Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

BUXUS En Het Knippen

door Jan de With

buxusbollen

Al jaren achtereenvolgend staat Buxus in de top 10 van meest verkochte tuinplanten. Hij is mateloos populair bij vele tuinliefhebbers. En dat is natuurlijk niet voor niets.

Het is een makkelijke plant die zich prima leent voor allerlei toepassingen in de tuin. Buxus wordt nooit toegepast in losse vorm maar uitsluitend in snoeivorm. Veruit het meest wordt hij gebruikt als heg(je). Andere toepassingen zijn de buxusbol of buxuswolk maar ook als gesnoeide vorm zien we hem regelmatig toegepast.

Hoe Buxus knippen ?

Het knippen dient vooral vaak te gebeuren. De meeste tuinliefhebbers beperken het aantal knipbeurten tot 2 keer in het jaar. Wil je echt mooie buxus in je tuin dan moet je minimaal 4 keer in het seizoen gaan knippen. Vooral voor grotere exemplaren is dit van belang. De plant wordt hierdoor veel voller en sterker. Bovendien geven ze een veel mooier beeld.

Een probleem bij te snel gegroeide en te weinig geknipte buxusbollen is dat ze bij regen-en sneeuwval uitzakken waardoor er een gat in de bol onstaat. Ook als je begint met een kleine maat plant ga je hem dus al regelmatig snoeien voor de stevigheid. Je behoeft de plant alleen niet geheel terug te knippen tot op de oude snede. Anders kan je nooit groter komen.

Wanneer Buxus knippen ?

Knip de eerste keer al vrij vroeg in het seizoen, zo begin mei. Hou daarna de groei in de gaten. De volgende knipbeurten doe je telkens als de nieuwe scheutjes zo’n 4 à 5 cm lang zijn. In de periode van felle zonneschijn (jul.-aug.) is het belangrijk niet geheel terug te knippen tot op de oude snede. Maar iets hoger. Dit voorkomt verbranding(bruinverkleuring).

De eerstvolgende knipbeurt na deze periode kan je dan weer terug naar de oorspronkelijke kniphoogte. Na half september is het verstandig de buxus niet meer te knippen anders heeft de plant niet meer de tijd om voldoende af te harden voor de winter.

Nog veel meer tips over Buxus vind je in mijn E-book “Praktische Tuintips”.
LEES MEER>>

Buxusvormsnoei

Een 60-jarige dame – Ziet er nog strak uit voor d’r leeftijd


opengevallen buxus
Opengevallen Buxus


Geplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

166 Reacties

 1. ellen

  handige weetjes. bedankt.
  Ik snoei en stek heel wat buxus Het is ook zo gemakkelijk.
  Laat ze een paar jaar achter in de tuin staan en zet ze dan in rijen in de volkstuin. Daar groeien ze snel en dan verkoop ik ze. Van de opbrengst koop ik tuin gereedschap
  groet!

 2. marie rose verwee

  Hallo spijtig heb ik maar een zeer kleine stadstuin en bij gebrek an plaats kan ik dit niet plaatsen .
  Maar ik vind dit toch zeer mooi
  bedankt voor het doorsturen want ik heb er toch even van genoten.
  bedankt jan en tot de volgende tips.
  Marie rose.

 3. Anita

  Hai Ellen, vanafa welke grootte verkoop je ze en wat betaalt men zoal hiervoor? Heb zelf ook heel wat stekken maar kan nog niet echt een goede prijs bedenken…

 4. ann derksen

  ik heb nu de bevestiging, dat deed ik al gevoelsmatig!!

 5. Anna

  Goedemorgen Jan,

  Na een heerlijke vroege boswandeling met teckel “Harry Stegeman” was jouw berichtje en vooral de foto van de strak in het vel zittende 60 jarige dame een verrassend toetje. De dag al zo goed begonnen kreeg met deze info bij voorbaat al een sterretje. Dank je wel.

 6. Harrie v.d.Brandt

  Dag Jan,
  Mijn buxus groeit erg onregelmatig. Aan foutieve bemesting kan het niet liggen want als ik bemest, krijgen ze allemaal even veel. Ik heb in mei mijn hagen gesnoeid en op de ene meter staat al weer flink schot terwijl een meter verder nog geen schot te zien is. Ik ga ze nu toch nog een keertje snoeien omdat ik ze wel graag even hoog wil houden.

  Gr Harrie

 7. gerard

  Beste Jan,

  Bedankt voor je bericht, ik weet nu dat ik vaker kan knippen(snoeien)per jaar en hoe.
  Een plezierig bericht.

  Gerard.

 8. elly

  ANITA,Tot ze 15 cm zijn en vol. Ik vraag er een kwartje voor € 0,25. Uiteindelijk duurt het een paar jaar eer ze zo groot zijn. [Ik verkoop ze zo uit de volle grond; zonder potje]

 9. benny

  hoi jan kan jij mij eens zeggen wanneer ik juist in welke maand klak aan mijn buxus planten moet gooien voor de winter ??

 10. benny

  hoi jan kan jij mij eens zeggen wanneer ik juist in welke maand kalk aan mijn buxus planten moet gooien voor de winter ??

 11. toni

  goedendag bedankt voor de goede raad ik heb er veel aan vroeg me ook af of je de buxus moest snoeien de een zij niet maar de ander wel nu weet ik het dus heb zeker 4hele grote en inder daat vallen er midden in gaten dus snoeien nu in mei .
  bedankt

 12. Sarah

  Hallo allemaal
  Fijn om zo’n tuinvriend als Jan te leren kennen
  Ik ging op google zoeken toen vond ik tuinvriend.nl( site) ik heb me ingeschreven en ja hoor!!Ik kreeg meteen antwoord van Jan ..ik wil jan bedanken en ook deel nemmen aan deze forum want mijn buxus zijn slecht aan toe en ik weet niet wat ik moet doen..graag kan iemand mijn helpen!!!

 13. Pim

  Weet iemand of er een soort Buxus snoeien stappenplan is? Dan kan ik die aan http://www.mijnbuxus.nl/ toevoegen. Dat is handig voor mijn bezoekers.

 14. I.Spooren

  De dame.., letterlijk en figuurlijk Hollands welvaren!

 15. marie

  hallo jan, heb ook buxus in de tuin , knip ze ook als vogels , heb 3 grote er staan daar wou ik een bank van maken .Ik geef een gezellige avond paasstukje maken bij ons voor 10 dames, dan heb ik veel buxus nodig, dan snoei ik ze wel ,kan dat wel met deze kou. groet marie.

 16. riet gerrits

  hoi Jan dank voor je snoeiadvies, een gedeelte van mijn buxus hagen hebben bruin verkleurde randjes aan de blaadjes, wat missen ze dan aan bemesting ?

 17. margriet

  Bedankt nu weet ik dat iets meer bijknippen beter is voor de plant,gisteren heb ik ze allemaal proper gemaakt , morgen vers buxusgrond bijvoegen en voedsel,goede tips geeft U de mensen wel “CHAPEAU”groetjes Margriet

 18. Johan Van de Sande

  Inderdaad zéér handige weetjes.
  Toch wil ik graag beroep doen op de specialisten met een vraagje. Mijn buxussen zien er zéér goed uit; mooi groen. Bij mijn zoon echter, waar ik ook de buxussen snoei, staan ze -naar mijn zin- te oranje van kleur. Waaraan kan dit liggen? Een ziekte? De samenstelling van de bodem? Iets anders? Kan ik er iets aan doen? DANK VOOR DE TIPS !

  En… ik kijk nu reeds uit naar andere berichten van Tuinvriend Jan.

 19. marjan

  goeie tips over de buxus! Wanneer kan je de buxus het beste verplanten?

 20. Annemiek Wissink

  beste tuinvriend,
  vorige week heb ik toevallig 5 buxus verplant plus een die ik al jong gesnoeid heb tot vogeltje.
  ik had een grootte kuil gegraven,gemengd met potgrond, en daarna de tuin in het geheel met bemeste tuingrond gemengd. het kwam goed uit ,want daarna kwam er een paar dagen regen.
  dus hier heb ik wat aan.
  groetjes annemiek

 21. trieneke

  een hele mooie dame van 60, kanp stukje werk.
  Ik heb zelf een heggetje van buxus en ik zal mijn man de opdracht geven het 4x te snoeien.
  Weer iets geleerd.

 22. Erna Van Mellaert

  Hello Jan,

  Knap werk die strakke 60jarige dame is de moeite gefeliciteerd!!!
  Een vraagje wanneer Buxus verpotten en welk zand BUXUSGROND?
  Nog en vraagje mijn 2 olijfboompjes hebben van de strenge vorst geweten zullen ze nog uitschieten?
  Bedankt voor de tips.
  GRT.

 23. liesbeth

  Wat een mooie 60-jarige.
  Bedankt voor de tips. ik kan er tegenaan deze zomer. ik heb meters heg staan.

 24. hans van rooij

  ik heb gelezen dat er een ziekte onder de buxus is (t loo apeldoorn) wat is er tegen te doen,heb al jaren buxushaag.dank u.

 25. J.Vos

  Bedankt voor deze goede tip, ik had het er pasgeleden met mijn buurman over hoe de bol te knippen. Hij zei ik doe maar wat. Dus nu weten wij ook weer hoe het wel moet.

 26. Jetty

  Hartelijk dank voor alle informatie tot nu toe!!
  Jetty

 27. gerda

  hartelijk dank aan de dame van 60 jaar
  hopelijk hoor ik nog eens van jouw
  groetjes
  gerda

 28. eric boutsen

  ik vindt het zeer fijn van die mails die je mij stuurt,iedere avond lees ik een stukje van de nieuwsbrieven,het is voor mij leerzaam,ik steek er steeds wat van op als ik iets moet weten verdiep ik me er in en telkens vindt ik wel iets bedankt ervoor en groetjes van eric

 29. Van De Winckel Willy

  Goeie morgen Jan vanuit België,verleden week heb ik het bedrag voor de video snoeien door mijn bank laten op uw rekening zetten,wanneer kan ik die nu ontvangen
  Groeten Willy

 30. yvette

  Mevrouw ziet er inderdaad nog strak uit voor haar 60 jaar, met veel liefde gedaan om zo een resultaat te bekomen. Dikke proficiat!!!

 31. piet

  hallo Jan
  bedank voor het advies

 32. corrie

  bedankt voor de informatie over het knippen van de buxus, ik heb ook buxusbollen heel mooi
  maar ik knip ze maar 1 keer en ook heel veel
  hagen maar dat is zo,n werk dat ik het naar 1
  keer knippen wel gehad heb dat krom staan.maar bij mijn dochter zijn het al grote
  bollen en daar vallen inderdaad gaten in,dus
  vaker knippen.
  Groet,corrie

 33. joossens alice

  ik vond dit heel leergierig, en interresant,
  zal het zeker doen
  hartelijk dank

 34. Mariëlle

  Bedankt voor de tip.
  Groetjes

 35. harry

  Hoi tuinvriend en vriendinnen.
  Vergeet ook niet om de buxus in vochtig weer te knippen om bruine randjes te vermijden aan de blaadjes,en een scherpe schaar te gebruiken.
  Groeten;Harry.

 36. Joke

  Sorry Jan
  Dat ik je henk noemde Groet Joke

 37. nel

  heel duidelijk.
  jammer ik heb alleen klein fruit.

 38. DEHOUX JOHNY

  BEDANKT VOOR DE INFORMATIE ZAL DEZE ZEKER TOEPASSEN

 39. mia

  Bedankt !!!

  voor de fijne tips , ga nu véél naar je website kijken

  mia

 40. wim braber

  beste jan wat leuk dat ik van jou al deze informatie krijg sorry dat ik zo laat reager maar ik ben dank baar voor al het mooie dat ik van jou krijg nu tot ziens en ik blijf je volgen wim braber.

 41. IVO CORNELIS

  Goeie morgen Jan,

  Bedankt voor de tips die ik regelmatig van je krijg,als nieuwe tuinliefhebber,is dit zeer nuttig.

  IVO

 42. pitteman.marcella

  bedankt voor de vele interesante uitleg
  ik heb nog heel veel te leren komt goed van pas gr.marcella

 43. Dirk

  Bedankt voor je adviezen voor de tuin. Vooral dit laatste sprak mij aan. Tevens wil ik mijn naam wijzigen van D. in Dirk.
  Ik sta open voor tuinadviezen.
  Met vr. groeten,

  Dirk

 44. Theo Eijkhoudt

  Leuk en duidelijk verhaal over het knippen van Buxus…en nog grappiger foto! Ik heb geen buxus in de tuin staan, maar al lezend vroeg ik me af: geldt het snoeiverhaal voor buxus ook niet een beetje voor heiplanten? Kun je me daar te zijner tijd eens wat meer over vertellen?
  Bedankt voor het artikel en succes met het werk en de website: ik hem prachtig.
  Groet,
  Theo

 45. Theo Eijkhoudt

  Leuk en duidelijk verhaal over het knippen van Buxus…en nog grappiger foto! Ik heb geen buxus in de tuin staan, maar al lezend vroeg ik me af: geldt het snoeiverhaal voor buxus ook niet een beetje voor heiplanten? Kun je me daar te zijner tijd eens wat meer over vertellen?
  Bedankt voor het artikel en succes met het werk en de website: ik vind hem prachtig.
  Groet,
  Theo

 46. jose van overbeek

  Hoi Jan,

  Bedankt voor je goede informatie. Ik zal er zeker gebruik van maken. Welke tijd is het beste om te knippen ‘s morgens, ‘s middags of ‘s avonds. Groeten van José

 47. jan

  geweldig, ik snoeide een keer per jaar.
  vanaf nu 4 keer. bedankt voor je advies.

  groet jan

 48. luc

  goe avies voor snoeien kom regelmatig tegen dank luky luk

 49. Jan van Veldhoven

  Beste Tuinvriend Jan,
  Goede adviezen voor het verzorgen van buxussen. Nu heb ik vernomen en ook uitgevoerd, dat het beste te snoeien is met licht regenachtig weer of de buxussen vochtig te maken! Ik heb het een week geleden bij lichte regen gesnoeid en ik moet zggen ….. het ging veel gemakkelijker dan voorheen. Het resultaat tot nu toe is ook heel bemoedigend.
  Groeten van Jan

 50. G Toren

  Graag wil ik van u weten ik heb een buxus als haag en nu is mijn buxus aan een kant helemaal bruin
  Kan mijn buxus bruin worden dat er s’winters zout wordt gestooit En wat kan ik daaraan doen graag reactie
  Bij voorbaat dank

 51. Lut Scheelen

  Beste tuinvriend

  De hypericumstruiken heb ik teruggesnoeid begin maart. Gaan ze nog bloeien? Tot nu toe lijken ze vrij levenloos. Grag uw advies.

  Dank u

 52. Ellen Pannenborg

  Bedankt voor je tips Jan,
  Maar wat doe je met een buxus die ergens achterin de tuin van je nieuwe huis staat en die lange “blote benen” heeft en alleen bovenop nog een pruikenbol?
  Helemaal snoeien tot op het kale hout, en dus alle groen wegknippen?

  Een vriendelijke groet van Ellen
  (een, inmiddels naar een betegelde tuin verlangende tuinvrouw)

 53. toos

  Erg Handig
  Wij hebben 4 buxussen en knippen ze regelmatig
  ze staan half zon en half schaduw, maar ze groeien goed.
  We knippen ze tot eind augustus, we hebben geen grote tuin, maar als ze te groot worden gaan ze met de buurtjes mee naar de camping.

  Erg bedankt voor de tips en de dame van 60 is erg mooi.

  Mvg Toos

 54. marie-jeanne

  Hallo jan
  Mooie dame mooi gedaan wat je
  allemaal kan doen met buxus groetjes.

 55. Johanna van de Sanden

  een waar kunststuk ik knipte mijn buxus ook altijd maat twee keer, dus dat ga ik nu meer doen ik ben een beer aan het laten groeien

 56. paula netjes

  hoe krijg ik de bollen mooi rond???

 57. Eduard vanderstappen

  Bedankt voor je bericht, ik weet nu dat ik vaker kan knippen(snoeien)per jaar en hoe.ik deed het wel regelmatig,dus ik ben niet alleen.
  Een plezierig bericht.
  groetjes eduard

 58. wassink

  bedankt want ik snoeide maar een keer in het jaar
  want ik vind hem nou zo mooi.
  mooi in het groen

 59. Paul Rumen

  Paul Rumen,
  26 juni 2010.

  Hallo Jan,

  Ik snoei inderdaad 2 keer per jaar. Bedankt voor de tip en ik ga nu vaker,én anders snoeien.

  Paul.

 60. Marijke

  Hallo Jan,
  Bedakt voor je tip. Ga nu meer snoeien.
  Kun je aan een uiteengevallen buxux nog iets doen?
  Hoe kun je buxus stekken?
  Groet!

 61. gerard

  ik vond uw uitleg lerijk. ik heb tijdens de warme dagen prunussen ingekort niet in de zon ben benieuwt er waren teveel uitgeschoten takken. afwachten

 62. Bernardine

  Heel makkelijk om deze weetjes te kennen.Ik ben een vrouw van tegen de 70 jaar,maar nog heel aktief.SPORTEN en veel dansen doe ik nog heel vaak.Maar hoe kan ik de gaten van de buxus weer voller en gezond laten groeien??EN hoeveel keren per jaar mag de buxus mest hebben,en moet men speciaal buxus potgrond gebruiken?Maar in ieder geval,ik ben heel blij met de tips van JAN.Ik ben er mee geholpen.
  en wacht weer op de volgende tuin tips.Bernardine

 63. Nicolaas de Backer

  zijn oude buxusplanten nog veel terug te snoeien? Zo ja wanneer?

 64. Lou

  Zelf heb ik verschillenden figuren in de tuin,ik knip ze met een motor heggenschaar 3 maal per jaar dat gaat prima.

 65. Helen

  Hallo Jan

  Hoe krijg ik mijn buxus strak gesnoeid?
  Heb al zo vaak geprobeerd maar ik krijg het niet echt mooi.

  Gr. Helen

 66. Ulrike Kellershohn

  bedankt voor al uw tuintips en de leuke ronde buxus vrouw. erg grappig! ik ben er zeer blij met uw informaties. Alhoewel ik geen reuzen tuin heb, heb ik toch een dakterras van 145 m2 waar al mijn lieflingsbloemen bloeien sinds de 2de zomer. Ik ben op een goede pad om een cottage garden te maken op de 7de verdieping midden in Antwerpen. Er zijn ook al heel veel bijen en vlinders in mijn tuin – en deze zomer ook tallose brambessen aan mijn hek. Erg leuk en gezellig. (Sorry voor mijn fauten maar ik ben van Duitse afkomst). Salutjes uit Antwerpen

 67. jos

  inderdaad,maar ik dacht dat 2 knipbeurten voldoende waren.met het openvallen ben ik het eens want daarvan kan ik meespreken

 68. Wilma

  Hallo Jan, wat is dat prachtig gedaan die dame op de ligstoel, geweldig. Ik heb twee buxus bollen staan en ik vind ze geweldig.
  Bedankt weer voor de tip en tot de volgende keer, groetjes Wilma.

 69. Aukje Veening

  Ja inderdaad deze dame ziet er voor haar leeftijd nog super goed uit ,en heeft dus niks te klagen.Maar de Buxes leent zich ook erg makelijk voor zoiets ,wij hebben ook veel buxen maar gewoon ronde en punten .

  Gr Aukje

 70. victor

  hallo vriend ik dank u voor de tip hoor ga er dan nu maar aan beginnen hoor victor

 71. Jan Vos

  Die dame is bijzonder mooi geknipt. Ziet er perfect uit op die ligstoel.
  Mooi idee. bedankt.

  Ik ga morgen even kijken of de boxus weer geknipt moet worden.
  Bedankt voor de tips.

 72. Myriam

  Beste Jan
  Erg interessant, maar ik heb nog een vraagje: ik heb 7 jaar geleden een 20-tal 50cm hoge buxussen op een
  ‘voorlopige’plaats in mijn tuin gezet. Wanneer en hoe kan ik deze grote struiken verplaatsen naar een definitieve plaats? Of kan dat niet meer?
  Ik kijk uit naar een antwoordje, indien mogelijk
  Myriam

 73. Ria van Limbergen

  Bedankt Jan!
  Minstens 4x per jaar knippen. Zal ik voortaan toepassen.

 74. jan hendrik veldhuis

  hoi allemaal ik wist niet anders dan je de buxus twee keer in het jaar moest knippen heb weer wat geleerd bedankt

 75. Sonja Engelen

  Hallo Jan,

  Ook ik wist niet dat je 4x per jaar mag snoeien Mijn buxusbollen zijn zowat 15 jaar oud.De laatste 5 jaar wrijf ik tijdens het snoeien mijn buxusschaar regelmatig in met een oude fles maïsolie,en het resultaat is bevredigend.Bedankt voor de nuttige tip.

  Sonja uit Antwerpen

 76. gilbert

  ik heb een bolbuxus in pot staan. Heb je raad opgevolgd en van een jaarlijkse snoei overgestapt naar 4 maéal per jaar volgens uw aanwijzingen ,met goed resultaat. Bedankt Mvg. Gilbert

 77. wim roos

  Ik heb nog nooit mijn buxus haag 4 x per jaar geknipt en ben dus blij met deze tip,aan de andere kant is het wel heel veel werk in mijn grote tuin. Maar inderdaad,ze kunnen best mooier een steviger. Is het belangrijk buxus te mesten? Ik heb echte veluwegrond.maar ik heb begrepen dat ze het goed doen op arme grond,is dat zo? Dank voor deze tip Jan!

 78. lucille van den Berg

  Ik lees dat een geknipte buxus soms bruin kan worden als je gesnoeit hebt geduren een heette periode. Ook ik heb bruine buxus gekregen . Eerder gezegd de bovenste topjes verliezen de blaadjes en zien er dor uit. Ook geknipt (misschien) toe het heet was. Of is het een ziekte. Ik hoorde onlangs dat er in een kasteeltuin alle buxussen ziek waren en ook bovenop kaal werden. Wie weet hier een zinnig antwoord op te geven. En wat kan ik er aan doen. Zou het heel jammer vinden de haag is al 10 jaar oud en ziet(zag) er prachtig uit. groetjes en bedankt Lucille

 79. andreas

  mijn buxus haag van 40 cm.hoog is nu op sommige plaatsen aan het vergelen,wat kan ik daar aan doen,of wat moet ik daar aan doen,het is al gebeurt dat de blaadjes er van afvallen maar dat de plant zich het jaar daarop toch weer herstelde.
  graag antw.dank bij voorbaat

 80. Marcel Segers

  Hallo Jan,
  Bedankt voor de mail over buxus,maar ik zit met het probleem van schimmel,wat moet ik hier tegen doen.Is het waar dat brandnetelsap helpt,en in welke verhouding toepassen?
  Bedankt Jan voor uw ondersteuning.

  Marcel Segers

  marcel.segers2@telenet.be

 81. Henk Aalten

  jan bedankt voor de uitleg van snoeien van buxus
  sommige buxus doen het goed,maar de meesten worden
  bruin van boven wat is daar de oorzaak van?
  groeten Henk Aalten.

 82. ingeborg

  Bedankt voor de tip. Ik heb enkele bollen buxus en die knip ik altijd zelf. Het is goed te doen.

 83. wim specken

  beste Jan de With
  ik heb een vraag aan jouw over buxessen.
  een collega op het werk heeft problemen met zijn buxessen waar ikook geen antwoord op weet.
  het probleem is:zijn buxessen gaan aan de bovenzijde in het midden dood,op de takken die aangetast zijn ,zijn kleine zwarte strepen te zien. een persoon vertelde hem dat deze ziekte uit engeland komt via een regenbui maar dat lijkt mij onwaarschijnlijk vandaar deze vraag aan U.
  ik hoop dat u mij daar een antwoord op kunt geven en wat wij er aan moeten doen
  alvast bedankt voor de interesse
  groetjes wim.
  verder wil ik jouw een kompliment geven hoe U alles uitlegt

 84. katia

  nog een vraagje over mijn druivelaar mijn man vertelt me dat ik die niet elk jaar moet snoeien maar hoe kan de steel dan dikker worden ik denk door het snoeien dat die sterker word hij is nu 4.5 jaar oud en nog altijd heb ik geen druif gezien kunt u me alsnog helpen dank bij voorbaat katia

 85. Henk Broeren

  Dag Jan,

  Hartelijk dank voor de info die ik tot nog toe van je mocht ontvangen.
  Ik heb er alweer veel van opgestoken.

  Met groet,
  Henk

 86. Sonia

  Bedankt Jan voor de goede tips.Ik heb veel buxushaag staan en ook 3 bollen en ga ze ook 4 x per seizoen snoeien ,ik dacht dat het alleen in juni en augustus mocht!!Mooie dame die 60-jarige.Groetjes,Sonia

 87. B.van de Stadt

  Mijn vraag is: als een buxus als open gevallen, is daar dan nog iets aan te doen?
  H.gr. Bruno.

 88. Everaert Edw.

  Mijnheer,
  Kan U mij ook tips geven voor het snoeien van appel en perenboom? Met dank

 89. Patrick

  Hoi;
  Ik wil toch graag mijn buxus snoeien, alhoewel het nu eind Oktober is.
  Ik heb de haag geplant ik Mei, en doordat hij geel werd, bemest, maar nu volgens mij wel aan snoeien toe………
  Kan dit??

  Alvast bedankt!!
  Pattie

 90. Sylvine

  Buxus kan tot op het hout gesnoeid worden, het is wel handig als het te groot wordt, of als er ziekte in komt. In elk geval is het goed regelmatig het dood hout uit te nemen, dan komt er verse lucht in de bol en kan er nieuwe basis scheuten terug de bol verversen.
  Op klein blarig buxus, pas op voor de ziektes en vraag advies zodra de bladeren er niet de correcte kleur hebben.

 91. patricia

  hallo Jan, dank je wel voor de mail, ik heb een tuin aan mijn huurhuis en die was heel erg verwaarloost ,ik had veel werk om alles opgeruimt te krijgen met dank aan een paar vrienden voor de hulp en heb hem deze zomer aangeplant met planten en stekken van vrienden en buren, goedkoop maar heel plezant, ik vind buxus nogal duur maar nu overweeg ik toch om er eentje te kopen ?

 92. monique

  Dag Jan,

  Ik ben niet voor buxus in de tuin, maar die dame wil ik ook wel, geweldig.
  Ik geniet van je tips

  groeten
  Monique

 93. mia

  inderdaad bij sneeuw vallen mijn buxussen uit elkaar dus ga ze vanaf 2011 vaker snoeien

 94. Impens Rita

  Bij het bezoek aan de tuinen van Adegem, werd ons verteld zowel de buxus als de taxus slechts 1 maal per jaar te snoeien en dit bij de eerst volle maan eind september, begin oktober.
  Dit volgens de heer Van Landschoot die een zéér prachtige tuin heeft.

 95. Mylène

  Beste Jan,

  Bedankt voor dit prachtig stukje creativiteit! Ik heb zelf ook 2 Buxussen staan (kleintjes) en deze plaatjes stimuleren nog meer mijn creativiteit in m’n tuin.

  Groeten vol warme herfsttinten

  Mylène

 96. Ria

  Hallo Jan .
  Wat een mooie dame ,echt strak in het vel.
  Ik snoei en stek heel wat buxus, het is ook zo makkelijk.
  maar ik vind dit toch zeer mooi.
  Bedankt Jan ,en tot de volgende tips.
  Groet Ria.

 97. Gerard Sneeuw

  beste Jan,
  ik heb dit voorjaar een buxusheg geplant en nu zijn alle blaadjes afgevallen. Allen de toppen zijn nog groen.
  Wat kan ik daar aan doen?

 98. GJ den Besten

  Dag Jan,

  Als die dame echt 60 is dan is het bankje wel erg degelijk!
  Leuk.

  Gr GertJan

 99. Wim van Schaik

  Hartelijk dank voor uw bericht. Heel leerzaam. Zal van de les heel gretig gebruik maken vanaf mei 2011. Groet Wim van Schaik.

 100. R vdmeulen

  vindt de dame erg mooi
  ben zelf ook erg dol op buxus

 101. Theo Lemmers

  Voor mij weer een handige tip!

  Groet Theo

 102. S de Jong

  Mijn buxus heg staat 4 jaar is mooi hoog ,maar nu krijg ik er ziekte in want ze gaan dood,wat voor nieuwe ziekte is dit is er nog iets aan te doen of is het rooien.
  ik heb gehoord dat de ziekte in Engeland ook veel voor komt.

  Met vriendelijke groet.
  S de Jong

 103. f.j. meijer

  Heel goed ,die snoeitips voor de buxus,wist er al wat van,maar deze tip helpen weer verder.dank je wel.

 104. christiaan byl

  bedankt voor de tips
  ik wachte zeker te lang om te snoeien
  ga uw raad zeker toe passen.

 105. theophiel van bogaert

  hoi jan
  ja ik knip mijn buxus twee keer per jaar.
  is dat te wenig?
  groetjes
  theophiel

 106. carlo

  het is heel mooi gedaan 100 procemt

 107. Leonard

  Hoe kan je buxus het beste bemesten!? Zeker buxus in potten!

  MVG Leonard

 108. mario wijnen

  Hallo, is het boek praktische tuintips alleen als e-book of ook als een gewoon boek te bestellen ?

  Gr Mario Wijnen

 109. Guus Smit

  Beste Jan
  Leuk stukje over de buxus. Wij zelf hebben ongeveer zo’n 60 buxussen en deze worden inderdaad meer dan 2keer per jaar geknipt. Toch zijn er diverse die na regen e/o sneeuw openvallen. Heb dit ook niet te maken met het soort buxus. Ik heb er nl ook een aantal die wat grover van hout en blad zijn en daarom ook steviger. Heb ook last van schimmel (rood/bruin verkleuring van blad) Gr.

 110. petra

  petra
  ik heb aardig wat buxus ook in de pot.
  doet het ook erg goed, ik snoei ook wel 3 keer
  in het jaar. maar bedankt voor de tip.
  petra

 111. Harrie Wijnen

  Ik heb niet zozeer een vraag over bovenstaand, maar over blauwe bessen.
  Kan deze op wat zwaardere grond gezet worden, of zijn er eisen aan de grond?

 112. Wim

  Ik heb oude buxus-planten van mijn zoon overgenomen. Deze planten zijn ongeveer 30 cm hoog en de laatste jaren niet gesnoeid. Er zit veel dood hout aan. Daar komt nog bij dat ze een paar dagen op ‘n hoop gelegen hebben om afgevoerd te worden naar de groen-verwerking.
  Hoe te snoeien? Veel koemest? Van de zomer nat houden?
  groet Wim

 113. rocco

  ja lachen zo,n 60 jarige

 114. Jan.Eberg.

  Hallo. Ik heb 2 vragen is het raadzaam en mag ik nu nog kalk bij de buxus strooien en de andere vraag is mag bij de buxus met gedroogde koemest gebruikt worden ?

 115. Christel

  Inderdaad ik snoei de buxus ook 2x per jaar. Dank je wel voor je informatie, ik ga nu 4x snoeien. Deze info geef ik ook direct aan mijn dochter door.
  Met vriendelijker groet,

  Christel

 116. Jeanne van den Munckhof

  Waar ligt die 60 jarige dame?

  Groet Jeanne

 117. Renate

  Het is mij niet duidelijk tot hoever precies je de buxus terugsnoeit. Snoei je alle nieuwe scheuten eraf. En wat doe ik met een buxus die eigenlijk al te groot is geworden en wat hol van binnen. Kan die ook radicaal gesnoeid worden of is het dan afgelopen met de plant

 118. margreet

  Ik denk dat ik dus ook tekort heb gesnoeid. Bij mijn hegje is de onderkant helemaal kaal. ik weet niet of dat nog goed komt. moet ik hem nu helemaal kort knippen. Of nieuwe plandjes er tussen plaatsen?

 119. marga

  duidelijke uitleg
  maar ik heb een klein buxus haagje wat ik groter wil laten worden tot ik er een “kasteel”muurtje van kan maken
  hoe lang duurt het dan met al dat snoeien voor hij zo’n 80 cm groot is (hij is nu +/-30 cm)?

 120. Maria

  Ik heb ook en buxus haag om mijn groentetuin geplant , meer met de bedoeling / als windvang . Ik zou ook graag zo op en stoel willen liggen ,dat lukt nog niet .

  verder en hele goede tip , ik dacht ook 2 keer per jaar
  snoeien

  gr . Maria

 121. jankees

  goed en duidelijk bericht met duidelijke info.

  hgr.

 122. SJEF

  BESTE JAN,

  WAAROM WORDEN BUXES GEEL?
  WAT VOOR MEST MOGEN ZE HEBBEN?
  IN AFWACHTING ,HARTELIJKE GROETEN
  SJEF.

 123. Hermi van Gessel

  Deze aanwijzing over het snoeien van de buxus komt voor mij precies op tijd! Ik ga nu met veel vertrouwen mijn boompje kortwieken, een beetje dan.
  Bedankt,
  Hermi

 124. rien

  hallo Jan.wat is dat mooi gedaan van die 60-jarige vrouw erg creatief.ik wist niet dat er zoveel mogelijk heden bestonden.erg bedankt jan voor de goede tips.onze buxussen staan er goed bij we knippen ze maar een keer dat gaan we nu meer doen.groetjes rien

 125. bemus willy

  mijn buxus vertoont op sommige plaatsen rosse
  plekken en de rest is licht groen gegroeid is dat misschien een ziekte?

 126. Truijen Victor

  Heel veel dank voor uw fijne informatie?

 127. Marian

  Dank voor je info. Ik heb wel een vraag: Kan je een grotere buxus nog in een vorm knippen? Bijv. een spiraal? Of stuit je dan op oud hout en wordt het nooit meer wat?
  Onze buxus wordt nl echt te breed (Bolvorm)

  Ik hoop op een reactie!
  Vriendelijkegroeten,

  Marian

 128. Kees

  Mijn buxushagen en bollen zien er mooi uit.
  Ik snoei nooit meer als 2X per jaar.
  Maar deze winter zijn er door de dikke sneeuwlaag wel wat gaten ontstaan.
  bedankt.

 129. jack vd valk

  Ik ben vandaag begonnen met het snoeien van Buxus.
  Nu doet het het volgende zich voor.
  Tijden het aanraken van de buxus planten komt er blauw poeder vij uit de struiken

  WIE KAN MIJ VERTELLEN WAT DE OORZAAK IS

  ik heb al heel wat jaren buxus heggen in de tuin staan maar dit is nog nooit voorgekomen

  Groten jack

 130. Linda de Bruyn

  Wat is de beste snoeischaar om Buxus in vorm te knippen??

 131. wim verhagen

  14 juli 2011
  bedankt voor de tip ik knipte mijn buxus maar
  2 keer jaar jan op naar de volgende tip
  wim

 132. rie liefveld

  hallo deze dame is heeft toevallig heel erg te maken met het snoeien van buxes het is al j aren mijn hobby maar iedere tip is welkom groetjes rie

 133. ren.j.mo

  leuke practische instructie.Ik wist dit niet.
  Hoe stekje buxus eigenlijk?

 134. Henrie

  Allemaal vragen?
  Hoeveel struiken zijn dat
  Groeien die door de spijl openingen
  Dit is alle maal nep of laat maar een foto zien van de onder kant en over tuig je me maar.

 135. Mariska

  bedankt voor de praktische tips! Ik heb net m’n eerste buxus gekocht en durfde hem niet te snoeien omdat ik bang was het op het verkeerde moment te doen. Nu weet ik precies wat ik moet doen.

 136. Rob Ooms

  Goedenmorgen,

  Wij hebben in onze tuin een 7 tal buxuxbollen staan in de afmeting 1,5 – 2,0 m diameter.

  De bollen zijn minder vormvast geworden door o.a. openvallen door sneeuwladingen.
  ( normaal veeg ik de bollen schoon na het sneeuwen, maar eenmaal was dat niet mogelijk).
  Ook beschadiging door een glaszetter die tegen een bol een ruit een paar uur heeft neergezet heeft geleid tot een niet meer te dichten plek.

  Is het mogelijk de bollen tot in de kern terug te snoeien en van voren af aan weer aan de bolopbouw te beginnen.

  Of zijn er andere mogelijkheden waarbij de bollen kunnen worden behouden.

  Bij voorbaat dank voor uw reactie.

  met vriendelijke groet,

  Rob Ooms

 137. Anne

  Bedankt voor de tips, al zie ik toch liever mijn bolvormige buxus i.pl.v. de dame van 60 !
  Ik vind het een heel mooie en dankbare plant om in de tuin te hebben. Zomer en winter groen, weinig werk en je tuin is gevuld. Wat moet een dame van 65 nog meer hebben ?????

 138. nico

  bedankt voor deze tip ik knip maar 2 maal per jaar dus bedankt nico

 139. marga eggens

  Hoi Jan
  Ik heb ook buxus heggen, waar nu bruine en kale plekken in komen. Ik weet niet of dat nu van de droogte in april komt of dat het toch een ziekte is. weet ook niet goed wat ik nu moet doen. Ze zijn ongeveer 10 jaar oud. en waren altijd goed groen.
  groeten Marga

 140. Edgard

  Hallo, Heb in mei mijn buxus heg heel kort gesnoeid het zal nu en aantal jaren duren voor de heg weer dicht gegroeid is.
  Bedankt voor snoei tip.

 141. Annet Aarden

  Hoi Jan,

  Wat een enige foto van deze oude dame!
  Ik ben wel blij met de weetjes over de
  buxus .
  Ik snoei ze maar eenmaal per jaar en
  nu begrijp ik waar de gaten vandaan komen.
  Maar gaan die gaten nu ook nog groeien?
  Vrolijke Groeten Annet

 142. wilma

  hoi jan bedankt komt me nu mooi van pas voor het snoeien van de buxus

 143. Mevr. de Ruiter

  Hallo Jan.

  Ik ben heel blij dat ik nu de snoeitijd weet van mij buxus.
  De ene buurman zegt zo, en een andere zegt zo.
  Dus vandaar dat ik het nu maar eens een goede
  tuinman ga raadplegen. Ik wil je bedanken voor je tip.

  Groetjes uit Friesland

 144. cis

  dag jan
  mooi hoe je je buxus kunt krijgen met veel geduld.
  ik zie weer uit naar je volgende tips
  groetjes cis

 145. viviane

  Beste Jan,

  Hartelijk dank voor deze tip
  groetjes
  Viviane

 146. folkert

  beste jan de tuinman .
  als de opengevallen buxus bruin word herstelt deze dan nog

 147. nederhoed

  hallo jan.
  hele nutige tips over de buxus.
  ik heb ook een vraagje wij hebben klei grond en een deel daarvan is heel nat wat kan ik daar aan veranderen en wat is de beste tuin grond voor daar op .

  groet nederhoed

 148. marijke

  hallo mijn tuinvriend,

  Wat een schitterende buxus. Dacht eerst hoe weet je mijn leeftijd? Erg grappig. Ik geniet iedere keer weer van je mailtjes.

 149. theabotbijl

  toeval bestaat niet
  ik wilden je deze week een vraag stellen
  over mij buxusrand
  hij hft een of anderen ziekte
  ik zie ineens kaalen plekken
  en een soort van schimmel vermoed ik
  maar heel mijn mooie rand ga naar de knoppen
  plus een rondje wat er verder op sta
  ik heb deze buxen al 10 jaar wie weet er een oplossing gr thea

 150. Miriam

  Bovenste beste tuinvriend Jan.
  Bedankt voor de tips van snoeien buxus.
  Ik heb ze nog nooit gesnoeid, ze zijn 1 meter in doorsnee en inderdaad zitten er alleen blaadjes aan de buitenste randen.
  Als ik nu snoei valt er snel een gat….dus kleine stapjes snoeiproces beginnen, begrijp ik nu.
  Kijk uit naar de volgende tip!
  Miriam

 151. NINA DE JONG

  IK HEB ZELF EEN KLEIN BUXUSBOOMPJE
  IN DE VOORTUIN STAAN IK WIST NOOIT HOE HIJ GESNOEID MOEST WORDEN ALZO HEB IK HEMM NOG NOOIT GESNOEIT
  NU HOEF IK ME NIET MEER AFTEVRAGEN WAAROM HIJ ZO MOEILIJK GROEIT
  GR NINA

 152. Lucienne

  Bedank voor de goeie tips.
  Groetjes Lucie

 153. em soeterbroek

  mooi!!!!
  Helaas heb ik geen buxus,maar ik steek altijd wel wat op van uw tips

 154. pieter

  nuttige informatie.
  maar ik vind buxus vreselijk!

 155. Betty Leistra

  Hallo Jan Deze dame ziet er inderdaad prima uit voor haar leeftijd heb ook buxus in de tuin alleen hegetjes prima planten
  groeten Betty

 156. van den hove maxime

  in mijn buxussen zitten er bruine plekken van
  waarschijnlijk katten,heeft mijn buurvrouw
  gezien,kunnen die terug goed komen mits die organische voedingselementen met ijzer te geven.Of is er een andere mogelijkheid.dank u.

 157. gaetane

  Aan de dame van 60 jaar

  hartelijk bedankt voor je berichtje,een handige tip want ik ken weinig van bloemen en planten omdat ik weinig tijd heb. af en toe koop ik dan eens een plantje voor op mijn terras.

 158. Marijke

  Bedankt voor de goede tip. Ik hoop of ik het volgend jaar nog kan herinneren

 159. Jan

  Beste Jan,
  ik lees met veel genoegen al de snoeitips,maar ik wil vragen hoe een buxusbol die dus verkeerd is behandeld en daarom telkens “openvalt” weer strak is te krijgen??
  groeten Jan.

 160. marinus

  bedankt tuinvriend

 161. S.Zijlstra

  Het klopt allemaal wat je zegt en ziet. Vraag: hoe kan het dat in drie weken tijd een aantal bolbuxussen er “snotterig”uit gaan zien? De groene blaadjes zijn bruin geworden en vallen af. De takjes zijn niet dood. Wellicht “spruiten”ze in het voorjaar weer.

 162. wim

  Weer een leuk artikel voor een beginnende “tuinman”als mij.

  De artikelen bevatten altijd leuke weetjes.

  Bedankt.

 163. kees dekker

  een heel goede tip kan er mijn vordeel mee doen hartelijk dank

 164. Henk Jansen

  aangezien onze thuin te klein is voor zo iets

  vind ik dit heel erg mooi

  groetjes Henk .

 165. R v.d. Wurff

  In de aanhef van uw artikel wordt ook gesproken van ‘n blauwachtig poeder.
  In het artikel vind ik daar niets over terug.
  Kunt u mij nader informeren?
  b.v.d
  R.v.d Wurff

 166. Anne hilkens

  Mijn buxus is opengevallen. Wat kan ik eraan doen?