Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Prunus subhirtella ‘Autumnale’

door Jan de With

Prunus subhirtella autumnalis

Prunus subhirtella ‘Autumnale’

Deze kersensoort wordt overwegend toegepast als boom. Alhoewel het ook mogelijk is deze soort als heester toe te passen. Je moet er dan wel rekening mee houden dat hij uit kan groeien tot meerstammige boom. Wat op zich wel een heel karakteristiek beeld kan geven.

Door zijn langzame groei is deze boom ook prima geschikt voor de kleinere tuin. In volwassen vorm zal hij niet veel hoger worden dan zo’n 5 m.
De bloeiwijze is halfgevuld en wit tot lichtroze van kleur. De variëteit ‘Autumnale Rosea’ is de meest roze soort. De bloei begint al eind oktober als het laatste blad nog aan de boom zit. Komt de temperatuur richting het vriespunt dan stagneert de bloei. Zodra het weer wat warmer wordt gaat de bloei weer verder en loopt door tot april.

Een voedzame doorlatend grond is belangrijk voor deze boom. Bij voorkeur kleihoudend. Wees voorzichtig met het snoeien. Dit verstoord al snel de natuurlijke vorm van de boom. Mocht snoei toch noodzakelijk zijn doe dit dan in de zomer.

Prunnussoorten zijn gevoelig voor loodglans. Dit is een schimmelziekte die via de snoeiwonden binnen dringt. Door in het groeiseizoen te snoeien worden de wonden snel overgroeid zodat de kans op infectie minder is.

Meer winterbloeiers>>

Geplaatst in Bomen

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

7 Reacties

 1. Tuinvriend.nl » Blog Archive » Bloesem In Het Najaar

  […] Lees meer over deze boom… […]

 2. George

  Jan,

  Eindelijk eens een site waar het een en ander op een prettige manier besproken wordt!
  Veel van de planten die aan de orde komen, zijn voor mij herkenbaar.
  Alles bij alles de moeite waard om er een aparte map voor aan te maken, zodat alles wat van toepassing is, bewaard kan worden.

  George.

 3. bea wenink

  Beste Jan e.a.
  In onze, niet zo heel grote achtertuin op het zuiden staat een prunus, grootbloemig, bloei in april. De kruin is mooi, maar de wortels komen erg hinderlijk omhoog, de bast knapt open. Aangezien er achter ons huis gebouwd gaat worden willen wij de boom mede vanwege inkijk graag houden.
  Wie weet wat we kunnen doen aan het open barsten en de wildgroei van wortels.

 4. Patrick uit Melle

  beste Jan,

  ik heb geen succes met deze “boom” .
  onze grond hier in Melle ( bijGent)is tamelijk zanderig maar wel met de nodige compost aangerijkt. Bijna jaarlijks heeft hij een moeilijke periode te doorstaan na de bloei terwijl het nieuw blad erdoor wilt komen.De hele boom verschrompelt als het ware; daarmee bedoel ik dat en uitgebloeide bloem en nieuw uitkomend blad bruin worden en
  afsterven, alsook de fijne toppen van de takken die tot twintg cm uitdrogen en afbreken.
  Een efficiënte(enige?) manier om de boom te redden (zonder direct naar de (gif)spuit te moeten grijpen)is juist drastisch te snoeien tot op het gezonde hout (soms zelfs knotten) en zo haal ik er hem jaar op jaar weer bovenop.
  met vriendelijk groet
  Patrick vh

 5. JT

  Hallo, wij hebben zo’n prunus staatin 30 cm compost en verder klei,omheen rosebottels
  veel last van slakken en luis,belet dit de
  bloei ?

  gr JT

 6. Koster

  Ik heb al jaren een
  subhirtella in de tuin staan. ?nu vallen er regelmatig doore takjes uit de boom. Kan ik daar iets aan doen? Moet ik bijsnoeien en zo ja, hoe moet ik snoeiewn. Of moet ik er helemaal niets aan doen? Graag uw antwoord of advies hierop.

  mvr groeten Henri Koster Zwolle

 7. Martin

  Voor een kleinere tuin is een waarschuwing wel op z’n plaats. Zo’n 15 jaar geleden hebben wij deze prunus als klein boompje in onze nieuwbouwtuin laten plaatsen. Binnen 2 meter van de erfafscheiding vanwege de belofte van de hovenier dat hij niet heel groot zou worden. Inmiddels is de boom een meter of 5 hoog, maar ook heel breed aan de bovenkant (naar schatting 6 meter). En daar heb ik nu heibel met de buurman over, met als gevolg dat wij na 15 jaar afscheid moeten nemen van deze prachtige boom.

 
Orgy