snoei nik er af.

  Domme vraag misschien maar wij zijn maar amateurs in dit gebeuren.

 65. Andre van Diepen

  Hoe snoei ik een kersenboom en wanneer?

 66. Balemans Theo

  hoe en wanneer moet ik een vlinderboom
  snoeien

 67. angele

  Hoe worden struiken en planten terug gesnoeid als er dode takken tussen zitten en een bepaald soort schimmel.
  met vriendelijke groet,angele

 68. Els

  Geachte
  ik snoei mijn rozen (groot bloemige) in november op ongeveer kniehoogte en in maart nog eens. is dat de goede snoeiwijze?.

  Mijn hibiscusboompje staat reeds 2 weken kaal
  is dit normaal of scheelt er wat anders?

  groetjes
  dank u.

 69. aime

  graag zou ik ook graag volgend jaar bloemen op mijn hortensia s.ze zijn 7jaar ,en dit jaar geen bloem gehad.msch heb ik de dode bloem daarvoor te vroeg afgesneden ?MAG ik nu nog snoeien en wanneer?

 70. De Greef Magda

  Mag ik mijn “palm”haagjes nu nog snoeien????

  Wanneer en hoe snoei ik het best lavendel ??

 71. Peter Geerts

  wanneer moet ik een pruimenboom snoeien of in korten en
  die zit in de zomer ook helemaal on der de luis

 72. Arjan van Minderhout

  Een van de gasten van ons vakantiehuis in de Pyreneeën heeft de hortensia’s tot de grond toe afgesnoeid in oktober.
  Is er nog hoop ???

 73. w.v.otterdijk

  wanneer word het snoeien van fruitbomen, wat specifiecer behandeld,verder vindt ik alles
  heel begrijpelijk.

 74. Frans

  Leuke en interessante site. Als leek al veel handige tips opgedaan.

  Wij sinds kort verhuisd. In onze nieuwe tuin staat een perenboom die langs een muur wordt geleid. Dit jaar zaten er geen peren aan. Er is wel veel blad aan gekomen. Hoe kan ik zien welke takken ik moet snoeien om komend jaar wel peren te kunnen ‘oogsten’.

 75. Martha

  Mijn dochter heeft via internet Spireastruiken
  gekocht. Ze zijn in oktober overgeplant.
  Aan de takken te zien zijn ze nog nooit gesnoeid. De takken vallen uit alkaar. Het is een armoedig gezicht. Wanneer kan ik ze snoeien en tot hoe hoog?

 76. ellen

  Hi!,
  Nou heb ik dus een grote fout gemaakt en mijn (late) voorjaarsbloeiers nog niet gesnoeid: dacht dat in de winter moest. Ik weet niet hoe de struiken heten want ik woon hier net en ken de tuin niet goed. Ze zijn beslist te hoog; ze zijn in de zomer wel 70 tot80 cm groter geworden en zijn nu ongeveer twee meter hoog. Eentje heeft kleine witte bloemetjes en de andere iets grotere gele bloemetjes met dunne draadjes bij de bloemetjes.
  Wat nu te doen?
  Bye!

 77. Ward

  Dit is in weinig woorden wat ik probeer te antwoorden op snoeivragen.Ik heb het al enkele malen doorgestuurd.
  Groeten Ward (compostmeester)

 78. elisabeth

  Hoe en wanneer een vijg snoeien ?

 79. beuckens

  Hoe moet ik de hortencia snoeien en waneer
  Bij voorbaat dank Leffert

 80. Leen Joanna

  Ik heb een cipressus bentamii of Mexicaanse cipres. hij is 1 jaar oud en ik zoe hem willen snoeien in een bol. Hoe begin ik hieraan. Ik heb geen enkele ervaring met snoeien.
  Beste groeten,
  J.Leen

 81. cranen

  wanneer moet je kuiplanten
  snoeien /??

 82. Bob

  Wanneer en hoe snoei ik mijn olijfwilg

 83. Henk Kruidenier

  Ik lees heel veel over wat je allemaal kunt aanrichten en dat er heel wat fout kan gaan. Wat ik wil weten is dus; hoe, waar, wanneer, met wat snoei ik onze kersenbomen, die te hoog groeien. Ook in de filmpjes krijg ik daat niet het antwoord op. Ik hoor wel dat het niet moeilijk is!

 84. Piet Berkelaar

  Wanneer kunnen wij fruitbomen verplaatsen.
  Ze staan nog maar een jaar.

 85. He3nny van Leeuwen

  L.S.,
  Hoe moet ik rode bessen snoeien?

 86. RIA

  Hortensia snoeien
  al vast bedankt

 87. Theo Lemmers

  Ik heb een vragen over een leilindenboom.
  – De methoden van leiden.
  – Snoeien hoe en wanneer.
  – meststoffen.

  Ik heb een blauwe regen die maar niet wil bloeien.
  Wat kan daar de oorzaak van zijn?

  Met vriendelijke groet,
  Theo Lemmers

 88. noor loenen

  Ik heb een vraag: wij hebben leikastanjes voor het huis. Nu is een grote zijtak slecht, zit vol paddestoelen. Deze is zo dik bijna als de stam; Kunnen wij deze zijstam afzagen
  als we hem behandelen(nu in februari)
  En wat te doen als hij hol is?
  Groetjes noor

 89. Joop van der Wal

  De film over appelboom snoeien is niet volledig. Halverwege stopt deze.
  Het appelboom snoeien interesseer me juist.
  Graag opnieuw sturen.

 90. Niels

  Dag Jan,

  Ik ben erg trots om mijn hortensia’s en wil deze dan ook graag goed onderhouden. Maar wat ik niet goed weet is wat de juiste snoeitechniek is voor dit type plant. Kan jij mij op weg helpen?

  Alvast bedankt,
  Niels

 91. André

  Beste Jan,
  Ik wil een te hoge (2,5m) beukenhaag sterk in hoogte terugsnoeien omdat hij op ooghoogte en lager nogal transparant is en in de winter (dec.jan.) vrijwel alle blad verliest. Kan ik dit nu (eind februari) al doen? Waar moet ik op letten? Kan ik naderhand iets aan de bodem toevoegen om de haag te helpen om de (snoei)klap te boven te komen?
  Alvast bedankt voor je antwoord.
  André

 92. Jur

  dit is een duidelijke handleiding, maar ik heb nog een vraag,
  mag ik een behoorlijk grote skimmia ca. 1.50 cm. in doorsnede snoeien en zo ja, wat is de beste manier.
  Groeten Jur,

 93. Rob Bavelaar

  kunt u mij een schema opsturen, hoe snoei je
  een druif (boskoops glorie)in het voorjaar?
  en graag advies voor bemesting.
  B.V.D. H.G Rob Bavelaar

 94. Onno

  Lees met plezier al je nuttige tuintips. Leerzaam voor eigen gebruik.

  Met vriendelijke groet, Onno

 95. DHONDT GERMAIN

  hoe snoei ik correct laagstam perelaar en appelaar ???

 96. raymonda

  Mijnheer,
  Ik heb een mooie lavendel waarvan ik elk jaar de zaadjes +de steeltjes en de top van de blaadjes afsnijd in september.
  1) Is dit het goede moment om de beste geur in mijn linnenkast te hebben?
  2)Is het het goede tijdstip om de plant zo een beetje te snoeien?
  3) Ik zou de plant elders willen planten(in een pas aangelegde boomgaard) wanneer doe ik dat best?
  dank u.

 97. Hettie Brouwer

  We hebben een ginko op stam, gekweekt om breed en niet hoog te groeien. nu gaan de takken flink hangen en vragen we ons af, of en e.v. wanneer we daar nu ‘t beste wat van kunnen snoeien.
  Ben benieud naar je antwoord, anders moet ik bij de kweker langs met deze vraag.

 98. Nathalie Mense

  Dag tuinvrienden,
  In onze tuin staat een =/- 50-jarige apebroodboom. Of dat de werkelijke naam in weet ik niet. Het is een boom met een takkenlaag laag waar steeds ongeveer 30 centimeter tussen zit en die bestaat uit een soort schubben. Vorig jaar hebben we problemen gehad met de gemeente en moesten we hem binnen 6 weken snoeien. Dat hebben we gedaan. Nu worden er verschillende takken bruin. Kan ik die er zo maar afhalen en wanneer is de eigenlijke snoeiperiode voor een boom als deze?
  Weet iemand of deze boom ook werkelijk zo heet?
  groet Nathalie

 99. Cees de Graaff

  Wij hebben in de binnentuin 8 Prunissen in een kring staan. Die bloeien in april. De bomen worden wel erg breed. Mag je deze bomen vormsnoeien en in hoevere kan je dat doen.

  Cees de Graaff

 100. Johan

  Kunt u i.pv. jaargetijden de maanden noemen
  waarin gesnoeid moet worden.

 101. Mden dopper- Noppe

  Ik heb in de tuin een pruimenboom. Hoe kan ik die op een veilige manier snoeien?

 102. Jo Loobuyck

  Beste Jan,

  Via het regionaal landschapswerk West-Vlaanderen volgde ik een basiscursus fruitbomen snoeien in Ieper – België.

  Ik ben een leek in het vak, zeker weten, maar naarmate enkele begrippen zoals – gesteltakken – harttak – kelkvorm – … duidelijker werden, ging ik wat op zoek op het internet, en kwam ik op Uw site terecht. Bijzonder boeiend, zeer zeker.

  Ik heb mij dus op uw nieuwsbrief ingeschreven, en blijkbaar is dit een zeer levendige website.

  We houden contact!

  Jo Loobuyck
  Westkaaipad 8
  8900 Ieper
  België
  joloobuyck@gmail.com

 103. Christien

  Beste Jan,

  We zijn onze tuin aan het veranderen,de appelboom(zoete Aagt)moest ook verplaatst worden, we hebben de bomen laten snoeien door een boomconsult,omdat deze appelboom moest worden verplaatst heeft hij de boom wel heel ver terug gesnoeid, hoe komt de groei nu terug en wat voor vorm?

 104. René Glandorff

  Enige jaren geleden heb ik een abrikoos gekregen met de mededeling voorlopig nog niet snoeien.
  Nu is het een enorme boom aan het worden met takken die wel meer dan een meter per jaar groeien.
  Hij word mij veel te groot.
  wat is het beste wat ik moet doen.
  Hoe kan ik hem het beste in korten etc.
  Bijvoorbaad hartelijk dank,
  René

 105. ingrid

  dank u voor deze meededeling
  ik had hier zeker niet genoeg informatie over
  nu weet ik dat het belangrijk is goed te weten wanneer snoeien kan en mag
  het zal nog wel wat duren eer ik het goed zal doen, maar wil mij hier toch zeker meer op toeleggen het goed te doen.
  groetjes , Ingrid

 106. jackgisberts

  wanneeer jan ik mijn appelboom snoeien ?
  wat te doen met takken waar geen bloemen aan komen? [appelboom]
  wat te doen met bomen waar geen bloesem aan komt?

 107. Robert

  Hallo Jan

  Ik heb een vraag over de vlinderboom.
  Dit jaar heb ik hen niet terug gesnoeid met als gevolg dat ik er geen bloemen in kreeg.
  Wil dat dit jaar wel doen maar weet niet wanneer daar de beste tijd voor is.
  Ik hoop dat u mij hier een antwoord op kan geven.

  Met vriendelijke groet Robert.

 108. Julien Vermeulen

  Geachte heer,
  ik ben in het bezit van twaalf appelaars twee ervan hebben gebloemd en ik zie enkele kleine appeltjes hangen de meeste zijn afgevallen. Benaming:acht laagstam en vier halfstam waaronder: 4 MALUS DELCORT,4 MALUS DOMESTICA ELSTAR,1 MALUS TOPAZ (EKO APPEL),
  1RODE BOSCOP, 1 GLOCKENAPPFEL, 1 MALUS EGREMONT. DE TAKKEN VAN DE HALFSTAM SCHIETEN OMHOOG EN NAAR DE ZIJKANTEN. iK HEB MEER LOOF DAN APPELEN. DE APPELAARS ZIJN 2 JAAR JONG. WAT KAN IK HIERAAN DOEN ??? IK BEN TEN EINDE RAAD. IK KAN EN DURF ZE NIET SNOEIEN. bIJ VOORBAAT DANK VOOR JE GOEDE RAAD. Julien.

 109. kees

  de peren aan de jonge perenboom is te veel de boom heb ik vast gebonden maar dit is niet voldoende vraag de peren boom licht snoeien en de peren uit dunnen ???

 110. Francois Jadot

  Hallo Jan, ik heb vorige week klimrozen gekocht en geplant, die zijn zo’n 70 cm hoog. Moet ik die nu snoeien of moet ik wachten tot het voorjaar om dit te doen?
  Alvast bedankt voor een reaktie.
  Groetjes

 111. Wellens Frans

  Hoe moet je een taxushaag, geplant in oktoker 2010, voor de eerste keer snoeien?

 112. mj spitzner weber

  Hallo
  ben heel blij dat ik me heb aangemeld sinds 2 dagen
  en haal hier veel informatie uit .
  Maar ik heb pas , na advies gaan vragen bij de boomkweker, een magnolia boom gesnoeit.
  en die zei, de top eruit halen nou hij was erg groot dat hebben wij ook uitgevoerd
  Nou denk ik toch dat hij me verkeerd advies geven heeft ? erg jaamer als dat zou zijn ,

  mvg mj

 113. L.h. van Rijn

  Graag wat voorbeelden van snoeien van frambozen (zomerbloeier) en druiven vitis vinifera ( Staan in muur-kastje )(glas)
  M.vr.gr. L.H.

 114. willy van poucke

  Geachte Mr De With
  Hoe moet ik mijn citroenboom snoeien en wanneer hij is 2 meter hoog en een stamomtrek van 50 cm hij heeft veel bladeren en weinig bloempjes en een paar kleine citroentjes maar hij ziet er gezond uit hij heeft wel een grote kruin bovenaan
  Groetjes dank u

 115. joop

  Het is nu de derde zomer nadat ik een perzikboom heb geplant.Deze zomer draagt zij voor het eerst vrucht en wel in grote getalen.
  Nu is het een vrij hoge boom geworden
  ( 4 mtr.) en dat wil ik eigenlijk niet.
  Hoe kan ik dat binnen de perken houden.
  Ook is mij opgevallen dat veel vruchten
  schuil gaan achter veel gebladerte. Bij de
  druif zag ik dat U zodanig snoeide dat deze
  zonlicht en warmte kreeg t.b.v. betere groei.

 116. p rusbach

  ik moet mijn aalbessen echt snoeien maar hoe en wannneer weet ik echt normaal haal ik een takjes af maar een struik is 2 meter en een andere struik 1.50 dat vind ik te hoog wat moet ik doen

 117. Tineke

  Hoe moet en wanneer moet ik een Japanse Esdoorn snoeien

 118. dory

  Wanneer mag ik de waterloten van de lei appel en peer snoeien ,en hoe ver bij de tak?
  Alvast bedankt Dory

 119. Gustaaf

  ik vindt dit bijzonder,want echte tuinvingers heb ik nooit gehad,nu heb ik wat meer tijd daar voor (gepensioneerd)ik ga het zeker proberen,ik heb toch nogal wat te snoeien,dus afwachten wat het geeft dank u

 120. Marchien

  Beste Jan,

  In onze tuin staat een opal pruimenboom, op ong 1 mtr vertakt hij naar 3 stammen, met hierop een flinke kruin van zeker 4 mtr br. Om div. redenen (hij wordt te hoog, te breed en haalt veel licht uit de tuin) zou ik hem graag snoeien, ik zou hem graag van boven lager (platter) maken en de naar beneden hangende takken willen inkorten. De vruchten zijn inmiddels allemaal geplukt. Ik heb begrepen dat het nu de goede tijd is om te snoeien. Klopt dit, en kan je mij misschien vertellen hoe ik het beste kan snoeien? kan ik de kleinere takken bv allemaal inkorten tot 2 of 3 ogen, zodat de boom weer wat compacter wordt? Ik wil het wel graag goed doen want ik zou het erg vinden als hij dood zou gaan of geen vruchten meer zou dragen.

  Naast onze pruimenboom staat een hele hoge wilde kastanjeboom, ze groeien nu in elkaar en de kastanje zorgt ervoor dat de pruimenboom weinig licht krijgt. Hier willen we ook wat aan doen. We willen de kastanje “opkronen” alleen zijn de meningen nogal verdeeld over het tijdstip waarop dit moet gebeuren. De een zegt dat het nu hij in blad staat beter is omdat hij nu de kracht heeft zich te herstellen, en de andere beter als hij geen blad meer heeft. Ik zou het het liefst zo snel mogelijk doen, en zou graag van je horen wat de beste of goede tijd is.
  Alvast heel hartelijk bedankt, ik kijk uit naar je tips! m.v.g. Marchien.

 121. steven

  Hallo ik heb een vraag kan ik een vingerplant delen of scheuren het is een buiten plant.
  b.v.d.

 122. Anton van Balkom

  Beste Heer, Ik heb vorig jaar een Prunus Lusitanica geplant deze heeft nu bessen maar de plant wordt veel te groot
  waneer kan ik hem het beste snoeien en hoe?

 123. b.duyzer

  heb al drie jaar een pruimen boom staan
  en ik heb tot heden er nog maar vijf pruimen van geoogst wat voor soort het is weet ik
  niet maar de pruimen zijn roodachtig geel
  en hij staat alleen

 124. de westelinck maria

  er hangen ongelooflijk veel perziken

 125. annelies

  Heel fijn Jan dat ik dit kon lezen op de pc. Ik moet het nog in mijn hersens opslaan want ik vergeet het nog steeds. Hartelijk dank.
  vriendelijke groeten
  Annelies

 126. martin.van.den.Berg

  Ik krijg sinds kort van u emails met tips om de tuin mooier te maken.Nu heb ik een vraag ,ik heb een appelboompje gekocht met een stam van 80 cm hoog en een diameter van 2a3 cm en daar boven op 5 takken dun en aan het einde een paar blaadjes de takken zijn ongeveer 1 meter lang ,kan ik nu in oktober deze takken op de helft inkorten .als ik een email adres krijg kan ik misschien een foto sturen vr gr Martin

 127. martin Kuijer

  rozen boom waarneer mag deze gesnoeit worden

 128. marian

  Hallo, bedankt voor de tips.
  Maar mijn vraag is,wanneer kan ik mijn pruimenbomen snoeien??
  Ik hoorde dat steenvruchten andere tijd hebben om te snoeien.

 129. Rudy Ide

  Hallo,
  Ik zit met portugese laurier die in 3 potten van 1.2 m breed 30cm diep en 50 cm hoog staan
  per pot 2 struiken van ongeveer 1.90 m.
  deze zijn ingepot in mei verleden jaar zonder probleem.
  Dit jaar krijg ik nu sinds 2 weken vele gele bladeren enkel op de 4 laatste stammen op de eerste 2 niet want daar krijg ik verschillensde witte bloemen op en op de laatste 4 geen enkel .Mag ik deze struiken nu snoeien na de bloei en hoe voorkom ik de gele bladeren ???

 130. Dennis

  tuin vriend

  ik heb een druif en die groeit de tuin uit vol met bladeren.
  Ik heb de bladeren verweiderd heb ik hier goed aan gedaan of heb ik nu mijn druif vermoord

 131. jack

  beste Jan , het hoe moeten snoeien laat ik voorlopig op de site staan lees ik als er aan toe ben , maar ik heb een andere vraag aan jou ik heb al een jaar of vijf een moestuin met daarin een druivenstruik aan een pergola en maak er elk jaar wijn van , maar nu wordt het blad bruin ( roestig ) en de druiven zelf groeien niet meer zit er een ziekte in of komt het door het natte en koude weer ? weet jij daar een antwoord op . groetjes Jack

 132. Frank de Wit

  Leuke tips Jan, dank je. Die kan ik wel gebruiken bij het zelfstandig verbouwen van mijn gezonde voeding.

  Groetjes, Frank

 133. Mary Hemelrijk

  Ik werd vandaag op mijn mobile gebeld en wist niet wat ik hoorde. Er werd gereageerd op mijn vraag hoe houd ik mijn appelbomen mooi. Daar heb ik goede tips voor gekregen, heel erg dank daarvoor.

 134. Edwin

  Hoe kan ik het beste een binnenplant Yuca snoeien. Het is er eentje zonder stam en zonder bloesem.

 135. mlt

  Gelieve vanaf heden geen snoeitips of andere informatie naar

  dit adres te sturen, waarvoor dank.

 136. Jeroen

  Beste Jan,
  M.b.t. het snoeien van notenbomen zijn er veel verschillende meningen. Mijn notenboom staat nu volop in bloei maar moet worden gesnoeid. Klopt het als ik dit eind oktober ga doen?

  M.vr.grt.
  Jeroen

 137. jeanne korsmit

  ik vind het jammer dat ik geen antwoord krijg op mijn vraag.Ik wil graag weten hoe precies ik een hortensia en andere planten moet snoeien.Nee ik kan een boek kopen, dat kan ik ook in de winkel.Hoe moet ik bv. een hortensia snoeien

 138. erik

  Hallo
  mijn vraag is hoe en wanneer snoei je een plantaan (parasol boom) hij groeit n.l steeds meer in de hoogte

 139. Pieter Hartman

  In mijn appelboom(eencocx orange)groeien nu veel z.g. zuigers (eenjarige loten). Mag ik die nu weg halen of moet ik daarmee wachten?

  groet pieter Hartman

 140. maria

  Geachte,
  Snoeien van mijn vrij jonge amandelleiboom? Mogen de nieuwe takken die naar boven groeien doorgaan, of moeten alle zijscheuten er af?
  Maria

 141. maria

  Kan ik ook de antwoorden op al de onderstaande vragen ergens vinden? Ook ik heb veel stokrozen bijvoorbeeld,maar weet niet goed hoe er mee om te gaan.
  Maria

 142. Van Grinderbeek Christiane

  Wanneer kan ik rozemarijn snoeien en op welke manier?

 143. lizette

  wanneer mag ik een pruimenboom (hoogstam) snoeien.

  en mijn oleanders hebben dit jaar veel gele blaadjes die dan afvallen wat is er mee aan de hand mag ik een antwoord
  dank van harte

 144. René

  Hoi Jan

  Mijn dochter heeft een huis gekocht achter in de tuin staan twee bomen waarvan ik de naam niet weet.
  Er zitten twee driehoekige rekken achter de bomen heeft rode bladeren en worden waarschijnlijk binnenkort bruin hoe moet ik die leiden en snoeien en wanneer graag hier een reactie op.

  GRoetjes René Hendriksen

 145. Geer Hohage

  Wij hebben een 25 jarige oude haagbeuk, Carpinus, die het dit jaar niet zo goed heeft gedaan. Wij willen hem nu flink terug snoeien in de breedte, ongeveer 50cm, kan dit en wanneer?

 146. frieda Vergauwen

  tof , duidelijk , zal ik zekers goed in het oog houden. Dank U

 147. Bert van den Bandt

  Al sinds jaar en dag wil mijn wisteria n i e t bloeien. Toen ik hem kocht bloeide hij wel. Hoeveel zorg ik er ook aan besteed met snoeien e.d. ik krijg er geen bloesem in. Voor alle duidelijkheid: wanneer en hoe snoei ik mijn wisteria op de juiste manier ? Heeft hij een speciaal soort mest nodig ? Ik wil het nog 1 jaar proberen…

 148. Piet

  hoe snoei ik een appelboom en wanneer

 149. theokloet

  Beste Jan
  Ik zie bij mijn buren waar ik overigens geen kontakt mee heb Mooie Helder gele Margrietachtige en winterharde bloemen staan het is een lust voor het oog
  ze zijn ongeveer 80-90-1.00 meter hoog zou U me kunnen helpen wat dat voor winterharde Planten zijnCQ Bloemen
  Hoogachtend Theo.

 150. H Kiel

  wanneer kan ik blauwe coniferen snoeien?
  Ik wil zowel van boven als de zijkanten snoeien kan dat met een electr. schaar?

 151. hans ten bos

  beste JAN.bedankt.hier kan ik wat mee.

 152. fred .sipahelut

  beste tuinvriend in mijn tuin heb ik een palmboom ik snoei wel de palmtakken maar ik weet niet wanneer het gesnoeit moet worden.
  mijn palmboom is al ongeveer 2,5a3mtr.hoog
  des te hoger des te moeilijk te snoeien
  heeft u nog enige tip hiervoor.

  alvast bedankt groetjes fred.

 153. Niek Derks

  Een jaar geleden werd in mijn erg kleine tuin (6x7m)een Ginko Biloba geplant. Een heel smalle doorzichtelijke mooie boom van ongeveer 3,50 m. Nu is hij inmiddels 5 m. Graag wil ik deze boom snoeien op zijn lengte, dus terug naar 3,5 m. Kan dit, zo ja, hoe en wanneer?
  Alvast bedankt voor je reactie.
  Vriendelijke groeten, Niek

 154. Ton van der Veer

  Zeer bedankt voor deezeer waardevolle e=mail, heb deze ook in m’n fafvorieten geplaatst, nogmaals zeer bednkt.

 155. Ton Dumee

  Wanneer kan of mag ik de Ceanothus (Victoria) Ofwel amerikaanse sering snoeien
  Hij word zo groot.Is momenteel al 2,50 hoog

 156. Theunis

  Wens geen nieuwsbrief meer te ontvangen

 157. Mine Meester

  Wanneer en hoe moet ik een rozebottel snoeien?

 158. Ben Willemsen

  Hoe moet ik een photinia villosa (red robin) snoeien en wanneer?

 159. P.Hagenaers

  Beste Jan,
  wij zitten met 2 notelaars van 15…20 jaar.
  Door het eigen gewicht van de takken, buigen ze echt heel veel naar de grond.
  Wanneer snoeit men best notelaars en is het absoluut noodzakelijk de snoeiplekken te bedekken met een of ander product?
  Dank,
  P.Hagenaers

 160. netty van Lieshout

  Beste jan,

  Wat een geweldige site, Ik heb geen groene vingers maar wil toch graag mijn Frambozen snoeien,de struik staat al jaren en is verwilderd en toch geeft hij altijd vrucht.

  B.V.D
  Netty van Lieshout.

 161. Dick v Wuyckhuyse

  Beste Jan,
  Dit is een geweldig uitgebreide site merk ik wel.Mijn vragen zijn :
  a.Hoe snoei ik mijn Japanse wijnbes het best?
  b.Moet ik de appelboom van +/- 1.80m, die ik nu een jaar heb staan, waar al 5 kleine appeltjes kwamen, al snoeien?
  c.Kan ik nu mijn clematis tot +/- een halve meter boven de grond inkorten?
  d.Hoe moet ik mijn aalbes snoeien?
  e.Mijn nieuwe passiebloem is volgens het bijgeleverde kaartje niet erg winterhard.Hoe kan ik hem het best beschermen aan de grond?
  Het is een heel verhaal!
  Maar bij voorbaat hartelijk dank !!
  Dick

 162. j w f van Geenen

  wanneer kan een vijgenboom gesnoeid worden?
  mvg.j van Geenen

 163. wmares

  om niet te grote struiken ,kan men wel snoeien maar om de
  groei te remmen kan men in het voorjaar om de groei te remmen
  enkele malen met de spa wat wortels doorsteken ,dan wordt hij
  minder gevoed en kan in normale omstandigheden geen kwaad
  bij eigen ondervinding

 164. Jan Jongenelen

  Beste Mr. De With

  Ik heb drie oleanders kan ik die snoeien of raad U mij aan omdat niet te doen en zo ja wat is dan de beste tijd.
  Alvast bedankt voor de moeite.

 165. Els

  Hoi,

  Ik heb een forsythia in mijn tuin, we snoeien hem wel maar blijkbaar verkeerd want er zitten alleen binnenin de struik nog bloemen en niets aan de buitenkant en heel weinig.
  Heb je tips? en kunnen we hem nog terug krijgen zodat hij mooi bloeit over heel de struik?

 166. Bert Bos

  Mijn zoon heeft een huis gekocht en tegen een muur staan drie Vitis Boskoop Glory druivenstruiken. De struiken zijn een aantal jaren niet gesnoeid en hebben veel en lange ranken. Wat is de beste methode om de planten weer een beetje in het gareel te krijgen.

 167. joop

  hoe snoei je hortensias

 168. Mvr Boschker

  Ik heb helaas mijn perenboompjes verkeerd gesnoeid. Ik had in mijn hoofd dat de tuinder gezegt had dat ik de sprieten eruit moest knippen. Ik heb 2 weken geleden dus alle takken kort geknipt, ongeveer 20 cm boven de schors. Wel heb ik rekening met een slapend oog gehouden. Mijn bedoeling was dat er daar dan nieuwe takken uit zouden komen en de boom niet zo omhoog zou groeien. De boompjes zijn net 1 jaar.

  Ik hoop nu dat de boom bij uitlopen nog steeds vruchtbaar zal zijn (daar ik begrepen heb dat door te veel snoeien de vruchtbaarheid afneemt) en dit op den duur goed zal komen.

  Heeft u misschien een positief berichtje voor me?

  De appelbomen heb ik maar gelaten zoals ze zijn, deze durf ik nu niet meer te snoeien.

  Groetjes

 169. Leo

  Ik heb in een kas een witte druif staan, deze is nu kaal. Hoe moet ik deze nu terug snoeien?

 170. rudy

  hey,ik weet eigenlijk nog altijd niet hoe ik mijn leibomen(peren) moet snoeien, kan je me helpen, ik heb vorige winter alle scheuten van de basistakken weggesnoeid,nu staan er veel nieuwe scheuten(twijgjes)op.gr.

 171. Jan De Zutter

  Dag naamgenoot,

  Ten eerste bedankt voor de interessante filmjes en theorie die u ons aanbied.
  Onlangs hebben wij huis met grote verwaarloosde tuin gekocht. Veel kersenbomen en pruimelaars, zou ze bij deze graag behouden maar ben bang verkeerd te snoeien. Misschien enkele tips?
  Oeps bijna vergeten, tuin staat vergeven van braamstruiken, waaarmee best bestrijden, ze zijn al verwijderd tot de grond.

  Alvast vriendelijk bedankt

  Jan De Zutter

 172. monique

  wij hebben een grote walnotenboom die met zijn takken op de grond hing, laten snoeien door een firma die gespecialiseerd is in in snoeien van bomen, eind oktober, de boom blijft nu,na 3 maanden nog altijd zijn sap verliezen, is dit normaal? Heb hem al enkele malen gebeld om te vragen langs te komen en ons een advies te geven, tot op heden is dit nog niet gebeurd. Kan dit een probleem zijn, na het snoeien is er niets aan de boom gedaan, dat was volgens hem niet nodig ?

 173. Christ Deelen

  Mijn vraag is waneer moet je fruit bomen snoeien, En kan men snoeien als het vriest
  Doe je dit in het voorjaar Febr maart of ben je dan te laat?

 174. arjan

  Hallo Jan,

  Ik wil je een vraag stellen over iets anders. Hoe kan ik je bereiken ?

  Groet,

  Arjan

 175. Ard

  Ik heb wat Camellia’s. Deze kan je toch het beste snoeien na de bloei?
  Probeer wel eens wat te stekken, maar dat valt nog niet mee. Heb je misschien wat tips?
  Bedankt, dat je je kennis op deze manier wil delen.
  Vr.gr. Ard

 176. wouters mireille

  ik heb mijn druivelaar nu pas gesnoeit door het lange wachten van antwoord tuinman.Nu is mijn vraag er stonden al knoppen aan en ik heb die verwijderd terug op de hoogte van ongeveer 15 cm.Er kwam geen sap uit de takken is mijn druivelaar nu stuk of niet

 177. p Heemskerk

  Mijn sering bloeit al een jaar of 3 niet meer.Dit is gekomen door verkeerd snoeien,[stom van mij] maar ik ben opzoek naar een oplossing om weer bloemen te krijgen.
  grt Peter

 178. Sjaak

  Hallo,

  Ik heb laurierbomen in leivorm ( leilaurieren )met van die witte “kaarsjes”. Geen idee of dit nu een laurierkers is ( lees net pas over het bestaan ervan :).

  Ze hebben het nooit bijster goed gedaan. In het voorjaar van die gele bladeren met een bruine vlek erin tussen de rest. Op advies van tuincentrum een cirkel met grond in de bestrating gemaakt tbv lucht voor de wortels. Koemestkorrels erin. Bij droogte gaf ik ze altijd al water en soms vloeibare voeding voor buxus ( advies van tuincentrum ).

  Geen gele blaadjes meer, maar nu na deze winter de dode takken teruggesnoeid. Maar ook aan de hoofdtakken ( de armen die aan het lei-frame gebonden zijn ) komt er niet veel meer. Ook qua volheid is het armetierig en ik weet niet meer wat ik eraan moet doen.

  Tuindokters en -zusters : help !!

  Bij voorbaat dank,

  Sjaak

 179. Tony De Laet

  Ik heb dit jaar m’n blauwe regen goed gesnoeid…..begin mei vertoonde deze vele bloemknoppen en kwamen deze ook mooi open .voor het eerst hadden we echt veel bloemen maar een week later sterft de hele plant lijkt wel ..alle blaadjes vallen af en all bloemen verdrogen…????

 180. G.Faber

  Mijn hortensia op stam was jarenlang vrij klein. Helaas heb ik hem nu dus blijkbaar verkeerd gesnoeid want er zijn opeens enorme uitlopers. Hij bloeit volop maar de verhouding tussen stam en de enorme uitlopers is zoek. Hoe moet ik nu snoeien om ‘m weer goed te krijgen?

 181. Ramona Hemmes

  Hallo,hoop dat u mij kunt helpen?wij hebben in onze tuin een blauwe regen staan,deze bloeit zo uitbundig,dat het bijna niet mogelijk is om gezellig in de tuin te zitten, of eten, zonder dat de bloesem op je boord ligt.dan heb ik het nog niet over de rommel.Mag ik de trossen bloesem eraf knippen?of gaat het blad dan ook dood?ik heb total geen verstand van planten, had ik geweten dat het zoveel ellende meebracht dan had ik hem nooit geplant!Mischien kunt mij een tip geven hoe ik het nu moet aanpakken?en mischien heeft u nog een tip voor een snel-groenblijvende klimplant(behalve Hedera) Alvast bedankt! vriendelijke groet Ramona

 182. Curly

  Ik heb een ginko. Hoog. Staat al 6 jaar op dezelfde plek.

  Groeien, ho maar ! Duurt het altijd zolang voordat er iets hoogte bij komt ? Welke mestsof moet er bij ?

 183. Jan

  Ik heb 2 oleanders van 80-100cm.
  Vraag: Kan/mag/moet ik deze snoeien en zo ja wanneer en hoe?

 184. Henri Koster

  Mijn skimia verliest blad (worden geel).
  Kan dit aan de bodemgesteldheid liggen of moet wellicht regelmatig snoeien? Mogelijk bemesten?

  Verder krijgt mijn acuba gele bladeren. Wat kan ik daar aan doen?

  Voor de volledigheid: we hebben tamelijk zware kleigrond.

  Bedankt alvast voor de moeite

  mvg henri koster

 185. Marielle Smidt

  Een winterbloeiende kers (boom). Wanneer en hoe kunnen we die snoeien en mag deze boom gesnoeid worden. ?

 186. Knip

  Ben me blauweregen vergeten te snoeien en nu zitten er zelfs geen blaadjes aan . Zou ik het nu nog kunnen doen of is het al een verloren zaak ? Bijvoorbaat dank Jacqueline knip

 187. Jan Ploeg

  Hallo
  Ik wil graag van mijn blauwe regen een dikke zijtak afknippen.
  Kan dat in deze periode?

 188. Marie-Anne Compter

  Dank voor uw heldere snoeiadviezen.

 189. Lintvelt

  Ik heb eenopaalpruimenboom van 3 jaar in het voor jaar begon het uit te schieten de schuten gingen recht om hoog wat moet ik er aan doen ze zijn 75 cm lang vrg Philip

 190. Lintvelt

  Vervolg van hier . De schuten het zijn er erg veel zeker 35 stuks wat moet ik doen. Vrg. Philip

 191. H. de Zwaan

  Ik heb al vele jaren een mini sering.
  In 1 dag is nu de sering verdroogt, de blaadjes vallen er nu af, heb er niets aan gedaan.
  Hoe kan dit.

  Groetjes van mevrouw H. de Zwaan.

 192. Rudi

  Is een rode beuk zacht taai of zwaar houd om te zagen?

 193. keizer

  Mijn kersenboom heeft na 6 jaar nog nooit één kers geproduceerd ondanks dat wij er 2e soortgenoot naastgepalnt hebben. De boor is naar ons idee te hoog geworden en we hebben de takken drastisch ingekort. Merkwaardig staat de boom nu ( 2 oktober) te bloeien! Hoe kan dat?

 194. Marjet Harten

  Ik heb een blauwe regen uit 2009, die de hoogte in geschoten is en lange bonen heeft hangen. Verder staat hij strak tegen de schutting aan en is de stam kronkelig. Wanneer moet ik deze plant snoeien, hij groeit nu over de schutting naar de buren toe… Gaarne antwoord, met vr. gr. Marjet Harten

 195. frans

  Ik heb een coniferen haag na een brandje helemaal kort afgesnoeid. Gaat deze werr uitlopen zoals gewone struiken doen?