Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

BLOEDENDE BOMEN

door Jan de With

Van aantal bomen die we toepassen in de tuin is bekend dat ze bloedingsverschijnselen vertonen bij het snoeien in de winter en het voorjaar. Zodra er een snoeiwond is gemaakt zal het plantensap uit de wond stromen.

Het is verstandig om op de juiste manier met dit type boom om te gaan.


Waarom gaan bomen bloeden?

Van bloedende bomen wordt gezegd dat ze al vroeg een verhoogde worteldruk hebben en dat daardoor de sapstroom al vroeg in het jaar (jan.-feb.) op gang komt. Dit klopt maar het is op zich niets bijzonders. Dit geldt namelijk voor alle bomen.

Het is normaal voor een boom dat de sapstroom in jan. – feb. al weer opgang komt. Dit is de eerste aanzet om de knoppen te laten zwellen, zodra de temperatuur het toelaat, en om de knoppen te voorzien van een maximum aan suikers zodat ze in het voorjaar in een heel korte tijd kunnen uitlopen.

De reden waarom bepaalde bomensoorten wel bloeden en andere niet heeft te maken met de opbouw van het vatenstelsel (verspreidporig of ringporig) en de manier waarop de boom nieuwe vaten aanmaakt.

Bomen die bloedingsverschijnselen geven in de winter en het voorjaar zijn verspreidporig. De sapstroom komt bij dit type boom op een ander manier op gang. Als gevolg hiervan komt het sap uit de snoeiwond zodra we snoeien in de winter of het voorjaar.

Welke bomen hebben last van bloeden?

Gelukkig gaat hier slecht om een beperkt aantal soorten.

Acer – esdoorn

Van dit geslacht worden er in Nederland een flink aantal soorten toegepast. Zo kennen we als grote boom de Gewone esdoorn en de Noorse esdoorn. Maar ook een aantal kleinere soorten zoals de suikeresdoorn, vederesdoorn, zilveresdoorn en veldesdoorn. Al deze soorten hebben bloedingsverschijnselen.

Uitzondering vormt de japanse esdoorn (Acer palmatum). Deze soort heeft nog genoeg geen last van bloeden. Het is raadzaam deze soort in de zomerperiode te snoeien vanwege de vatbaarheid voor ziektes.

Betula – berk


Ook van dit geslacht komen er in Nederland een flink aan soorten van voor. Alle soorten hebben last van bloeden.

Carpinus – haagbeuk.


Van dit geslacht worden er slecht enkele soorten toegepast. De bekenste is de Carpinus betulus die veel wordt toegast als haagbeplanting.

Juglans – noot

De bekendste van dit geslacht is de Okkernoot (Juglans regia). Notenbomen kunnen heel heftig bloeden.
Wees terughouden met het snoeien van deze bomen.

Pterocarya – vleugelnoot.

Dit geslacht behoort tot de notenfamilie. De bekendste en in Nederland het meest toegast is Pterocarya fraxinifolia. Dit is een grote boom die voornamelijk als parkboom wordt toegepast.Carya – bitternoot


Betrekkelijk onbekende boom ook behorend tot de notenfamilie. Wordt in Nederland weinig toegepast.Kunnen bomen doodbloeden?


Het saptransport bij bomen gebeurt via een open vatenstelsel. Dit in tegenstelling tot mens en dier, die een gesloten vatenstelsel (bloedsomloop) hebben. Het transport van mineralen en suikers en zetmelen gebeurt bij planten door dit open systeem.

Planten kunnen niet leegbloeden zoals mensen of dieren omdat er een constante aanvoer is via de opname van de wortels. Vervolgens wordt het vocht verdampt via het blad.

Nadeel is wel dat de boom bij heftige bloeding een deel van zijn reserves kan verspelen. Bovendien vormen de suikers in het sap een prima voedingsbodem voor schimmelaantastingen waardoor het cambium wordt aangetast en de plant niet in staat zal zijn om de wond te overgroeien.

Hoe om te gaan met bomen die bloeden?

Zo lang de boom vitaal is en de snoeiwonden niet te groot zijn kan de boom dat bloeden vrij goed aan. Heb je een grote snoeiwond dan kan het bloeden wel problematisch zijn. Om de wond te kunnen afgrendelen moet de boom kunnen beschikken over voldoende reserves. Met het bloeden worden de reserves verspeeld.

Maar zelfs bij sterke sapstroming is er geen enkele manier om dat bloeden te stoppen. Alles wat je probeert om het bloeden te stoppen zoals branden of insmeren doet meer schade dan goed.

Branden: Met behulp van een brander de wond dicht schroeien. Deze methode is riskant omdat met het branden ook het cambium wordt beschadigd waardoor de boom de wond niet  kan overgroeien.

Insmeren: Het afdekken van de snoeiwond met een wondafdekmiddel( b.v. Saftstop) sluit de wond af waardoor het vocht opgesloten raak en er alleen maar meer inrotting zal ontstaan.

Wanneer moet je dit type boom snoeien?

Het bloeden van bomen vindt plaats op het  moment dat er een opkomende sapstroom is en dat de boom nog niet volledig in blad zit.

Het moment van opkomende sapstroom bij bomen begint al vrij snel na de kortste dag (21 dec). De boom gaat dan al weer een eerste aanzet doen met transport van voeding naar de knoppen.

Er zijn 2 moment om te snoeien.

1. Bij neergaande sapstroom.

Dit is de periode vanaf het vallen van de eerste bladeren to de kortste dag, dus laten we zeggen van 1 november tot 21 december. Er wordt wel eens gezegd dat wanneer je in deze periode gaat snoeien de boom in het voorjaar alsnog gaat bloeden. In de praktijk blijkt hier weinig van waar. Door in deze periode te snoeien drogen de vaten op en zal de sapstroom ten behoeven van het verwijderde gedeelte niet meer op gang komen.

2. Wanneer de boom in volle groei is.

Dit is omstreeks de maand augustus. In deze periode vindt er een maximale verdamping plaats waardoor er nauwelijks worteldruk aanwezig is. Nadeel is echter dat wanneer de boom volop in blad zit je betrekkelijk weinig overzicht hebt op het takkengestel waardoor het lastig is de juiste keuzes te maken m.b.t. de te snoeien delen.


Bloedingsziekte

Het bloeden bij bomen is een geheel natuurlijke reactie en als zodanig geen aantasting of afwijking. Het moet dan ook niet verward worden met de bloedingsziekte.

Dit is een aantasting die veel bij kastanjes voorkomt. Bij deze ziekte ontstaan er roestbruine vlekken op de stam waar bruinvocht uit komt. Bomen met deze kwaal hebben weinig kans van overleven.Tuinvriend Snoeitips

>>>MEER SNOEITIPS<<<

Tuinvriend SnoeitipsGeplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

133 Reacties

 1. Romain Vaelen

  Dank voor deze goede en correcte informatie

 2. luciana van hamme

  Hartelijk dank voor de goede tips.
  Ik heb in mijn tuin een prunus subhirtella staan.Hij heeft nu kleine roze bloemen.
  Wanneer moet die gesnoeid worden ?

 3. Miel Citroen

  Beste Jan,
  Ik heb al veel geleerd van je lessen en tips.
  Nu een vraag: 4 jaar geleden heb ik een vijg geplant. In het 2e jaar zat er 1 vrucht aan. Hij groeit ieder jaar geweldig maar vijgen komen er niet meer aan.Wat kan hier de oorzaak van zijn?
  Groet,
  Miel

 4. hubrecht

  GOEDE INFORMATIE HEB IK VEEL AAN GR HUBRECHT

 5. hendrik

  Bedankt voor al deze snoeitips.

 6. Dirk Ollevier

  Beste Jan !. wanneer mag een vijgenboom gesnoeid worden.?

 7. marcel

  bedankt,
  erg handig voor komend jaar als de bladeren weer gaan vallen.Zowel voor mijn notenboom als de berken in de tuin.

 8. Theo Mestrom

  Ik heb niet zo zeer een opmerking, maar een vraag: Mag (en zo ja) een rododendron gesnoeit worden?

 9. van winden

  Mijnheer wanneer mag ik wel een berk snoeien?? vgr Clemens

 10. bert nijkamp

  ik heb een betula-berk vorig jaar in de lente gesnoeid begon hevig te bloeden heb er een wondmiddel op gedaan stroomde er weer net zo hard af, naar het tuin centrum gegaan, op advies van de verkoopster, verbonden met schone doekjes en duktape,dat hielp gelukkig, deze zomer stond ie weer in volle glorie, kreeg hem als stekkie van mijn buurvrouw,en vind hem zo mooi.

  vriendelijke groet Annie.

 11. george

  Fijne feest dagen

 12. marenthe

  Ik heb een kersenboom met deze verschijnselen. Hij bloed nu ook maar staat niet in het rijtjes dat beschreven is. Kan het dan toch ook een ziekte zijn zoals bij de kastanje?
  Mvg Marenthe

 13. De Peuter Willy

  Beste jan, bedankt voor deze belangrijke informatie. Had vorig jaar bij mijn esdoorn een tak die schuurde veel te laat afgezaagd, want deze begon onmiddelijk te bloeden. Deze fout zal ik nu niet meer maken!

  Groetjes Willy

 14. Joop vd Wal

  Wanneer kan ik het beste een grote goudenregenboom snoeien?

  Ik hoor graag

 15. Jan Munnichs

  Jan even een vraagje.ik heb nogal wat buxus en er zitten nog al wat spinnen op dei webben maken en daar komen douwdruppels op en als zon schijnt werkt dit als een vergrootglas en verbrand de buxus Is daar tegen te spuiten en met wat ?
  Bij voorbaat dank jan

 16. R.J.J.M. Oomen

  Ik heb in mijn tuin 2 Varikse Zwarten staan. De ene bloedt helemaal nooit. De andere, de jongste van de 2 bloedt veel over de gehele stam. De boom staat goed in het blad. Graag wil ik weten of dit bloeden voor deze boom een probleem is.
  vriendelijke groet,

  Richard Oomen

 17. Marje ten Broeke

  Voor mij nuttige informatie. Duidelijke en begrijpelijke uitleg.
  Prettig ook met de bijgevoegde foto’s. Bedankt.

 18. Frans van Genuchten

  Dag Jan

  Eergisteren zijn twee haagbeuken bomen voor de kerk in Ulvenhout per vergissing veel te laat gesnoeid.
  Ze staan op een plateau (10x5meter) van ongeveer 70 cm hoog.
  De bomen zijn ongeveer 12 jaar oud, 8 jaar geleden geplaatst in zwarte grond, opgeplant met Pachysandra.
  De rest van het plateau bevat waarschijnlijk arm klapzand, dat er in 1963 bij de restauratie van de kerk is aangebracht.
  Van beide bomen zijn een vijftal dikke takken aan de onderkant eertgisteren afgezaagd. De parochianen die dit als vrijwilligerswerk uitgevoerd hebben realiseren zich niet goed wat dit voor gevolgen kan hebben: twee langdurig bloedende bomen.
  Ze hebben de wonden ingesmeerd met balsem.
  Momenteel bloenden de bomen nog niet omdat de sapstroom nog niet op gang is gekomen.
  Is het raadzaam om enkele vierkante meters rond de bomen komende dagen goed nat te houden, waardoor de worteldruk door verlaging van de osmotische druk minder straks als de temperatuur gaat stijgen minder schade kan berokkenen?
  Hoe groot schat u de kans in dat de schade mee gaat vallen?
  d

 19. Cor Dekker

  Wij hebben een kiwi gesnoeid in december.
  Begin april ( rond de 10e) begon hij op twee plaatsen hevig te bloeden.
  Geprobeerd te stoppen door branden, insmeren, omwikkelen met tape, niets helpt.
  Wat zijn verder de mogelijkheden nog?
  Bij voorbaat dank.

 20. Joop ter Velde

  Ik heb 2 moerbeibomen op 4 meter van elkaar staan.
  Ik heb ze in februari niet gesnoeid omdat het toen te koud was.
  Ik mrt en apr was ik op vakantie.
  In mei gesnoeid.
  Nu bloedt de ene boom en de andere niet.

 21. Marjolein

  Dank voor jullie verhaal over bloeden van een boom! Onze tulpenboom is met de storm een grote tak verloren.
  Ik laat de boom nu voor wat het is….
  Goede en duidelijke uitleg, bedankt!

 22. Fija

  Beste Jan,
  Ik heb twee grote takken van mijn berk gezaagd en op die plaatsen blijft de boom bloeden. Achteraf gewoon niet bij nagedacht. Ik vind het zo’n trieste bedoening. Wat kan ik er nu nog aan doen?

 23. Sandra

  beste Jan de With,

  Dank je wel voor deze informatie over bloeden. Wij hebben in onze tuin een berk en zonder nadenken (dommm) een zijtak eraf gesnoeid afgelopen weekend. Nu bloed de boom. Het druppelt al dagen naar beneden. Verder denk ik dat de boom gezond is. Je raadt af om de wond te dichten lees ik.
  Is onze boom nog te redden? Heb je nog een advies voor ons? Hartelijke groet, Sandra

 24. Sylvia

  Mijn vijgenboom is gesnoeid en bloedt al twee weken wat moet ik of kan ik nog doen om te voorkomen dat hij dood gaat?

 25. Mahinder

  Geachte heer De With,

  Na lang zoeken nog geen antwoord kunnen vinden en zelfs de leverancier van onze bolcatalpa bomen kan ons niet vertellen wat het is.

  Begin juli is onze bolcatalpa na een goede start ineens gaan “bloeden”. Het leek alsof er olie van de bladeren afdruppelde en alle bladen worden van onderaf bruin donkergroen glanzend en scheiden iets af wat heel veel op olie lijkt.

  Kutn u ons misschien aangeven wat dit kan zijn want we maken ons zorgen of deze boom misschien ziek is?

 26. griet waltmans

  Hallo mensen,
  Ik heb een walnoten boom gesnoeid en nu is
  hij aan het bloeden in vang dit op in potjes en vraag aan U kan ik dit sap ergens voor gebruiken?

 27. Zwam

  Is er nog hoop voor een jonge pruimen boom in een grote pot.
  Deze is kaal en na bloeisum lekt hij bij waar de bladeren uit konen bruin vocht .

 28. Hoogstra

  Wij hebben 2 kastanjebomen die erg bloeden en de bast loslaat.
  De bomen zijn al oud, staan vrij in de polder, omringd door grasland. Wat te doen ?

 29. c.van well

  Mijne heren .
  Wij bezitten twee prachtige ge’ente moerbij bomen in dakvorm.zij doen het goed en hebben veel vruchten.
  Maar bij de aanhechting stam en de kroon komt veel vocht ( bloeden) .
  Mijn vraag; kan dat kwaad en anders wat is hieraan te doen.
  bijvoorbaat dank C.van Well

 30. gaudeus

  wanneer je een blad verwijderd van een vijgenboom komt er een witte vloeistof vrij….kan dat brandwonden veroorzaken?

 31. c. van well

  Beste mensen.
  wij bezitten een geënte moerbei boom waar bij de aanhechting stam/kroon bloed. elk jaar staat hij vol in blad en vruchten. wat kunnen wij hieraan doen ? graag uw advies.
  bijvoorbaat dank Cees van Well

 32. Teirlynck Noël

  Geachte,

  Ik heb onwetend een grote tak afgezaagd van onze notelaar (okkernoot)(wonde diameter 15 à 20 cm)… ik dacht ten onrechte dat de sapstroom in de winter minimaal was. Ondertussen is dit een week geleden en de wonde bloedt nog. Heb hem ingespoten met COMPO Wondafdekmiddel Spray . Dit natuurlijke hars van zeedennen.Heb ik hiermee verkeerd gedaan? Kan ik echt niks doen aan het bloeden? Ik zou deze okkernootboom graag opnieuw in bloei zien in de lente…

 33. Pieter Jansen

  Beste Jan,
  Helder en duidelijk verhaal. Ik weet nu dat ik de veldesdoorn, die nu bloedt, niet had moeten snoeien. Dus de andere laat ik voorlopig met rust.