Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Struikkamperfoelie – Lonicera fragrantissima

door Jan de With

Lonicera fragrantissimaDe kamperfoelie is voornamelijk bekend als klimplant. Lonicera fragrantissima is dit niet maar een struikvorm.

Het is een tamelijk los groeiende heester met een hoogte van 1.50 m. Deze soort is half wintergroen doch hoofdzakelijk bladverliezend. In de zomerperiode is het een betrekkelijk onopvallende struik. Zij het dat er in juni wat rode bessen verschijnen.

De plant groeit op iedere goed doorlatende tuingrond en verdraagt lichte schaduw. Deze heester is bijzonder vanwege zijn bloeiperiode die in de winter plaats vindt (dec. – mrt). Wanneer het gaat vriezen beschadigd de bloeiwijze enigszinds. Maar zodra de temperatuu weer boven de 5 graden komt worden er weer volop nieuwe bloemen aangemaakt.

De bloeiwijze is betrekkelijk klein. De bloemen zijn buisvormig. De bloemkleur is crème wit en overdadig geurend. De plant komt van oorsprong uit China.

Tip: Plant deze heester bij een ingang of langs een looppad om te geniet van de heerlijk geur de deze heete verspreid.

Meer winterbloeiers >>

Geplaatst in Sierheesters

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

12 Reacties

 1. HENK

  Beste JAN ook van deze kant de bestewensen
  voor 2011 en veel gezondheid.Jan ik heb niet
  gereageerd op je mail,want mijn kennis doet
  dat altijd voor me.Als ik hem voorbij loop
  valt dat niet in goede aarde.GR HENK

 2. vicky

  Wij hebben nog 2soorten lonicera die ook in struik groeien een is licht roze en een is donker roze bloeitijd is mei juni. Kan jij mij zeggen welke dat zijn?

 3. Theo H. A. Slachmuylders

  Heb nu al enkele winters enorm genoten van de heerlijke geur van de struikkamperfoelie.
  Echt parfum aan de achterdeur!

 4. l.Vermey

  Ik heb nooit geweten dat er zoveel bloeiende winterplanten zijn. Dank u wel voor de informatie.

 5. wijnen

  heb met belangstelling uw werkwijze bekeken .Wat me opviel later op de avond ,dat je striukkamperfoelie liet zien die heerlijk geurt.heb er zelf ook een,maar die staat onder een overhang en krijgt denk ik te weinig licht en zon Zoek nu een andere,maar waar moet die staan.Kan die tegen eenvuurdoorn
  in de zon,en welke is geschikt.
  Bij voor baat dank. Gr karel wijnen uit Budel

 6. marga van ulden

  Hartelijk bedankt voor de info,ook over alle andere winterbloeiers.Leuk hoor,ik ben sinds 4 jaar tuingek en lees er ook graag van alles over om bij te leren.Zelf heb ik ook een leycesteria en die vind ik ook prachtig.Volgende week ga ik hem weer kort snoeien en dat deed ik vorig jaar ook.Dat gaat inderdaad goed.Ik ga ook zeker op zoek naar de lonicera fragrantissima.

 7. ivan

  hallo
  ik hebt verleden jaar een kamperfoelie in mijn tuintje geplant
  met het mooie weer begon die te groeien als een kool,maar plots begonnen de bladeren te verkleuren en op de nog groene bladeren kwam een soort witte schimmel te staan ik denk dat het meeldauw is,wet je soms een oplossing voor dit probleem , alvast bedankt
  grt
  ivan

 8. Magda

  Hallo,
  Ook ik zo ene staan, maar onderaan begint hij zijn blaren te verliezen, de takken worden bruin. Ik zie geen besstjes. Wat moet ik doen? Of hoe komt dit? Hoe moet en wanneer moet ik die struik snoeien?
  Alvast bedankt.

 9. marti lindeboom

  hoe moet ik mijn kamperfolie snoeien en wanneer moet ik de stelen van de uitgebloeide stengels eruit knippen of moeten die gewoon blijven zitten

 10. tini hoogendoorn

  hallo ik ben al langere tijd op zoek naar de lornica waar kan ik die kopen? bij jullie of hebben jullie een adres voor mij? en moet die in de volle grond of kan die ook in een ruime bak? alvast hartelijk dank groeten tini hoogendoorn

 11. Jon

  Beste tuinvriend,
  Ik wil een Struikkamperfoelie verplanten. Wanneer kan ik dat het beste doen?

 12. Luc

  Kan je deze plant in haagvorm snoeien?