Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Viburnum tinus

door Jan de With

100_1945

Viburnum tinus

Dit is een zeer populaire sierheester die heel veel wordt toegepast . Het is een groenblijvende plant. Dus prima geschikt voor die plekken waar ook in de winter afscherming gewenst is. Of als wintergroene toef in de tuin. Deze heester heeft een uitzonderlijk lange bloeitijd. De start is al  begin november en loopt door tot zelf ver in het voorjaar.

Er zijn een aantal verschillende varieteiten in de handel. Viburnum ‘Gwenllian’ is in knop roze en de geopende bloemen zijn witroze. Viburnum ‘Compactum’ heeft eveneens roze knoppen waaruit witte bloemen te voorschijn komen. Viburnum ‘Eve Price’ heeft karmozijnrode knoppen, waaruit roze aangelopen bloemen komen. Ten slotte heeft Viburnum ‘Pink Prelud’ witte bloemen, die geleidelijk naar roze kleuren.

Het is een heester die uiteindelijk zal uitgroeien tot een hoogte en breedte van 3 tot 4 m. De struik laat zich goed snoeien en is daardoor ook geschikt voor de kleiner tuin. De snoei dient wel te gebeuren in het voorjaar direkt na de bloei. Je kunt hem dan fors terug snoeien als je wilt. De nieuwe scheuten die tijdens het groeiseizoen dan weer aangemaakt worden zullen in het najaar dan weer gaan bloeien. Snoei je later in het seizoen dan is de palnt niet meer in staat bloenknop te vormen.

Qua standplaats is deze heester weing veeleisend. eeen normale doorlatend tuingrond is voldoende. De vochtvoorziening moet wel voldoende zijn zeker in de zomermaanden. Anders laat de plant zijn bladeren vallen.  Halfschaduw is de meest ideale plek voor deze plant. Maar ook een zonnigeplek kan en zelf een schaduwrijke plaats verdraagt hij. In beide gevallen is de vochtvoorziening belangrijk voor de plant.

Meer winterbloeiers>>

Geplaatst in Sierheesters

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

13 Reacties

 1. Tuinvriend.nl » Blog Archive » Bloesem In Het Najaar

  […] Lees meer over deze heester… […]

 2. françoise

  Heel fijn dat ik zo nu en dan tips en goede raadgevingen van U ontvang via mijn email, leve de computer en U heel hartelijk bedankt.

 3. Lidia Kliemert

  Ik weet weinig dan wel niets van tuinieren dus ik ben ontzettend blij met uw tips. Bedankt daarvoor.

 4. jo

  Beste tuinvriend

  Ik weet heel weinig van

  tuinieren dus ik ben met alle tips erg blij en bedankt daarvoor en tot de volgende tips.
  M.v.g.
  joke

 5. ruda oost

  Heel fijn deze berichtjes en leerzaam hartelijk bedank daarvoor .
  vr,groeten vanuit Drachten

 6. Lindy

  Dit voorjaar heb ik mijn viburnum gesnoeid omdat hij een beetje te groot dreigte te worden. Dat vond ik best eng, maar dit najaar bloeit hij inderdaad weer en staat hij erg mooi bij. Ik ben blij dat jij aangeeft dat deze struik ook voor de kleinere tuin geschikt is, dus het snoeien kan geen kwaad.
  Dankjewel,
  Lindy

 7. marina

  dag jan,

  amai zeg,veel leeswerk op je site en ik leer alsmaar bij !! vraagje jan; heb ook vib.tinus staan en over 2jaar eens gesnoeid omdat ik echt eens met grote middels door de tuin moest!had oa de tinus flink teruggesnoeid,’k weet nu niet meer in welke maand maar denk ook na de bloei. sindsdien heeft hij niet meer gebloeid..ook nu niet ; moet ik de bloei nu voor altijd vergeten of herpakt de plant zich nog ?? graag antw.jan en alvast bedankt voor de leuke tips! grtjs marina

 8. arie

  Jan,

  leuke tip voor de aanplant van onze tuin.

  gr.

  Arie Hulshof

 9. harry senders

  Beste tuinvriend,
  Ik ga binnenkort verhuizen naar Polen
  In de omgeving waar we gaan wonen kan het in de winter gedurende enkele weken -30 graden zijn, soms zelfs nog meer.
  Welke van de hier behandelde soorten zijn bestand tegen deze temperaturen?

 10. wiel

  Zo’n plant heb ik 3 jaar gehad
  Zo ging rotten in de kruin, het was er een op stam
  en op andere plaatsen deed hij het goed maar bij ons niet

  Groetjes Wiel

 11. jeannespoormans

  Vriend Jan
  dank u voor deze goede tip nu weet ik dat deze plant ook geschikt is voor kleinere tuinen
  vriendelijke groeten
  jeanne

 12. onrust

  Wij hebben 2 grote bakken op het balkon staan. in elke bak staat een viburnum struikje en staan beide in bloei. Maar er is spint in deze struikje gekomen. Wat kunnen wij hier aan doen.? Bestaat er een viburnum die resistent is tegen spint ?

 13. Suze

  Mijn viburnum geeft geen bloemen meer.
  Kan dit nog goed komen.
  Groetjes Suze.

 
Orgy