Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

BLOEDENDE BOMEN

door Jan de With

Van aantal bomen die we toepassen in de tuin is bekend dat ze bloedingsverschijnselen vertonen bij het snoeien in de winter en het voorjaar. Zodra er een snoeiwond is gemaakt zal het plantensap uit de wond stromen.

Het is verstandig om op de juiste manier met dit type boom om te gaan.


Waarom gaan bomen bloeden?

Van bloedende bomen wordt gezegd dat ze al vroeg een verhoogde worteldruk hebben en dat daardoor de sapstroom al vroeg in het jaar (jan.-feb.) op gang komt. Dit klopt maar het is op zich niets bijzonders. Dit geldt namelijk voor alle bomen.

Het is normaal voor een boom dat de sapstroom in jan. – feb. al weer opgang komt. Dit is de eerste aanzet om de knoppen te laten zwellen, zodra de temperatuur het toelaat, en om de knoppen te voorzien van een maximum aan suikers zodat ze in het voorjaar in een heel korte tijd kunnen uitlopen.

De reden waarom bepaalde bomensoorten wel bloeden en andere niet heeft te maken met de opbouw van het vatenstelsel (verspreidporig of ringporig) en de manier waarop de boom nieuwe vaten aanmaakt.

Bomen die bloedingsverschijnselen geven in de winter en het voorjaar zijn verspreidporig. De sapstroom komt bij dit type boom op een ander manier op gang. Als gevolg hiervan komt het sap uit de snoeiwond zodra we snoeien in de winter of het voorjaar.

Welke bomen hebben last van bloeden?

Gelukkig gaat hier slecht om een beperkt aantal soorten.

Acer – esdoorn

Van dit geslacht worden er in Nederland een flink aantal soorten toegepast. Zo kennen we als grote boom de Gewone esdoorn en de Noorse esdoorn. Maar ook een aantal kleinere soorten zoals de suikeresdoorn, vederesdoorn, zilveresdoorn en veldesdoorn. Al deze soorten hebben bloedingsverschijnselen.

Uitzondering vormt de japanse esdoorn (Acer palmatum). Deze soort heeft nog genoeg geen last van bloeden. Het is raadzaam deze soort in de zomerperiode te snoeien vanwege de vatbaarheid voor ziektes.

Betula – berk


Ook van dit geslacht komen er in Nederland een flink aan soorten van voor. Alle soorten hebben last van bloeden.

Carpinus – haagbeuk.


Van dit geslacht worden er slecht enkele soorten toegepast. De bekenste is de Carpinus betulus die veel wordt toegast als haagbeplanting.

Juglans – noot

De bekendste van dit geslacht is de Okkernoot (Juglans regia). Notenbomen kunnen heel heftig bloeden.
Wees terughouden met het snoeien van deze bomen.

Pterocarya – vleugelnoot.

Dit geslacht behoort tot de notenfamilie. De bekendste en in Nederland het meest toegast is Pterocarya fraxinifolia. Dit is een grote boom die voornamelijk als parkboom wordt toegepast.Carya – bitternoot


Betrekkelijk onbekende boom ook behorend tot de notenfamilie. Wordt in Nederland weinig toegepast.Kunnen bomen doodbloeden?


Het saptransport bij bomen gebeurt via een open vatenstelsel. Dit in tegenstelling tot mens en dier, die een gesloten vatenstelsel (bloedsomloop) hebben. Het transport van mineralen en suikers en zetmelen gebeurt bij planten door dit open systeem.

Planten kunnen niet leegbloeden zoals mensen of dieren omdat er een constante aanvoer is via de opname van de wortels. Vervolgens wordt het vocht verdampt via het blad.

Nadeel is wel dat de boom bij heftige bloeding een deel van zijn reserves kan verspelen. Bovendien vormen de suikers in het sap een prima voedingsbodem voor schimmelaantastingen waardoor het cambium wordt aangetast en de plant niet in staat zal zijn om de wond te overgroeien.

Hoe om te gaan met bomen die bloeden?

Zo lang de boom vitaal is en de snoeiwonden niet te groot zijn kan de boom dat bloeden vrij goed aan. Heb je een grote snoeiwond dan kan het bloeden wel problematisch zijn. Om de wond te kunnen afgrendelen moet de boom kunnen beschikken over voldoende reserves. Met het bloeden worden de reserves verspeeld.

Maar zelfs bij sterke sapstroming is er geen enkele manier om dat bloeden te stoppen. Alles wat je probeert om het bloeden te stoppen zoals branden of insmeren doet meer schade dan goed.

Branden: Met behulp van een brander de wond dicht schroeien. Deze methode is riskant omdat met het branden ook het cambium wordt beschadigd waardoor de boom de wond niet  kan overgroeien.

Insmeren: Het afdekken van de snoeiwond met een wondafdekmiddel( b.v. Saftstop) sluit de wond af waardoor het vocht opgesloten raak en er alleen maar meer inrotting zal ontstaan.

Wanneer moet je dit type boom snoeien?

Het bloeden van bomen vindt plaats op het  moment dat er een opkomende sapstroom is en dat de boom nog niet volledig in blad zit.

Het moment van opkomende sapstroom bij bomen begint al vrij snel na de kortste dag (21 dec). De boom gaat dan al weer een eerste aanzet doen met transport van voeding naar de knoppen.

Er zijn 2 moment om te snoeien.

1. Bij neergaande sapstroom.

Dit is de periode vanaf het vallen van de eerste bladeren to de kortste dag, dus laten we zeggen van 1 november tot 21 december. Er wordt wel eens gezegd dat wanneer je in deze periode gaat snoeien de boom in het voorjaar alsnog gaat bloeden. In de praktijk blijkt hier weinig van waar. Door in deze periode te snoeien drogen de vaten op en zal de sapstroom ten behoeven van het verwijderde gedeelte niet meer op gang komen.

2. Wanneer de boom in volle groei is.

Dit is omstreeks de maand augustus. In deze periode vindt er een maximale verdamping plaats waardoor er nauwelijks worteldruk aanwezig is. Nadeel is echter dat wanneer de boom volop in blad zit je betrekkelijk weinig overzicht hebt op het takkengestel waardoor het lastig is de juiste keuzes te maken m.b.t. de te snoeien delen.


Bloedingsziekte

Het bloeden bij bomen is een geheel natuurlijke reactie en als zodanig geen aantasting of afwijking. Het moet dan ook niet verward worden met de bloedingsziekte.

Dit is een aantasting die veel bij kastanjes voorkomt. Bij deze ziekte ontstaan er roestbruine vlekken op de stam waar bruinvocht uit komt. Bomen met deze kwaal hebben weinig kans van overleven.Tuinvriend Snoeitips

>>>MEER SNOEITIPS<<<

Tuinvriend SnoeitipsGeplaatst in Snoeien

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

131 Reacties

 1. vertonghen luc

  Best jan, ik heb mijn bomen waaronder (dennen, japanse kerselaar, en pruimboom) gesnoeid in de maand November, en heb alle wonden dicht gedaan met modder, die ik zelf heb gemaakt van grond, dit doe ik enkele jaren zo en heb nog geen enkele bloed wonde gehad. Natuurlijk zijn er nu veel producten in de winkels die dat kunnen bijspringen maar ik vindt dat deze methode best goed lukt hoor (geleerd van mijn vader).

  groeten van luc.

 2. marijke saedt

  Tuinvriend

  Ik heb voor mijn huis 3 leiperen staan
  en de stammetjes zijn nog vrij dun,nu heeft
  er voor 2 jaar terug een specht in zitten
  hakken(ik zeg vrij dunne stam).
  Ik heb van een kweker wat lichtbruine pasta
  gekregen en er op gesmeerd,heb ik hier
  goed aan gedaan.Ik heb de specht overigens niet meer gezien.En er zit op het blad ook wat perenroest(soort gal),maar het is met die winters van de afgelopen jaar wel wat minder geworden.Groet Marijke Saedt

 3. johan

  Ik heb veel aan de nuttige tips op deze site ik steek er al hobbyist veel van op en ben
  blij dat deze siote er is

  gr johan uit eindhoven

 4. Henk

  Waardevolle informatie, blij met deze website.

 5. Marja

  Beste tuinvriend.
  ben al een tijdje info over het snoeien van druiven aan het verzamelen en ben tot de coclusie gekomen dat voor 21 dec(ivb met sappen/bloeden?),echter niet tijdens vorst…
  Dus ik dacht dat dit weekeinde het ideale weekend is om mijn nog niet gesnoeide druiven te snoeien. Goed idee?

 6. fransa

  ik heb al jaren een notenboom in de tuin,die in sommige winters spontaan in de onderstam begint te bloeden omdat de bast is opengebarsten. is dit normaal ?

 7. Jan Heldoorn

  Ik vind het allemaal fantastisch wat jij ons kunt leren.
  Misschien kun je ook nog eens aandacht besteden aan vruchtbomen wij hebben 1 appelboom,1 pruimenboom en 1 perenboom.
  Dit gaat om het snoeien van deze bomen.
  Groet: Jan.

 8. peter Frenken

  Vraagje wanneer snoei je een catalpa ik heb ze nog niet gesnoeid.

  Alvast bedankt

 9. erik van sichem

  Interessante goed verstaanbare informatie.

  Dank U,
  Erik

 10. Anneke

  Ik had deze tip een jaar eerder moeten .Toen mijn rode acer veel te laat gesnoeid. Gelukkig leeft hij nog.
  Domsure, Frankrijk

 11. Connie Zuurman

  Beste tuinvriend, bedankt voor de tip.We zijn van plan om over twee weken onze eikenboom flink te gaan snoeien,en begrijpen uit je bericht dat we dat rustig kunnen doen. Groetjes.

 12. truus

  hallo jan fijn om weer wat van je te horen… ja inderdaad
  veel bomen gaan bloeden…
  Ik heb een gedraaide twijg ..die groeit heel hard in de hoogte
  kan ik die gewoon een stukje van zijn kop snoeien>??
  en zo ja wanneer is dat de beste tijd?
  verder bedankt voor je mail en vriendelijke groet

 13. Andre Jansen

  Ik vind het een leer zamen site.

 14. christa

  Hallo Jan,bedankt voor je snoei tips.Ik ben in het bezit van een vijgenboom.Heb ik het goed ,dat deze tijd het beste is om te snoeien,.ik wilde eigenlijk best rigoreus snoeien,dus krijg ik ook best flinke wonden.Met roundup insmeren? ,of weet je iets beters. groeten christa

 15. mieke

  Heel interessante informatie,bedankt.
  Mijn vraag heeft er zijdelinks iets mee te maken.Mijn 6 coniferen[4m] zijn afgezaagd i.p. v. met wortelkluit er uit gehaald.Rot wel weg zei de uitvoeder.Nu zit ik er vreselijk mee in in een heel stuk van de tuin kan er niets in de grond gezet worden.Kunt u mij een tip geven hoe ik dit probleem moet op lossen?vast bedankt

 16. benny gijs

  kan ik een kersenboom [vroege vrucht] na 5jaar nog verplanten en wanneer de beste tijd ? groetjes Benny

 17. THEI

  Hartstikke bedankt Jan.
  Heb een vraag over druiven snoeien, bemesten en ziektes. Afgelopen jaar genoeg druiven (Buiten) maar opengebarst en de bladeren niet glad maar korrelig.

 18. Bert Steenhoek

  Beste Jan,
  ik heb een rhododendron die niet meer wil bloeien. Het is een type met grote, vrij brede bladeren, matglanzend die vrijwel het gehele jaar mooi blijven. De bloemen zijn groot en roze-wit. Omdat hij vrij snel groeit snoei ik elke twee jaar door alle takken plm 30 cm in te korten. Dat ging een aantal jaren goed, maar nu sinds een jaar of zes vrijwel geen bloemen. 2 of 3 per seizoen, soms helemaal niks. De plant is 30-35 jaar oud. Geef hem jaarlijks een handvol Rhododen korrelmest.
  Wat moet ik doen of nalaten om weer bloemen te krijgen.
  Bij voorbaat dank voor je advies.

 19. Bart IJpenga

  De naam zegt het al, dat ik uit US Friesland kom.
  In het voorjaar sneden wij van de uiteiden van de tak van de Berk een stukje af.De tak werd naar beneden gebogen en in een fles gedaan.Zo hadden wij altijd heerlijk zoet drinken.
  Haaaaartelijkj dank voor alle in formatie.
  Bart

 20. winnie

  hallo tuinvriend, met recht een vriend! altijd leuke en praktische tips ik heb er al veel aan gehad ook over de vogels. heb je snoeiprogramma al en je e book.heb er heel veel plezier in. groetjes en tot mails winnie.

 21. jan meex

  Interessante snoeitips! Ik had nog graag specifieke tips ontvangen over het snoeien van een appelaar (James Grive),een perelaar (conference) en een pruimelaar.
  Grtjs.

 22. jeannespoormans

  Beste Jan
  Bedanktvoor deze goede raadgeving
  het werk in de tuin is nu wel rustig
  groetjes jeanne

 23. ETIENNE

  BESTE jan
  zeer interesante snoeitips;
  vele zaken heb ik bij geleerd; die ik nog niet wist over bomen ;en snoeien.
  dank u
  Etienne

 24. Peeters Jozef

  Om het bloeden tegen te gaan snoei ik mijn bomen s’avonds omdat dan de sapstroom daalt.
  Vervolgens sla ik een droge eiken spie erin en dan lak erover .

 25. dirk

  dag Jan
  zelf heb ik een notenboom(juglans regia)in de tuin staan
  die ik een beetje zou willen snoeien (enkele takken)
  wist eigenlijk het juiste tijdstip niet maar nu ik deze tips heb gelezen weet ik dat het voor de moment nog kan bedankt
  groetjes uit Antwerpen

 26. Joop de Vries

  hoi Jan
  mijn Vraag is het volgende
  ik heb een sjaron boom staan van origine een israelische vrucht
  hij word nu ook in Spanje gekweekt ,deze boom staat nu 8jaar bij mij in de tuin maar heeft tot vandaag nog nooit gebloeid[dus ook geen vruchten gegeven ]hoe kan dit ? hij is ook nog nooit gesnoeit .en is inmiddels 3,5 meter hoog.Hoe kan ik hem vruchten laten dragen ? groetjes
  Joop de Vries
  tholen

 27. Michel Vergeylen

  Dag Tuinvriend Jan.
  Wat ben ik blij dat ik je leren kennen heb.Ik ben al jaren groenliefhebber,heb een mooie siertuin en vijver.Mijn zwakke punt was wel
  het snoeien in zijn geheel.Dank zij uw inbreng
  staan nu alle struiken en bomen uit mijn tuin
  opgeslagen in een map (ik heb ze Tuinvriend genoemd) op naam,periode van snoeien,bemesting,
  ziekte beelen en bestrijdings advies.
  Bedankt voor uw prachtig werk.
  Michel Vergeylen uit Belgie

 28. KlAAS DE pOEL

  Bedankt voor je tips.Altijd bruikbaar. Graag tot een volgende keer Klaas

 29. jan hendrik veldhuis

  dit is wel eeen goeie snoeitips ik kan hier wel van leren

 30. Leon Van Dun

  Hallo Jan de theorie over bomen snoeien is perfect waar ik heb in de tuin de okkernotenboom gesnoeid wanneer de eerste bladeren vielen en nergens heb ik bloeden kunnen vaststellen ik hoop maar dat het zo blijft in het voorjaar.Groeten!

 31. ton van der Sanden

  Bedankt voor de informatie. Gr.Ton

 32. J lankhorst

  Nuttige tips
  Bedankt gr Joost

 33. Jan van der Lende

  Vrogger op de boer en in’t platte land in den Achterhook snöien de boeren alles op zien tied en staaot daor rond um Wenterswiek nog zeer völle olde beume met een verleden.
  Kö’j of de bv noteris appel en ‘t köttelpeertje wat skrieven.
  http://www.wentersplat.nl
  vrendelijk dank
  anders buw drao of ga’w ant drokkeln !

 34. Wim Roos

  Hallo Jan;

  De druif is natuurlijk geen boom,maar kan naar verluid wel bloeden. Daarom zou deze rond het eind van het jaar gesnoeid moeten worden.
  Is dit juist of een fabeltje?
  Dank voor je antwoord..

 35. jacques.van.Zoest

  hallo tuinvriend,
  ik vind het altijd bijzonder leuk dat je echt bruikbare en duidelijke info in je mails verwerkt.ik denk dan ook dat er velen zullen zijn die je raad zullen opvolgen.ik wil even gebruik maken ok je een hel leuke en gezellige kerst to te wensen.gegroet vanuit aalsmeer.
  jacques

 36. vanneste gilbert

  Dank voor de nuttige uitleg
  voor het snoeien van bomen
  g.v. gilbert

 37. Josje

  Geachte Jan, wat een prettige berichtgeving. Dank daarvoor. Heb je site al op mijn FB geplaatst met warme aanbeveling.
  De druif snoeien voor 21 dec. Hoe zit dat met de vorst? Graag je advies hierover.

 38. Minne

  Hallo Jan, wanneer ik de verschillende websites tegenkom die het snoeien van druiven beschrijven kom ik toch uit op jan/februari, weken 3 t/m 6.

 39. Dryhoel P.

  Mag ik mijn druivelaars snoeien bij vriesweer ?

 40. Miel

  Beste Jan
  U schrijft dat de druif voor 21 December gesnoeid moet zijn ,hoe zit dat nu met de vorst mag hij dan toch gesnoeid worden? zowel buiten als in de serre.
  gr. miel

 41. Arend Roseboom

  Beste Tuinvriend,

  Zo ken ik ook nog wel een plant die heftig kan bloeden,namelijk de Kiwi als je die te laat snoeid.

 42. Kees Duyzer

  Hallo Jan
  Ik heb het bericht van u gelezen dat de druif kan bloeden. Maar mijn gewoonte was dat ik hem altijd tussen kerst en nieuwjaar de druif altijd snoeit. Ik heb nooit gemerkt dat het niet goed was.Misschien kan ik het wel als een goede gewoonte blijven doen.Jan ik wens u gezegende Kerstdagen en een voorspoedig Nieuwjaar. Kees Duyzer.

 43. Gij. van der Woerd.

  Beste Jan,
  Ik volg regelmatig je tuintips en steek hier
  veel van op o.a.het tijdstip van snoeien.
  Een vraag van mij is of ik ongestraft bij vorst mijn buitendruif kan snoeien of moet het dan een week vorstvrij zijn i.v.m. het
  het invriezen?
  Graag reaktie hierop.

  Groetjes Gijs.

 44. Gij. van der Woerd.

  Hallo Jan,
  Hier volgt nog een nieuwe vraag.
  Ik heb jarenlang 2 perenbomen staan (halfstam)
  Deze staan op lichte zandgrond.
  Oud ras n.l.Dirkjespeer volgens”Het Olde Ras”
  in Doesburg.Ik dacht heerepeer (dus niet)
  De 2e boom heb ikzelf overgeent en draagt ook al goed.Het grote euvel waar ik mee te maken heb is, kankerplekken,vr.hoe deze afdoende te behandelen?
  Groetjes Gijs

 45. carla RodriguesNunes

  Kunt u mij verlellen wanneer ik nu precies mijn berkeboom moet snoeien ,met het oog op deze strenge winter .
  groeten CarlaRodrigues Nunes

 46. YJB

  L.S.,

  Ik heb ook wel eens gehoord dat je juist moet snoeien als de boom weer gaat uitlopen. De reden is dat door de sapstromen de wond eerder herstelt. Klopt dat? Gezien uw artikel over bloedende bomen zou dat niet het geval zijn. Of geldt dat wel voor niet bloedende bomen? Zo ja welke zijn dat dan? Bijv. een vlinderboom?

  Met vriendelijke groeten

 47. bennie

  tuinvriend stuur mij mail
  heb lange tijd niet kunnen mailen.
  bij voor baat dank

 48. Mascha

  Wij hebben in onze voortuin een berkenboom staan. Deze heeft ‘natte’ plekken onder aan de stam. Deze zijn afgelopen maanden groter geworden. Kan dit kwaad? de boom is niet gesnoeid.

 49. hedwige persyn

  Prettige feesten en veel dank voor alle goede zorgen

 50. Hendrik (digiopa)

  Hoi.Je hebt het over snoeien van een Acer-esdoorn.Dat je deze kunt snoeien.Maar op het etiket staat dat je de Acer niet mag snoeien.
  Nu weet ik het niet meer wat ik moet doen en wanneer ik kan snoeien.Heb eerder een gehad ,ook gesnoeid en jaar erop weg mijn geliefde Acer-esdoorn.Waarom geliefd.onze straat is de esdoornstraat.

 51. jan Boom

  Beste Jan ,
  Ik smeer als er grote wonden zijn ze in .En verder geen last .

  Fruitbomen smeer ik ook.
  Over fruitbomen gesproken

  De eerste keer dat ik mijn fruitbomen heb gesnoeid in december .(ben benieuwd)
  Gisteren de druiven gesnoeid en verleden week de Kiwi.
  Ik heb al jaren een kiwi stuik staan maar nog nooit geoogst helaas.verleden jaar een paar bloemen , maar daar is het bij gebleven.

  groeten
  Jan Boom

 52. Marchina

  12 december 2011

  Beste Jan,
  Wat een duidelijke en nuttige uitleg!
  Ben blij dat ik me heb aangemeld voor je website, Bedankt !

  Groetjes, Marchina.

 53. Thomas

  Mijn tuinvriend
  bedankt voor de tips
  voor diverse ben ik op de hoogte .
  maar er kunnen ook weleens extra puntjes gezet worden op i.
  en ik speel graag met planten in de tuin
  Qua vorm als uiterlijk niet als alles rond knippen
  afschuwlijk maar de vorm open luchtig en kleuren

  Groeten van Thomas waspik

 54. Ivo

  bedankt,goede en verstaanbare uitleg
  heb er toch iets van bijgeleerd .

 55. truus

  hallo tuinvriend..
  hoe is het als je een gedraaide twijg hebt die heel hoog wordt??
  kan die ook ingekort worden??
  dank voor de uitleg van snoeien enz.
  vriendelijke groeten

 56. Iris

  Nuttige informatie.
  Bedankt, Iris.

 57. Wouters Lieve

  Ik had deze informatie een jaar eerder moeten hebben ,
  ik had een rode acer staan (20 jaar oud) en had hem wat bij gesnoeit ,maar helaas hij heeft het niet overleeft,vind ik wel heel spijtig ,was een heel mooie boom
  gelukkig heeft hij een zaailing achter gelaten . ik hoop dat hij het wel vol houd

  Groetjes Lieve

 58. Johan Hessels Belsele

  Beste Jan,

  Heel erg bedankt voor deze interessante tips.Super dat deze site er is.
  Groeten,

  Johan

 59. André Van Elslande

  Beste,

  Met veel interesse uw artikel “Bloedende bomen” gelezen. Onlangs mijn fruitbomen wat ingekort. Het waren maar dunne takken. Ik doe al veel maar leer nog iedere dag bij. Dank om de tips !
  m.v.g.
  André

 60. Ricky

  ik heb deze bomen niet
  toch leuk om te weten dat ze kunnen bloeden
  groetjes Ricky

 61. bob Rombaut

  Vraag, er wordt gezegt dat ik notenbomen niet mag snoeien en dode zware takken er aan moet laten, klopt dit?

  andere vraag: Braambessen of Bosbessen hebben die altijd stekels?

  ik heb bosbessen staan zwarte met zeer lange harde stekels, is dit wel een bosbes, toch eetbaar en smaken heerlijk.

 62. COR HOOFDMAN

  hoe zit dat met fruitbomen

 63. Jack van Vlijmen

  Het lijkt me heel nuttige informatie voor boom bezitters. Ik heb helaas alleen maar een balcon.

  Jack

 64. Maarten

  Sinds kort aangesloten bij Tuinvriend.nl. Inmiddels al talrijke nuttige tips ontvangen die het leven van de amateur tuinnier een stuk makkelijker maken.

 65. Wim

  Beste Jan,
  Dank voor deze snoeitips.Ik mis echter de druif,ik heb begrepen dat deze rond het eind van december gesnoeid moet worden om bloeden te voorkomen.
  Is dit juist?
  Groet , wim

 66. MAERTENS RONNY

  is er als je zo laat smoeid geen gevaar voor schade aan de boom als het opeens gaat vriezen

 67. Mark Makelberge

  Dag Jan,
  de voorbije zomer is mijn pruimelaar (mirtilles) spontaan (?) gaan bloeden: grote droppen hars (ont)sierden op diverse plaatsen de boom waarvan de helft reeds enkele weken vroeger afgestorven is. Op het einde van de zomer is de hele boom er helaas aan ten onder gegaan. Wat kan de oorzaak hiervan geweest zijn?

  Beste Groeten,
  Mark.

 68. Antoon.van der Hulst

  Hoe zit het dan met druivenstruiken, wanneer kunnen deze het bese gesnoeid worden. Ik heb gehoord dat dit moet gebeuren voor half januari, klopt dit.
  Alvast voor uw reactie.
  Antoon v.d.Hulst

 69. maria

  dan u, voor deese informatie
  groetjes

 70. Eefje van Haren

  Wat fijn om weer eens iets van je te horen,
  wij hebben een Malus boom en volgens de man
  van het tuincentrum kan je die het hele jaar snoeien. Hij groeit als een gek zo hard. Wij
  hebben hem zomaar in de tuin gekregen ergens
  vandaan gekomen en van heel kein nu heel groot. Ik heb je e-book al en kijk daar wel
  in als ik wat wil weten. Wens je fijne Kerst-
  dagen en een goed nieuwjaar. Vriendelijke
  groeten Eefje

 71. Ria Leemans

  Ook druiven kunnen bloeden.
  Vorig jaar is dit spontaan gebeurd in de zomer.
  Heb ik iets fout gedaan met snoeien en wat is de beste tijd hiervoor?

 72. Janny Bresser

  Hallo Jan

  Ik heb een vraag over de vijgenboom die een beetje groot gaat worden mag ik deze en zo ja wanner snoeien.

  Met vriendelijke groeten Janny.

 73. Berth

  Ook mijn 14 jaar oude Gliditia , met lange doornen,is na snoeien in het voorjaar dood gegaan .
  Kan dit een gevolg zijn van snoeien op het verkeerde moment of te veel wegsnoeien?

  Berth

 74. lut

  bedankt voor al de nuttige tips, heb er al veel van geleerd.Het is fijn om de verzorging
  van onze planten en bomen alsmaar beter tedoen.
  Fijne eindejaaarsfeesten!!

 75. Hans

  Beste Jan,
  Bedankt voor deze nuttige tips. Ik heb een paar haagbeuken, die ik dus maar het beste nu nog kan snoeien.
  Het is telkens interessant om de nuttige tips te lezen en heb er mijn voordeel mee gedaan.
  Succes met alle werkzaamheden en tot de volgende keer!
  Groeten,
  Hans

 76. J.F. de Bruyn

  Dank voor de informatie

 77. Adelijn De Geeter

  Mag men lei linden snoeien als men vorst voorspellen

 78. rob hammer

  Jan, ik leest je side altijd als eerste, ga zo door groetjes rob.

 79. Will

  Ik heb veel lavendel in mijn tuin wanneer kk deze kort terug snoei sterven er vaak van hen af hoe kan dat

 80. Gabrielle

  Beste Jan, ik heb een hulsthaag en deze is van onderen helemaal kaal geworden. Nu ben ik van plan om hem af te zagen tot 40 cm hoog zodat hij weer uit kan lopen. Wanneer kan ik dat het beste doen? Graag je reactie!
  Groet, GT

 81. H.D. Remans

  Beste Jan,
  Ik heb 2 puimenboompjes, 2 kersenboompjes, 2 persikenboompjes en 1 appelboompje in grote bakken op het terras staan. 1 persikenboompje en 1 appelboompje is na de bloei gaan bloeden. Er kwamen geen vruchten en de bladeren werden eveneens kleiner en kleiner. Mijn vraag luidt:
  Moet ik bedoelde boompjes verwijderen en nieuwe plaatsen, of moet ik ze nog een kans geven? En moet ik nog extra aandacht aan bedoelde boompjes besteden?
  Bij voor baat mijn dank.
  Met vriendelijke groet, Heinz Remans

 82. Loo

  Ik heb geen vraag over snoeien,maar overeen probleem met de druiven zelf. Sinds 2 jaar barsten alle druiven rond september en rotten dan.Ik heb 3x gespoten tegen schimmel.
  Wat denk je wat dit is en wat kan ik er tegen doen?
  m.v.gr. Thei

 83. Jac

  Voor en notenboom is het al te laat voor te snoeien.
  Wanneer kan men wijndruiven het bestete snoeien.
  Groetjes Jac

 84. frans h

  Hallo Jan,
  Prima informatie, daar kan ik wat mee,bedankt.Frans

 85. lensvelt

  Beste tuinvriend
  Bedankt voor deze mail,ik zal proberen er mijn
  voordeel uit mee tee doen.
  tot de volgende keer!
  Jan.

 86. Rieks

  Hallo tuinvriend; Ik heb in de tuin 2 stuks Catalpa,s staan en zijn 10 jaar oud verschillende keren gesnoeid en 2 jaar terug te rigoureus denk ik,want beide bomen hebben nu nog de helft van de takken als voorheen. Wat kan ik doen om deze bomen weer in volle bloei te krijgen?

  Groetjes Rieks

 87. jan van ruitenburg

  Kunt u mij info geven over het snoeien van een druif KJan dat ook in december ?

  vast bedankt voor uw reactie

  jan van Ruitenburg

 88. laura

  Wij willen de kastanjeboom nog snoeien
  kan dit nu nog of in februari.
  Wij hebben ook een meidoorn 6 jaar oud die
  door de wind scheef gegroeid is kunnen wij die nog recht krijgen?
  Ik ben altijd erg blij met U tips.
  Groetjes laura Vogelaar

 89. g van brouwershaven

  tuinvriend,

  het bloeden van bomen maar ook in sommige situaties dat de natuur schade heeft veroorzaakt behandel ik deze wonden met as.
  het bloeden houdt op en de wond droogt nirt uit.
  m.vr.gr.

 90. Tineke

  Goedemiddag,

  Kunt u mij ook aangeven hoe ik een Japanse Esdoorn moet snoeien. Ben bang dat ik te veel of te weinig ga snoeien, eventueel met een tekening. De boom is 10 jaar oud en wij hebben hem nog nooit gesnoeid maar nu owrdt hij wel erg groot en gaat hij andere planten overschaduwen.

  Hoor graag van u,

  met vriendelijke groet,

  Tineke Kuhr

 91. Andre Nix

  Hoi Jan,
  Bedankt voor je mail. Ben weer wat wijzer.
  Mvg Andre

 92. P. van Stijn

  Beste Jan
  Waneer mag: Eikenbomen
  Beukenbomen
  Treurwilgen

  Niet snoeien

  Mvg

 93. Jan Honshorst

  Hallo Jan

  Ik heb enkele Acersoorten in de tuin.
  Ik heb ze rond 15 nov. gesnoeit.
  De bomen bloeden bijna niet.
  De struiken in het onderste gedeeltev.d. struik.Dat viel mij op.
  Al na enkele uren was het over.
  Ik heb er verder niets meer aan gedaan.

  gr Jan

 94. wiel

  Ik vindt het fijn om zo’n tips te lezen
  heb er zelf niks mee te maken omdat ik niet zo’n boom heb
  Bedankt voor de goeie tips het afgelopen jaar.
  Fijne feest dagen en een gezond 2012
  groetjes Wiel

 95. Jan .W.

  13 12.
  Bedankt voor de tips kan er voordeel van hebben,
  Groeten Jan.

 96. ann berndsen

  Beste Jan,
  heel hartelijk dank voor je snoeitips.
  Zelf snoei ik eind october begin november mijn druif
  en acers. Nog nooit las gehad van bloeden.
  Ben erg blij met je tuintips die je het afgelopen jaar hebt verstuurd.
  Wens je sfeervolle kerstdagen en een heel gelukkig,
  gezond 2012.
  Vriendelijke groet, Ann

 97. agatha

  FIJN jan weer wat van je te horen, je geeft bruikbare informatie, bedankt
  Agatha

 98. gerard

  HOE KORT MAG IK MIJN DRUIVENSTRUIK TERUG KNIPPEN
  EN WAT IS DE BESTE BEMESTING
  EN BEDANKT VOOR DE UITEEN ZETTING.

 99. peter van de kamer

  Jan,
  Een leerzaam artikel. Ik heb het met aandacht gelezen. Bij het snoeien zal ik er zeker rekening mee houden.

  Prettige feestdagen en tot horens.

 100. Miny

  Hartelijk dank voor de tip voor het snoeien van mijn Esdoorn.Hij moet eigenlijk gesnoeid maar of ik dat nog kan doen voor 21 dec.?Ben bang van niet.
  Fijne Feestdagen.

 101. Romain Vaelen

  Dank voor deze goede en correcte informatie

 102. luciana van hamme

  Hartelijk dank voor de goede tips.
  Ik heb in mijn tuin een prunus subhirtella staan.Hij heeft nu kleine roze bloemen.
  Wanneer moet die gesnoeid worden ?

 103. Miel Citroen

  Beste Jan,
  Ik heb al veel geleerd van je lessen en tips.
  Nu een vraag: 4 jaar geleden heb ik een vijg geplant. In het 2e jaar zat er 1 vrucht aan. Hij groeit ieder jaar geweldig maar vijgen komen er niet meer aan.Wat kan hier de oorzaak van zijn?
  Groet,
  Miel

 104. hubrecht

  GOEDE INFORMATIE HEB IK VEEL AAN GR HUBRECHT

 105. hendrik

  Bedankt voor al deze snoeitips.

 106. Dirk Ollevier

  Beste Jan !. wanneer mag een vijgenboom gesnoeid worden.?

 107. marcel

  bedankt,
  erg handig voor komend jaar als de bladeren weer gaan vallen.Zowel voor mijn notenboom als de berken in de tuin.

 108. Theo Mestrom

  Ik heb niet zo zeer een opmerking, maar een vraag: Mag (en zo ja) een rododendron gesnoeit worden?

 109. van winden

  Mijnheer wanneer mag ik wel een berk snoeien?? vgr Clemens

 110. bert nijkamp

  ik heb een betula-berk vorig jaar in de lente gesnoeid begon hevig te bloeden heb er een wondmiddel op gedaan stroomde er weer net zo hard af, naar het tuin centrum gegaan, op advies van de verkoopster, verbonden met schone doekjes en duktape,dat hielp gelukkig, deze zomer stond ie weer in volle glorie, kreeg hem als stekkie van mijn buurvrouw,en vind hem zo mooi.

  vriendelijke groet Annie.

 111. george

  Fijne feest dagen

 112. marenthe

  Ik heb een kersenboom met deze verschijnselen. Hij bloed nu ook maar staat niet in het rijtjes dat beschreven is. Kan het dan toch ook een ziekte zijn zoals bij de kastanje?
  Mvg Marenthe

 113. De Peuter Willy

  Beste jan, bedankt voor deze belangrijke informatie. Had vorig jaar bij mijn esdoorn een tak die schuurde veel te laat afgezaagd, want deze begon onmiddelijk te bloeden. Deze fout zal ik nu niet meer maken!

  Groetjes Willy

 114. Joop vd Wal

  Wanneer kan ik het beste een grote goudenregenboom snoeien?

  Ik hoor graag

 115. Jan Munnichs

  Jan even een vraagje.ik heb nogal wat buxus en er zitten nog al wat spinnen op dei webben maken en daar komen douwdruppels op en als zon schijnt werkt dit als een vergrootglas en verbrand de buxus Is daar tegen te spuiten en met wat ?
  Bij voorbaat dank jan

 116. R.J.J.M. Oomen

  Ik heb in mijn tuin 2 Varikse Zwarten staan. De ene bloedt helemaal nooit. De andere, de jongste van de 2 bloedt veel over de gehele stam. De boom staat goed in het blad. Graag wil ik weten of dit bloeden voor deze boom een probleem is.
  vriendelijke groet,

  Richard Oomen

 117. Marje ten Broeke

  Voor mij nuttige informatie. Duidelijke en begrijpelijke uitleg.
  Prettig ook met de bijgevoegde foto’s. Bedankt.

 118. Frans van Genuchten

  Dag Jan

  Eergisteren zijn twee haagbeuken bomen voor de kerk in Ulvenhout per vergissing veel te laat gesnoeid.
  Ze staan op een plateau (10x5meter) van ongeveer 70 cm hoog.
  De bomen zijn ongeveer 12 jaar oud, 8 jaar geleden geplaatst in zwarte grond, opgeplant met Pachysandra.
  De rest van het plateau bevat waarschijnlijk arm klapzand, dat er in 1963 bij de restauratie van de kerk is aangebracht.
  Van beide bomen zijn een vijftal dikke takken aan de onderkant eertgisteren afgezaagd. De parochianen die dit als vrijwilligerswerk uitgevoerd hebben realiseren zich niet goed wat dit voor gevolgen kan hebben: twee langdurig bloedende bomen.
  Ze hebben de wonden ingesmeerd met balsem.
  Momenteel bloenden de bomen nog niet omdat de sapstroom nog niet op gang is gekomen.
  Is het raadzaam om enkele vierkante meters rond de bomen komende dagen goed nat te houden, waardoor de worteldruk door verlaging van de osmotische druk minder straks als de temperatuur gaat stijgen minder schade kan berokkenen?
  Hoe groot schat u de kans in dat de schade mee gaat vallen?
  d

 119. Cor Dekker

  Wij hebben een kiwi gesnoeid in december.
  Begin april ( rond de 10e) begon hij op twee plaatsen hevig te bloeden.
  Geprobeerd te stoppen door branden, insmeren, omwikkelen met tape, niets helpt.
  Wat zijn verder de mogelijkheden nog?
  Bij voorbaat dank.

 120. Joop ter Velde

  Ik heb 2 moerbeibomen op 4 meter van elkaar staan.
  Ik heb ze in februari niet gesnoeid omdat het toen te koud was.
  Ik mrt en apr was ik op vakantie.
  In mei gesnoeid.
  Nu bloedt de ene boom en de andere niet.

 121. Marjolein

  Dank voor jullie verhaal over bloeden van een boom! Onze tulpenboom is met de storm een grote tak verloren.
  Ik laat de boom nu voor wat het is….
  Goede en duidelijke uitleg, bedankt!

 122. Fija

  Beste Jan,
  Ik heb twee grote takken van mijn berk gezaagd en op die plaatsen blijft de boom bloeden. Achteraf gewoon niet bij nagedacht. Ik vind het zo’n trieste bedoening. Wat kan ik er nu nog aan doen?

 123. Sandra

  beste Jan de With,

  Dank je wel voor deze informatie over bloeden. Wij hebben in onze tuin een berk en zonder nadenken (dommm) een zijtak eraf gesnoeid afgelopen weekend. Nu bloed de boom. Het druppelt al dagen naar beneden. Verder denk ik dat de boom gezond is. Je raadt af om de wond te dichten lees ik.
  Is onze boom nog te redden? Heb je nog een advies voor ons? Hartelijke groet, Sandra

 124. Sylvia

  Mijn vijgenboom is gesnoeid en bloedt al twee weken wat moet ik of kan ik nog doen om te voorkomen dat hij dood gaat?

 125. Mahinder

  Geachte heer De With,

  Na lang zoeken nog geen antwoord kunnen vinden en zelfs de leverancier van onze bolcatalpa bomen kan ons niet vertellen wat het is.

  Begin juli is onze bolcatalpa na een goede start ineens gaan “bloeden”. Het leek alsof er olie van de bladeren afdruppelde en alle bladen worden van onderaf bruin donkergroen glanzend en scheiden iets af wat heel veel op olie lijkt.

  Kutn u ons misschien aangeven wat dit kan zijn want we maken ons zorgen of deze boom misschien ziek is?

 126. griet waltmans

  Hallo mensen,
  Ik heb een walnoten boom gesnoeid en nu is
  hij aan het bloeden in vang dit op in potjes en vraag aan U kan ik dit sap ergens voor gebruiken?

 127. Zwam

  Is er nog hoop voor een jonge pruimen boom in een grote pot.
  Deze is kaal en na bloeisum lekt hij bij waar de bladeren uit konen bruin vocht .

 128. Hoogstra

  Wij hebben 2 kastanjebomen die erg bloeden en de bast loslaat.
  De bomen zijn al oud, staan vrij in de polder, omringd door grasland. Wat te doen ?

 129. c.van well

  Mijne heren .
  Wij bezitten twee prachtige ge’ente moerbij bomen in dakvorm.zij doen het goed en hebben veel vruchten.
  Maar bij de aanhechting stam en de kroon komt veel vocht ( bloeden) .
  Mijn vraag; kan dat kwaad en anders wat is hieraan te doen.
  bijvoorbaat dank C.van Well

 130. gaudeus

  wanneer je een blad verwijderd van een vijgenboom komt er een witte vloeistof vrij….kan dat brandwonden veroorzaken?

 131. c. van well

  Beste mensen.
  wij bezitten een geënte moerbei boom waar bij de aanhechting stam/kroon bloed. elk jaar staat hij vol in blad en vruchten. wat kunnen wij hieraan doen ? graag uw advies.
  bijvoorbaat dank Cees van Well