Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Gazon Onder Bomen

door Jan de With

 

Hoe mooi een gazon ook kan zijn, onder het bladerdek van bomen het is over het algemeen moeilijk te handhaven. Het is niet alleen de schaduw waardoor het gras matig groeit. De bomen onttrekken ook grote hoeveelheden vocht en voeding aan de grond.

Wist je dat een volwassen boom wel 200-300 liter water verdampt per dag. En op hete dagen zelfs nog meer. Het grootste gedeelte onttrekt de boom aan het grondwater. Maar ook de oppervlaktewortels nemen het nodige vocht op.

Heb je gazon onder bomen dan is het dus belangrijk goed water te geven in periodes van droogte en ook regelmatig wat extra te bemesten. Heb je grote bomen met een dicht bladerdek waardoor er veel schaduw is dan zal het gras zich nauwelijks handhaven. Er bestaan wel graszaadmengsels voor schaduw maar dan moet je meer denken aan halfschaduw.

Een goed alternatief voor gras onder bomen is te kiezen voor een groenblijvende bodembedekker. Dit is wel niet te vergelijken met gras  maar het kan wel een heel aardig tuinbeeld geven. Te denken valt aan de soorten Waldsteinia ternata, Vinca minor,  Viola labradorica, Pachysandra terminalis, Hedera helix.  Ook kun je nog eens over deze planten heen lopen zonder al te veel schade aan te richten. Let op, ook hier geldt goed bemesten en voldoende water geven in de zomer.

pachysandra 3

 Pachysandra terminalis
 
 
viola labradorica 3

 Viola labradorica

 

Vinca minor

Vinca minor

Voor Meer Tuintips http://www.tuinvriend.nl/praktische-tuintips

Geplaatst in Gazon

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

5 Reacties

 1. marc vandorpe

  goede avond,
  tegen ons gazon staan enkele eik bomen.
  In de herfst liggen duizende eikels op het gazon.
  moeten die verwijderd worden en hoe gebeurt dit het best?
  met dank voor advies en raad.

 2. Wiel Franssen

  Hallo tuinvriend ,
  Ik heb een walnoot boom op mijn gazon als zonne paraplu .Deze boom krijgt Zwarte vlekken op zijn blad en de groene wordt ook vaak zwart en laat hij veel blad vallen .Ik geef veel water .Wat kan de oorzaak zijn??

  Gr.Wiel Franssen .

 3. offerein albert

  mijn gazon heb ik inmie nieuwe zoden in gelecht het groeid wel maar geen mooie donkere kleur wat voor kunstmest moet er op wat snel werkt of kan er van die kunstmest opwat bij de maisdat is een soort tribel super of kan dat niet voor verbranding mvg albert

 4. Erna Van Mellaert

  8maart 2011

  Hallo Jan,

  Wanneer mag ik na de winter de gazon maaien?Hij staat mooi donker groen maar oneffen- groei,wanneer ook bemesten;en met wat te beginnen?
  Groeten.
  E.

 5. Mathieu

  Hey Jan,

  Wij hebben 2 grote walnootbomen staan in het midden van de tuin! Daar onder groeit met moeite gras! Elk voorjaar zaai ik opnieuw en bemest en bekalk ik het! Maar krijg steeds weer heel veel kale plekken en het gras ik ook heel dun! Is er geen andere oplossing zodat ik dit niet constant moet herhalen? Na de herft ruim ik steeds al de bladeren weg, want heb gelezen dat deze een stof afgeven die als onkruidverdelger zou werken! Met vriendelijke groeten uit Antwerpen

 
Orgy