Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Viburnum bodnantense

door Jan de With

Viburnum bodnantense

bloeiwijze Viburnum bodnantense 'Deben'

Viburnum bodnantense

Van deze soort bestaat een aantal variëteiten. Het verschil zit ‘m voornamelijk in de bloemkleur. De variëteit ‘Dawn’ is donker roze en ‘Charles Lamont’ is licht-roze. ‘Deben’ is wit van kleur.

Deze sierheester is langzaam groeiend maar wordt uiteindelijk wel een forse struik van zo’n 2,5 m hoog. Stelt geen bijzondere eisen aan de grond maar gedijt vooral op een goed doorlatende voedzame grond.  Het is een plant voor een zonnige standplaats maar verdraagt ook nog enige schaduw.

Snoei hem zo min mogelijk dit gaat ten koste van de habitus en de bloemintensiteit. De bloei start al half nov. en loopt door tot in het voorjaar. Kenmerkend voor deze heester is de heerlijke geur die hij verspreidt.

Meer winterbloeiers>>

Geplaatst in Sierheesters

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

6 Reacties

 1. Tuinvriend.nl » Blog Archive » Bloesem In Het Najaar

  […] Lees meer over deze heester… […]

 2. marijke

  hehe, eindelijk een naam voor die fantastisch mooie bloeiende struik die ik vanuit de keuken van ons nieuwe huis kan bewonderen.

  Groetjes,
  Marijke

 3. thea

  vorge jaar heb ik een viburnum gepland in de tuin ,klein beetje gesnoeid ,ik hoop dat het nog goed komt .groetjes van thea .

 4. Gaby

  Hey Jan,
  Zelf heb ik een ‘Charles Lamont’ in mijn tuin.
  Ik heb hem begin dit jaar fel teruggesnoeid omdat ie me toch te groot werd.Heb wel vooral de oudste takken weggeknipt. Had gedacht dat ik dit jaar geen of weinig bloemekes ging hebben, maar blijkt dat ie vol lekker geurende bloemen staat.Telkens je er maar in de buurt komt, zou je blijven staan voor de geur alleen al.
  Grtjs Gaby

 5. Hennie

  Wij hebben een Charles lamont maar als boom..en die bloei idd de hele winter door ook dit jaar weer een prachtige bloei gehad …echt genieten…nu bigint al het blad uit te vallen er zitten allemaal bruine vlekjes in … Wat kan dit zijn. Iemand een idee?

 6. Lilian

  is deze in het voorjaar en zomer dan kaal of heeft ie blaadjes gewoon ?Misschien een btj domme vraag ??

 
Orgy