Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Kerstroos, een vroegbloeiende vaste plant

door Jan de With

Hoewel de naam kerstroos (Helleborus) suggereert dat de plant rond de kerst bloeit, komt deze pas in februari in bloei en bloeit tot april. Zij bloeit rond Kerstmis slechts binnenhuis in potten, die op kamertemperatuur gehouden worden.

Nu het wat zachter weer begint te worden ontluiken de prachtige bloemen van de kerstroos ook in de tuin. De kerstoos is een groenblijvende vasteplant die goed gedijt op halfschaduw plekken in de tuin. Volle zon wordt slecht verdragen.

Als onderbeplanting bij grote heesters is deze plant uitermate geschikt en geeft op die manier een mooi kleur accent in het vroege voorjaar. De bloemkleur kent veel bijzondere kleurscharkeringen tussen wit tot diep bordeaux-rose.

Het is een plant die niet van wind en tocht houdt. Plant ze op beschutte plaatsen. IJzige of krachtige wind beschadigen vaak de bloemen. De beste planttijd is het najaar, vanaf half augustus tot half oktober, maar steeds meer planten worden in het voorjaar in bloei verkocht.

Grote hoeveelheden bladgrond, kompost of verteerde mest worden voor het planten ingewerkt. Op zware grond kan dit met grof grind of puin worden aangevuld. Grove dolomiet in het plantgat zou ook wonderen verrichten.

Pas geplante exemplaren komen langzaam in de groei, maar eenmaal aangeslagen kunnen ze heel lang op dezelfde plaats blijven. Ze worden elk jaar mooier, groter en bloeien rijker.

      

                    

Geplaatst in Vaste planten

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

6 Reacties

 1. Janny

  Het klopt dat de kerstroos in bloei staat hij is dit jaar ook weer prachtig.
  Hij staat mooi in de volle grond.

  Lente groeten: Janny.

 2. Bert de Zeeuw

  Bij ons is de kerstroos weer gaan bloeien, er staan honderden kleine plantjes omheen, zijn dit nakomelingen van de plant? want ze noemen hem (of haar) ook wel nieskruid.
  In de liefhebber/verzamelaarskring is de Dorstenia Foetida ook bekend als nieskruid, deze werpt ook z’n zaad in het rond

 3. ria.mohaupt

  Hallo, ik zoek beplanting voor aan de noordzijde van mijn huis ,dus volle schaduw,en veel wind. Er staan nu 3 winterharde camelia,s ,die het matig doen.Staan er al 10 jaar,groeien redelijk maar het blad wordt vaak bruin.
  Wat kan er ,buiten pachisandra, nog worden geplant?
  alvast bedankt,Ria.m

 4. maria

  hallo, jan ik heb verschillende helleborise, dewitte bloemen alle jaren meer en meer,
  maar de donker purpere laten geen enkele bloemzien, wat zou ik daar aan doen b v d
  maria

 5. linda vergeylen

  hallo, graag zou ik in de winter ook iets moois in de tuin hebben maar weet niet wat , kan u mij helpen bedankt linda

 6. michel vergeylen

  Na al dit moois te aanschouwen zal ik wat meer aandacht besteden aan mijn Helleborusen
  Prachtig werk Tuinvriend.