Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Helleborus

door Jan de With

Hoewel de naam kerstroos (Helleborus) suggereert dat de plant rond de kerst bloeit, komt deze pas in februari in bloei en bloeit tot april. Zij bloeit rond Kerstmis slechts binnenhuis in potten, die op kamertemperatuur gehouden worden.

Nu het wat zachter weer begint te worden ontluiken de prachtige bloemen van de kerstroos ook in de tuin. De kerstoos is een groenblijvende vasteplant die goed gedijt op halfschaduw plekken in de tuin. Volle zon wordt slecht verdragen.

Als onderbeplanting bij grote heesters is deze plant uitermate geschikt en geeft op die manier een mooi kleur accent in het vroege voorjaar. De bloemkleur kent veel bijzondere kleurscharkeringen tussen wit tot diep bordeaux-rose.

Het is een plant die niet van wind en tocht houdt. Plant ze op beschutte plaatsen. IJzige of krachtige wind beschadigen vaak de bloemen. De beste planttijd is het najaar, vanaf half augustus tot half oktober, maar steeds meer planten worden in het voorjaar in bloei verkocht.

Grote hoeveelheden bladgrond, kompost of verteerde mest worden voor het planten ingewerkt. Op zware grond kan dit met grof grind of puin worden aangevuld. Grove dolomiet in het plantgat zou ook wonderen verrichten.

Pas geplante exemplaren komen langzaam in de groei, maar eenmaal aangeslagen kunnen ze heel lang op dezelfde plaats blijven. Ze worden elk jaar mooier, groter en bloeien rijker.

Meer winterbloeiers>>

Geplaatst in Vaste planten

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

2 Reacties

 1. Ronny

  Beste Jan,

  ik zou graag de volledige naam weten van de Helleborus 1 foto. Dit is diegene boven rechts.

  Met dank
  Ronny

 2. S.C.van der Wilt

  Ik ben kweker van Helleborus niger.Deze plant zou ik zo graag met Kerst in bloei hebben.Juist dan is er veel vraag naar.Weet u een methode die aan deze wens kan voldoen.Of weet u instantie die dit wil doen en kan doen.Het is mij veel waard.