Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Bomen Snoeien Zichzelf…

door Jan de With

Over snoeien zijn inmiddels veel boeken verschenen en iedereen heeft er zo wel zijn eigen mening over. Wanneer je naar de natuur kijkt dan zie je de mooiste bomen en heesters groeien en deze worden nooit gesnoeid. Dus je kunt je zelf afvragen in hoeverre snoeien noodzakelijk is.

Ik heb wel eens iemand horen zeggen: “BOMEN SNOEIEN ZICHZELF…”. Nu is het natuurlijk niet zo’n prettige ervaring wanneer je onder een boom doorloopt en je krijgt ineens een tak op je kop omdat de boom zichzelf zo nodig even aan het snoeien was. Snoeien heeft op zich zeker wel zijn functie in de siertuin en dat soort beweringen zijn dan ook maar ten dele waar.

Bij snoeien is het vooral van belang dat je aard en het gedrag van de boom of heester kent.

Je moet weten wat de natuurlijke verschijningsvorm is van de plant. Ontwikkelt de plant zich b.v. met breed uitgaande takken of juist met stijl opgaand takken. Stijlgroeiende heesters laten zich makelijker snoeien dan breeduitgaande heesters of bomen. Dus ben je iemand die niet zoveel studie wil maken van snoeien kies dan voor stijl opgroeiende heesters in je tuin zoals bv Kerria, Pluimhortensia of Hibiscus.

Ook de bloeitijd is van belang. Het is zonde als je een heester gaat snoeien terwijl die juist heel veel bloemknoppen in aanmaak heeft. Als vuistregel kun je stellen:
vroegbloeiende heesters snoei je direkt na de bloei en laatbloeiende heesters en bomen snoei je in het voorjaar.

Verder is het type bloeihout bepalend voor de snoeiwijze. Er zijn heesters en bomen die op éénjarig hout bloeien. Dit betekent dat ze bloeien op scheuten die nog in dat zelfde jaar gevormd zijn. Deze groep bloeit over het algemeen wat later in jaar. Bekende voorbeeld hiervan zijn de vlinderstruik, Spirea bumalda en Caryopteris. Deze groep snoei je dus ook weer vroeg in het voorjaar.

De andere groep is de groep die bloeit op overjarig hout. Dus op scheuten ouder dan 1 jaar. Het zijn over het algemeen de heesters en bomen die in het voorjaar en in de
zomer bloeien. Veelal snoei je ze direct na de bloei. Belangrijk bij deze groep is dat je ze niet te rigoureus snoeit. Dit gaat vaak ten kosten van de bloei in het komend jaar.
Voorbeelden hiervan zijn Forsythia, Ribes of Deuzia.

Geplaatst in Bomen, Sierheesters, Tuintips

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

31 Reacties

 1. Werner

  Goedemorgen

  Wat kan ik nu aan mijn druiventak doen, hij is ongeveer 7 meter lang en groeit langs een tuinhuis. Moet ik deze nu helemaal kaal maken?

 2. Willem Meijert

  Geachte hovenier.
  Ik heb een (verwaarloosde) moestuin overgenomen met o.a. een golden delicious appelboom Mijn indruk is dat er sprake is van teveel takken en vooral zijtakjes.Hoe snoei je zo’n boom? Kan dat nu wel?
  Uitkijkend naar Uw antwoord,
  groeten, Willem

 3. yms

  Ik zie hieronder een vraag over druivenranken. Dat zou ik ook wel willen weten. Vorig jaar met een storm kwamen al mijn takken, die op spandraden liggen, naar beneden. Ik haal er 35 kg druiven vanaf, dus het gewicht was aanzienlijk. aqlles heel kort gesnoeid, want ik kon er niet meer door naar mijn tuin en het was niet te tillen. Tot mijn verbazing liep alles weer uit en had ik weer een prachtige overdekte pergola. Ik had niet gedacht dat het zich zou herstellen, het was heel kaal. Maar wanneer je nu wèl en wát mag snoeien is me niet duidelijk. Ik geef niks om de druiven, alleen om het blad als schaduwbrenger, dus ik krent ze ook niet.De druiven zijn voor de vogels.

 4. Harrie

  Dag Jan,

  Ten aanzien van het snoeien van bomen moet onderscheid gemaakt worden tussen bomen in het wild en bomen in de tuin.
  Sierbomen vragen over het algemeen weinig snoei maar vruchtbomen kunnen niet zonde snoei. Bij een appel- of perenboom die een jaar niet gesnoeid wordt gaat meteen het z.g. waterlot overheersen wat veel kracht benodigd voor de vruchtvorming wegneemt.
  Een notenboom snoeit zich over het algemeen zelf.
  Coniferen hoef je eigenlijk nooit te snoeien mits ze bij het aanplanten op de juiste plaats worden geplant zodat ze jarenlang niet in de verdrukking komen of andere bomen gaan hinderen.
  Het valt mij op dat vele collega-tuinders weinig of helemaal niets van het onderhoud van een tuin weten. Ik kan die mensen adviseren een goed tuinboek aan te kopen, waarin vele vragen beantwoord kunnen worden. Misschien heb jij voor die mensen wel een goed boek in de verkoop.

  Groeten Harrie

 5. edgaerd

  beste tuinman,
  mijn Acer japonicum autropurpurea is veel te groot geworden,hoe en wanneer kan ik hem het best snoeien,ik weet dat het niet aangeraden is, maar toch zal ik iets moeten gaan doen!
  vriendelijke groeten
  Rolande

 6. rosalie Strunk

  Bedankt voor de snelle reactie, dat voorop gesteld.
  De boom die mij bezig houdt is een al wat oudere appelboom, die al een heftige snoei ( nadat hij lange tijd verwaarloosd was) heeft ondergaan en nu dus “uitschieters “heeft, van die lange staken. Ik heb er al wat weggehaald vorig jaar, maar nog steeds komen er nieuwe bij. Hoe haal ik die weg, hoe ziet een “open Kruin “eruit?
  Afgelopen herfst had hij een stuk of 5 appels, dus langzaamaan komt er wel weer fruit.
  Kun je mij vertellen wat te doen en waar op te letten, zodat de vrucht opbrengst weer terug zal komen? Bedankt, Rosalie

 7. rosalie Strunk

  Nog een vraagje over een “mahonie “struik. Aangeraden wordt om deze niet te snoeien, maar helaas heeft hij een vervelende vorm gekozen en ik wil daar toch wat aan doen. Wanneer is de beste tijd en hoever kan ik deze struik terugsnoeien?
  Momenteel bloeit hij.
  Verder heb ik ook een grote varen, die behoorlijk breed is geworden en andere planten in de schaduw stelt. Wanneer en hoe kan ik die het beste halveren?
  Alvast vriendelijk bedankt, Rosalie Strunk

 8. koos van der ploeg

  Hoe snoei ik een 4 jaar oud fruitboomje (Appel),hij of is het zij? heeft het afgelopen jaar rijk gebloeid, en vruchten gedragen.

  Jan b.v.b. dank voor je info.

  vr.gr,Koos v.d.Ploeg

 9. Dryhoel

  Ik bezit reeds een aantal jaren een zelfbestuivende kiwi . Toch zonder vruchten . Hoe snoeien ?

 10. schollaert willy

  Ik heb een vraagje in verband met geranium stekken.

  Ik heb een 30 tal geraniumstekken die zeer mooi staan,en fris in de veranda,maar die gaan langzaam de hoogte in.Mag ik die nu toppen?
  vgr

 11. DAN RUBENS

  DAG JAN; wannneer kan ik mijn druiventakken snoeien,nu of moet wachten tot het voorjaar maar dan lopen ze al uit????
  was er nu van u een filmpje waar je het snoeien kan zien.

  BIJVOORBAAT DANK DAN

 12. panis jean-pierre

  Beste, Ik ben bezig met een verwaarloosde tuin op te knappen. In die tuin staan er veel soorten bomen waarvan mijn voorganger er reeds enkele heeft gerooid. Spijtig genoeg heeft die tuinder alle boomstronken laten staan met de bewering aan de eigenaar dat die na enkele jaren wel zullen verdwijnen. Die staan er nu na zovele jaren nog altijd flink bij. Zonder het huren van een dure frees, is er een middel om die zo snel mogelijk te laten verdwijnen?

 13. natascha

  Beste jan,
  Ik heb een hortensia en heb gehoord dat je deze beter helemaal niet moet snoeien anders krijg je zeker één jaar geen bloemen, is dit waar? Mijn uitgebloeide bloemen zitten er nog aan, of moet ik hem toch in het voorjaar terugsnoeien?
  Groetjes, Natascha

 14. Dick Mensing

  Ben blij , dat ik gebruik mag maken van je kundigheid

  je doet veel moeite voor ons amateurs

  Veel dank

  Dick

 15. Willem Trapman

  Bedankt voor de duidelijke uitleg,het heeft al wat foutjes voorkomen.
  vr groet Willem

 16. Youri

  Ik heb in mijn tuin 4 laagstamige fruitboompjes.Het is nu 2 jaar. In de winkel waar ik ze kocht, zeiden ze dat ik de takken die naar binnen groeide moest afknippen. Tocht twijfel ik nog steeds welke takken ik mag afsnoeisen, uit schrik dat ik de verkeerde afknip. Welke tips kan u mij eventueel geven.
  Alvast bedankt.

 17. tineke

  hoi Jan

  jouw stelling bomen snoeien zich zelf is inderdaad waar,tenminste als het om bomen in de vrije natuur gaat deze passen een natuurlijke selectie toe en zorgen ervoor dat hun stam eventueel beschermt wordt tegen weersinvloeden.vaak als de mens weer meent in te moeten grijpen gaat er iets mis.
  Voor de bomen en struiken in onze tuin tellen echter andere factoren mee we manipuleren ze in een vorm en zetten ze op een plaats waarvan wij vinden dat ze goed tot hun recht komen en om dit doel te bereiken zullen we moeten snoeien om het gewenste doel te bereiken

  gr Tineke

 18. m.j.wensveen

  Is het boek praktische tuin tips niet in boekvorm te krijgen.Wat zijn dan de kosten van het boek.

 19. wieke Weening

  Hallo Tuinvriend,

  Mijn vraag over snoeien betreft een appelboom.
  Hij is een beetje raar gegoeid,en moet nu een goed model krijgen,en ik weet niet hoe.

  tuingroeten van Wieke Weening.

 20. Marecel Verreck

  Ik heb twee hiscus staan een paarse en een witte.Ze zijn minstens 35 jaar oud.Maar nu worden ze te groot .Mag ik aan de stam snoeien of enkel de jonge twijgjes bijknippen,wat ik meestal om de twee jaar deed.

 21. Pierre Sneijders

  We gaan het natuurlijk eens proberen.
  Groeten Pierre

 22. nico

  Hoi Jan

  Ik denk dat je over snoeien heel veel kunt lezen,
  maar dat is dan de theorie. Er komt ook nog gevoel
  bij kijken en dat is denk ik ervaring. Als je aktie
  reactie goed blijft volgen is daar veel van te leren.

 23. harry beuckens

  Vibernum mag helemaal niet gesnoeid worden want dan wordt hij een woekeraar.
  maar hortensia is erg goed te snoeien,maar pas op voor lange jonge stengels.(doorbuigen).
  groeten ;harry.

 24. M Hazeveld

  Mag grote 15 m. hoge Esdoorn nu (mei) gesnoeid worden ? 2 lage takken

 25. Jaap Bol

  Ik heb een Krulwilg (Paasboom) in het voorjaar gesnoeid.Hij bestaat nu uit 1 stam met 2 zijscheuten.1 zijscheut zit vol met bladeren de ander blijft kaal.Mijn vraag is hoe kan ik ervoor zorgen dat de anderen scheut ook aan slaat en wat is de oorzaak daarvan.

  Groetjes Jaap

 26. noten

  beste tuinvrient

  ik heb vorigjaar 8 leibeuken gezet maar nu heb ik er een die helemaalkaal is de anderen zit het blad nog aan hoe kan dat.
  moet ik de bomen nog bemesten welke bemesting dan

 27. aad

  Hallo Jan

  Als een hoge boom in de winterperiode ontdaan word van takken + het verwijderen van allerlei door hout/ hoe noemt men dit /kun jij mij dit vertellen / ik heb het weleens gehhord maar weet het nu even niet / alvast bedankt groet aad.

 28. aad

  Hallo Jan

  Als een hoge boom in de winterperiode ontdaan word van takken + het verwijderen van allerlei door hout/ hoe noemt men dit /kun jij mij dit vertellen / ik heb het weleens gehoord maar weet het nu even niet / alvast bedankt groet aad.

 29. Pierre

  Hallo Jan,

  Kan en mag een Japanse Azalia gesnoeid worden? en zo ja, wanneer en hoe?
  bvd, grtjs

  Pierre.

 30. Dick van Rooijen

  Hallo,aan de voorzijde tussen de heg staan
  boompjes die in het voorjaar roze bloesem
  geeft.Verder blijven de boompjes groen van
  blad tot de herfst.Sommige boompjes blijven
  klein,maar anderen worden zo groot dat ze al
  richting de derde etage gaan.Ik vind dit erg hinderlijk omdat het mijn uitzicht ontneemt.
  Nu heb ik aan de tuinman gevraagd of hij deze boompjes kan aftoppen,zodat ze niet zo hoog worden.Hij zegt dat je deze boompjes niet kan snoeien.Klopt dit verhaal of kletst hij maar wat.Ik weet niet welke boomsoort het is.Maar volgens mij worden overal deze boompjes gesnoeit om wildgroei te voorkomen.
  Kunt u mij hier informatie over geven? B.V.dank.

 31. arthur

  geachte
  ik heb 3 berk bomen in mijn tuin ,
  ik vindt dat ze te grote worden
  kan ik ze snooien in de lengte en in de breedt .
  wat mag en wat mag er niet??
  kunnen jullie mij advies geven ,
  alvast bedankt
  groetjes

 
Orgy