Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Het Geheim Van Blauwe Hortensia’s

door Jan de With

Een bijzondere eigenschap van hortensia’s is dat de bloemen het vermogen hebben om een andere kleur aan te nemen. Dit gaat niet op voor alle soorten. Voornamelijk de boerenhortensia (Hydrangea macrophylla} en de schermbloemige hortensia (Hydrangea serreata) zijn hier gevoelig voor.  Van deze planten kan de bol of het bloemscherm een blauwe kleur aannemen. Althans wanneer de omstandigheden goed zijn. De andere soorten zullen niet veranderen van kleur.

Onthoud dus, wanneer je een blauwe hortensia aanschaft, dat deze hoogst waarschijnlijk van kleur zal veranderen. Op de kwekerij zijn de groeivoorwaarden optimaal gemaakt om tot een blauwe bloemkleur te komen.

Hoe behoudt je nu de blauwe kleur of hoe kun je bestaan hortensia’s weer blauw krijgen?

Hiervoor zijn 2 zaken van hoofdbelang.

1. De plant moet kunnen groeien in zure tuinaarde. Staan de planten in grond met een neutrale pH waarde (niet zuur, niet kalkrijk) of in kalkrijke grond, dan zullen de bloemkleuren in het algemeen rood, roze of wit zijn. Voor het verhogen van de zuurtegraad kun je turfmolm of tuinturf gebruiken. Minimaal 50 % van de aarde moet hieruit bestaan.  Een zure tuinaarde is noodzakelijk voor de opname aluminiumionen (zie punt 2).

2. Om een mooie blauwkleuring van de hortensia te verkrijgen is het belangrijk, dat de grond naast een hoge zuurgraad ook ijzer en vooral aluminium bevat. Hiervoor kun je aluminiumsulfaat, kali-aluin of amoniak-aluin gebruiken. De meeste  tuincentra verkopen wel  één van deze  producten.  Afhankelijk van de grootte van de plant kun je 20 tot 100 gram aluin of aluminiumsulfaat rond de plant strooien en inharken. Beter is aluminiumsulfaat op te lossen in warm water en dicht bij de plant gieten. Let op dat het sulfaat niet op het blad komt. Dit beste tijd om deze stof toe te dienen is begin september.

De kleur blauw die verschijnt zal overigens per hortensia kunnen verschillen. Lichtroze en crèmekleurige Hortensia’s zullen verkleuren naar lichtblauw of zilverig blauw. Donkerroze of rode Hydrangea zullen een donkerblauwe of zelfs dieppaarse kleur kunnen aannemen.

Tenslotte nog een tip voor wie zijn hortensia’s liefst zo blauw mogelijk heeft: Laat uitgebloeide bloemschermen zolang mogelijk staan, want ze bevatten nog heel wat aluminiumionen die de plant opnieuw kan opnemen. Verwijder de schermen pas in het voorjaar zo tegen het uitlopen.

Interesse in nog veel meer… PRAKTISCHE TUINTIPS

Geplaatst in Planten, Sierheesters, Struiken, Tuintips

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

41 Reacties

 1. ad maes

  Hallo Jan, voeger toen ik nog in een eengezinswoning huurde, had ik ook een mooie hortensia(ik weet de latijnse benaming niet) in de tuin staan en die was ook mooi blauw. Wat ik altijd deed was een paar grote roestige spijkers rond de plant plaatsen.(ijzer in de grond).
  Nu heb ik een kleinere woning, met alleen een voortuin waarin ik alleen maar bloembakken heb staan, en een rose hortensia. Ik vind het toch fijn om de tuintips te ontvangen, want er staan ook regelmatig tips over balkon, of potplanten in. Bankt hiervoor.
  Groeten Ad

 2. Antoinette

  Bedankt Jan voor deze leuke tip. Ik ga het zeker toepassen.

  groetjes Antoinette

 3. Theo Horzelenberg

  Je kunt ook gewoon wat roestige spijkers op de grond bij de hoirtensia gooien, dan wordt of blijft hij ook blauw. Dit komt bij mijn moeder vandaan die is inmiddels 88 jaar.

  Groeten Theo.

 4. terry

  hartelijk bedankt Jan voor de goeie tips ik kan ze
  goed gebruiken voor mijn bloembakken en potten op
  mijn terras.
  Groetjes Terry

 5. nel

  wel duidelijke omschrijving.

  het is de enigste bloem in mijn voor tuin.

 6. Anna

  Hartelijk bedankt,Jan voor al de goede tips ik zal t.t.z.gebruik van maken.

 7. harry beuckens

  Hoi tuinvriend.
  Laat ik daar nou jaren op gewacht hebben , ik moet eerlijk zeggen , het is aardig ingwikkeld voor op een graf van familie.
  In ieder geval dank hiervoor.
  Groeten;Harry.

 8. Piet

  Hoy Jan

  bedank voor je tip en ga het zeker uit proberen.Ik heb nog een vraagje hoe kan ik voorkomen dat de randen van de bladeren bruin worden komt dit door de felle zon?
  Want hij staat de hele dag in de zon.
  Tuin groeten van Piet

 9. P. Wijnhoff

  Bedankt voor deze tip ik heb namelijk diverse hortensia’s in mijn tuin staan en ook een blauwe. Ik ga het uit proberen.

 10. Mariëlle

  Hallo,
  Ik had ook het probleem dat mijn blauwe hortensia, het jaar na aanschaf, lichtroze was i.p.v. blauw. Ik heb toen een speciaal produkt gekocht dat je moest vermengen met water om zo terug de blauwe kleur te krijgen. Toch is mijn hortensia nooit meer echt zo diepblauw geworden als bij aankoop. Heel lichtblauw met hier en daar toch nog rozige bloemen. Ik ben blij met de tip, bedankt!
  Groetjes

 11. Paulette

  Bedankt, Jan voor je goede tips

 12. albertus

  Heel fijn om dit te weten’heb er vèèl in mijn tuin staan.
  hartelijke dank voor die mooie tip, van u.

  groetjes Bert.

 13. Harrie Maas

  Je hebt ’t weer goed voor elkaar,ik haal er iedere keer weer niewe tuiniedeen uit

  Gegroet Harrie

 14. rita Coenen

  Hartelijk dank voor de goede adviezen.

 15. Betty Bron

  Ik heb zelf een foefje bedacht om de hortansia blauw te laten.
  Stop oud ijzer in het gat waar de hortensia in komt.
  Na 15 jaar is hij nog steeds blauw.
  Succes

 16. DEHOUX JOHNY

  IK HEB OOK EEN BLAUWE HORTENSIA VERLEDEN JAAR GEZET EN IK HEB ER STUKKEN ROTSSTEEN VAN DE ARDENNEN ROND GEWERKT DEZE INFORMATIE HEB IK GEKREGEN VAN EEN BLOEMIST IK ZAL ZIEN WAT HET GAAT WORDEN GROETJES JOHNY DEHOUX

 17. J de Jong

  Hallo Jan mijn vraag is ik heb aloe-vera hij is groot, heb je kweker in Nederland dat is mijn vraag

 18. Marie

  Goedemorgen Jan,

  In mijn vorige tuin heb ik die spijkers ook geprobeerd maar het hielp geen barst.
  Nu heb ik al een paar jaar blauwe hortensia´s, nooit iets aan/in de grond gedaan, dus heb ik blijkbaar goede hortensiagrond. Maar je tip zullen we bewaren.
  Groet, Marie

 19. EDDIE BOELAERT

  Beste
  Met deze laat u weten dat u mij wel heeft geholpen betrefende mijn hortensia’s,ik heb de site afgeprint,en zal het zeker toepassen,waarvoor mijn dank
  Groetjes
  Eddie

 20. Th Kleinpenning

  Bedankt voor de tip.
  Een aantal weken geleden werd me dat door een klant gevraagd.
  Nogmaals bedankt.

 21. gerdien koelmans

  Onlangs plantte ik een net aangeschafte blauwe hortensia.
  Na enige dagen werden de punten en randen van de mooie groene bladeren bruin. Mijn man en ik denken dan aan verbranden?
  De net ontwikkelde bladeren vertonen dit verschijnsel(nog) niet.

 22. helena delissen

  Ook ik heb een roetige plaat die achter de hortensia staat en mijn plant geeft eerst roze bloemen die later blauw kleuren. De plant is al 25 jaar oud en ik geniet er elk jaar van. Soms komen er witte vlokjes in, ik denk spinluis. Is het goed om de plant eens flink terug te snoeien en wanneer is de beste tijd daarvoor? Een goede tip is nooit weg. Lenie

 23. jopie

  Dag Jan,
  Ik heb ook hortensia’s. Gelukkig niet blauw.
  De spijkers in de grond doen wel goed hun werk.Prachtig toch ,die oude huismiddeltjes.
  Al 2 jaar achter elkaar zijn mijn hort.bevroren.
  Vind het leuk om je uitleg te lezen.

 24. Sharon

  Het helpt blijkbaar ook als je verroeste metaaldeeltjes aan de bodem van de plant strooit…

 25. theunissen piet

  Hallo Jan
  iets over de blauwe HORTENSIA. Het is waar blauwe hortensia kun je het beste met alluin bewerken ik heb het zelf geprobeerd en het werkt. mooie diepe kleur blauw.
  het is te koop bij een drogist aanmaken met
  wat lauw water en op de wortels gieten

 26. piet

  hoi jan

  heb je een goede raad voor woelratten ze vreten de knollen van hosta,s op Ze vroeten over gazon.Vallen spannen is natuurlijk een optie maar heb je ook nog een andere mannier om ze te verjagen.

 27. margriet

  ja Jan,ik heb mijn hortesia’s in verschillende kleuren gekocht en staan in potten,er zijn er 2 van de 6 die lichter kleurblad hebben en die schieten vlug de hoogte in, en gaan ook veel vlugger blad verliezen,waren het misschien oudere planten die ze mij verkocht hebben?deze had ik in bloemenwinkel gekocht,de andere bij tuincentra’s, wat kleur betreft ik hou van de roze en fuchiatinten,toch een heel goede tip voor wie graag blauw ziet.Margriet

 28. Nel

  Hallo Jan,
  Wil jij mij uit je adresboek verwijderen? Door omstandigheden wens ik geen e-mails meer te ontvangen. Ik wil je bedanken voor al je informatie en tuintips en wens je succes met alles.
  Groeten, Nel.

 29. ine holtkamp

  dank je wel voopr je tips, geweldig dat je dit allemaal doet!

  Hartelijke groeten Ine.

 30. Anita

  Hoi,
  Ik heb ook iets wat niet echt klopt.
  Ik heb huishortensia”s in mijn achtertuin gezet die nu hele andere bloemen geven.Het waren ronde bollen, maar nu geeft ie platte bloemen met alleen aan de rand bloemetjes die uitgekomen zijn. Ik weet dat dit soort bestaat, maar zo is ie niet gekocht.
  Weet u hoe dat mogelijk is?
  gr. Anita

 31. Jutta v.d. Wal

  Hallo Jan,
  in onze voortuin staan prachtige hortensias en in het eerste jaar (2007) waren de bloemen mooi blauw. Afgelopen voorjaar heb ik inderdaad “hortensiablauw” toegedient omdat in 2008 de bloemen wat rose waren. Veel bloemen zijn nu weer prachtig blauw. Alleen ik kan de bloemen haast niet zien, omdat veel groene takken hoger geworden zijn als de takken met bloemen eraan. Kan ik de groene taken iets terug snijden, zodat de bloemen beter te zien zijn?
  Ik ben benieuwd naar je reaktie
  Met vriendelijke groeten
  Jutta v.d. Wal

 32. Louise

  Hallo,
  Wij hebben de hortensia “Zorro blue” in de tuin staan en deze had een lila / paarse kleur toen we hem kochten. Nu wordt hij steeds rozer. We willen ze graag weer paars hebben. Wat moeten we doen?
  Alvast hartelijk dank voor uw hulp.
  Groeten Louise

 33. Leo van son

  Bedankt voor de tips

 34. Mike

  Mijn opa pakte wat blauwsel van oma en loste dat op in een gieter. Véél goedkoper dan speciale middelen. (Bestaat blauwsel voor de witte was nog wel? Ik herinner me het merk Reckitts blauw nog.)

 35. Jack Joustra

  Goed artikel, daar hebben de liefhebbers wat aan. Dank

 36. lonneke

  Hoi,
  Ik heb ook iets wat niet echt klopt.Ik heb huishortensia”s in mijn achtertuin gezet die nu hele andere bloemen geven.Het waren ronde bollen, maar nu geeft ie platte bloemen met alleen aan de rand bloemetjes die uitgekomen zijn. Ik weet dat dit soort bestaat, maar zo is ie niet gekocht.Weet u hoe dat mogelijk is? GGroetjes lonneke

 37. hemelbewaarder

  reckits blue – nog steeds te koop, o.a. via amazon- werkte bij mij in nl beter dan roestige spijkers.
  bij ons in italie is de grond kalkhoudend, waardoor alle hortensia`s rose worden. hortensia blue is een middel dat je erg vaak moet toedienen. bovendien is het duur. ik ben nu bezig een hortensiatuin aan te leggen, waarin ik ijzer aan de grond toevoeg en turfmolm. de kale grond ga ik bedekken met een mulch van zaagsel en pijnboomnaalden, die geacht worden de grond zuur te maken. in het groeiseizoen ga ik ze begieten met water waarin ik eens per week reckits blue oplos. maar afwachten hoe ze er volgend jaar bijstaan.
  overigens heb ik hier geleerd, dat gele bladeren tijdens de groei-en bloeiperiode vaak duiden op ijzertekort. hier heb ik datook altijd met surfinia`s. ik geef daneens per week een ijzeroplossing…

 38. C.W.Gerritsen

  Dec.2014
  Ik heb 3 jaar geleden een blauwe hortentia gekocht. Die is intussen roze geworden. Aan de hand van een tuintip heb ik bij de drogist een kilo alluin gekocht. Sinds sept.2014 giet ik,iedere maand, 1 eetlepel alluin opgelost in water, rond de wortel. Ik heb nog geen resultaat, maar hoop het volgend jaar weer blauwe bloemen te krijgen.
  Gr. Carel.

 39. Lieke

  Hallo,

  Mijn witte hortensia’s worden vanzelf blauw.. Hoe kan ik ze juist weer wit krijgen? Alvast hartelijk dank!

  Gr, Lieke

 40. yolanda Zuchowski

  Iedereen heeft het over roestige spijkers, maar die heb ik niet met potten vol in mijn schuur staan, en ik heb er al heel wat roestig gemaakt, maar dit is een tip, waar weinig wat mee kunnen, (tenzij ja alleen roestige spijkers in de potten hebt.

 41. THEA v..Beek

  ik heb mijn Hortensia`s vorig jaar kort geknipt in de tuinstrook van 5 bij 3 nu zitten er allemaal nieuwe bloemen in
  moet ik ze nu allemaal afknippen
  ik ben bang dat ik dan geen bloemen krijg in het voorjaar?
  ze Staan erbij of het voorjaar is