Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Onkruid In Het Gazon

door Jan de With

     
De nummer 1 oorzaak van een slecht gazon is te weinig bemesting. Gras is een sterk groeiend bladgewas. Voor de aanmaak van blad heeft de plant veel stikstof nodig. Is de stikstofvoorzienig te weinig dan zal de groei stagneren.

Een goede groeisnelheid voor gazongras is 2 cm in de 5 dagen. Dit is tegelijkertijd ook de beste maaifrequntie die je kunt aanhouden. Loopt de grasgroei sterk terug als gevolg van stikstof tekort dan zal de mat open vallen. Onkruidzaden krijgen nu alle kans om te kiemen en onkruiden zullen de overhand gaan nemen.

Het is dus van het grootste belang om de stikstofvoorziening op peil te houden. Het beste kun je bemesten met een organische meststof. Ten eerste is deze natuurvriendelijk en ten tweede komen de voedingselementen van deze meststof geleidelijk vrij zodat er geen groeipiek ontstaat. Om de gras groei constant te houden doe je er verstandig aan regelmatig kleine hoeveelheden te bemesten.

Is je gazon eenmaal overwoekert met onkruiden dan doe je er verstandig aan het gazon grondig te renoveren. Als je het verantwoord vind om met chemische middelen te werken dan kun je het gazon spuiten met een selektief middel. Hiervan gaan alleen de onkruiden dood, Daarna is het verstandig het gazon te vertikuteren en opnieuw door te zaaien met wat graszaad.

Gebruik hiervoor goed graszaad wat niet ouder is dan 1 jaar. Heb je vers graszaad en hou je wat over dan kun je het maximaal 1 jaar bewaren op een droge plek. Graszaad wat ouder is als 1 jaar kun je het beste niet meer gebruiken. De kans dat je werk voor niets is geweest is redelijk groot.

Een groot aantal van de onkruiden in het gazon is wortelonkruid. Deze onkruiden hebben vaak een diep en sterk vertakt wortelgestel. Hierdoor zijn deze onkruiden vrij moeilijk mechanisch of handmatig te verwijderen. Wil je geen gebruik maken van een chemische middel om het onkruid bestrijding dan kun je het beste overwegen om de grasmat te vervangen.

Geplaatst in Gazon

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

21 Reacties

 1. Nico van Leersum

  Ik heb heel veel paardenbloemen in het grasveldje van 10 x 6 m2.
  Ik wil het gras wel vervangen en graszoden aanbrengen maar ik wil weten hoe ik het oude gras moet verwijderen. Ik heb geen stroom om een machine te laten draaien. met vriendelijke dank,

  N. van Leersum

  Dag Nico,
  De paardebloemen kan je het beste uitsteken met een spade. Zodat je de penwortel eruit hebt.
  Om de oude mat te verwijderen kan je het beste een scherpe bats nemen. Daarmee kan je de oude mat afplaggen.
  Hoeft niet te diep 2 cm is voldoende, Daarna de ondergrond nog wel licht spitten,egaliseren,vastlopen en vlakharken.
  Mocht je nog vragen hebben laat het gerust weten.

  Veel tuinplezier.

  Groet, Tuinvriend

 2. peter de ceuninck

  Kunt u een goed merk voeding noemen ? Ik heb nu al verscheidene merken geprobeerd maar niet met een gewenst resultaat.


  Beste Peter,
  De afgelopen jaren heb ik de beste resultaten geboekt met de produkten van Ecostyle en DCM.

  Veel tuinplezier,

  Groet, Tuinvriend

 3. Renaat Wens

  Ik krijg meer en meer klaver in mijn gazon. Heb hem een aantal weken geleden nog bemest met gedroogd koemest, maar het helpt zo te zien niet veel. Oplossing hiervoor?

  Beste Renaat,
  Volg in ieder geval de aanwijzingen in dit bericht. Klaver onstaat vaak op gronden met een slechte structuur.
  Zoals bv slecht doorlatende kleigrond. Belangrijk is dus dat je werkt aan structuur verbetering van de bodem.

  Veel tuinplezier,

  Groet, Tuinvriend

 4. Anna Aerts

  Dag Tuinvriend,
  Voor ons huisje in het bos lag een “grasveld” inmiddels veranderd in een prachtig mosveld. Helaas niet begaanbaar, het mos wordt kapot gelopen. Door de vele hoge bomen komt er te weinig zon. Wat is een goede begaanbare oplossing zonder te gaan bestraten.
  Mag weer graag van je horen.

  Voor meer informatie over gazon http://www.tuinvriend.nl/gazon/gazon-onder-bomen

 5. Annie Wolff

  hallo tuinvriend,
  ik heb eigenlijk geen gras meer. Het is overwoekerd door klaver,mos,paardenbloemen en onkruid. Dat wordt dus een nieuwe grasmat.
  Groeten Annie Wolff

  Goed besluit, succes Annie

 6. Thijs J. van Eyck

  Dag Tuinvriend,
  Mijn grasmat staat vol met klaverzuring (oxalis corniculata). Met welk middel is dit hardnekkige ‘onkruid’ te verwijderen?

  Thijs,
  Je hebt een middel nodig met de werkzame stof MCPP. De werzame stof staat altijd vermeld op de verpakking.

  Groet, Tuinvriend

 7. dirk p

  dag mensen
  wat ik gebruik tegen onkruit in het gazon is,,GAZON PUR,,van het merk
  D C M werkt prima naa mijn mening

 8. h.g.schróder

  mag ik u ietsvragen? mijn gazon zit vol metklavers in het gras.er is wel iets voor te koop, maar ik ben bang dat ik dat niet gebruiken kan, omdat hetchemisch spul is. ik heb een vijver dus volgens mij is dat voor mij geen optie.de vrees is dat als het regent in de vijver terecht komt. mijn vraag is nu, wat ik wel zou kunnen gebruiken.

 9. Kasper

  Hallo,

  Ik heb een grasmat liggen, maar die wil ik vervangen. De nieuwe grasmat komt zo’n 5 cm hoger te liggen. Moet de oude grasmat (graszoden) afgevoerd of kan ik ze mee omspitten met de rest van het grond en later 5 cm extra grond storten?

  groet!

 10. Guido Vrolix

  Hoe kan ik “wild gras” uit mijn gazon verwijderen?

 11. truus

  hallo jan
  ik heb een gazonnetje van graszoden gemaakt
  moet ik dat ook bemeesten???
  en hoe kort of lang maaien??
  dank voor je tips
  vriendelijke groet truus

 12. willy

  ik heb pas gras gezaait in april maar heb al vrij veel onkruid erin zoals hanepoot rn dergelijke, wat kan ik er tegen doen bevoorbeeld welk chemisch middel ???
  groetjes willy.

 13. dinie

  We hebben in een paar weken tijd meer mos dan gras,w2e waren in het voorjaar net alles kwijt.Wat moet ik voor de winter hieraan doen.
  Groetjes dinie

 14. Hendrickx

  Hoe hoog moet het gazon in de winter staan
  vanaf november.
  wanneer moet ik bemesten (kalk)????
  groetjes jos Hendrickx

 15. Peter

  Hallo,

  ik heb in mijn gras een soort sieraardbei zitten.
  Hoe kan ik dit verwijderen.

  Groet, Peter

 16. Marja Rozendal

  Ik heb veel mos en verschillende soorten onkruid in mijn gazon welk chemische middel kan ik daar voor gebruiken?

 17. .Carola

  ik heb heermoes in de tuin , hoe kan ik Hier an af raken ?
  Hartelijke groet
  Carola

 18. Piet v d Aart

  Wanneer is het tijd om kalk te strooien, ze zeggen dat het goed is voor het gazon. Klopt dat , en daarna koe mest, of kunstmest.
  Graag reactie.
  Groetjes en Prettige Kerstdagen van Piet.

 19. Michiel Peters

  Beste Tuinvriend,

  Ik ben net verhuist, maar mijn vortuintje bij de voordeur heb ik een gazon van ongeveer 4 x 6 meter.
  De voirge bewoner heeft het gazon verwaarloosd en het zit nu vol met onkruiden waaronder paardenbloem, maar ook krokussen of iets met paarse bloemetjes. Brandnetel en mos.
  Ook ligt er dood gras op verschillende plekken.
  Nu moet het gazon wel een keer gemaaid worden anders wordt het te hoog, maar als ik het gazon wil behouden, hoe kan ik dan het beste te werk gaan.
  en als ik er gewoon stoeptels over wil hebben ondat ik geen gebruik van de voortuin maak, moet ik dan de hele boel uitgraven en een aantal cm geelzand erin gooien?
  Ik weet niet wat ik daar mee aan moet met mijn voortuin en eigenlijk wil i aan die kant zo weinig mogelijk werk er aan hebben. Ik wilhoud het namelijk bij mijn achtertuintje houden, waar ik ook lekker kan zitten.

 20. Josje de Roo

  Goedemiddag,

  Ik heb een vraag hoe kom ik het best en snelst van sieraardbeien af? De buren hebben dit ooit geplant maar het komt onder de muur door naar mij waar mijn druiven staan, ik word er gek van.

  Gr. Josje

 21. Henny Manders

  geachte tuiniers,

  Aangezien wij het grote tuinwerk al jaren hebben overgelaten aan een tuinman die elk jaar opnieuw komt cultiveren, bemesten, bij zaaien, etc. etc, moet ik toch elk jaar weer zien dat het gazon telkens vol staat met onkruid als paardebloemen, mossen en andere soorten die we liever niet in het gazon willen krijgen.

  Wij zijn zeker niet voor allerlei chemische bestrijdingsmiddelen echter om op een vriendelijke wijze het onkruid te verwijderen kost zoveel tijd dat dit niet te doen is. Ikzelf beweeg mij voort in een rolstoel en voor mijn echtgenote ontbreekt de tijd om permanent in de tuin te moeten werken.

  Wat is wijs en goed om een gazon te krijgen zoals je denkt dat het moet zijn?

  In de hoop een reactie te mogen ontvangen verblijf ik met vriendelijke groet.

  Henny Manders

 
Orgy