Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

DE TUIN WINTERKLAAR MAKEN

door Jan de With

NajaarstuinEen alom bekend fenomeen in hoveniersland is het winterklaar maken van de tuin.

Beplanting wordt gesnoeid, de border wordt bladvrij gemaakt en alle afgestorven planten worden afgeknipt. De tuin wordt helemaal schoongekamt om het maar zo te zeggen.

Hoewel dit beeld misschien goed past bij jouw netheidgevoel is het volkomen strijdig met het natuurlijk proces in de tuin.

Waarom is het natuurlijk proces in de tuin zo belangrijk?

Er zijn meerdere reden te bedenken maar een heel belangrijke is het verkrijgen van gezonde beplanting. Je mag er van uit gaan dat 90 % van alle ziektes en aantasting in de tuin te maken heeft met een verstoord natuurlijk proces in de tuin.

Hoe kan je als tuinbezitter bijdragen in het verbeteren van het natuurlijk proces?

Leer kijken door het oog van de natuur!

Wanneer we naar de natuur kijken gebeurd daar het volgende. Het blad dat de bomen laten vallen dient na vertering weer als voeding voor de komende jaren. En het mooiste is je kunt geen betere voedingssamenstelling wensen.

De boom of plant maakt zelf tijdens het groeiseizoen de meest perfecte combinatie aan voedingelementen. Deels worden deze naar de wortels getransporteerd en daar opgeslagen en deels blijven deze aanwezig in het blad. Het blad verteerd onder de boom en de voedingselementen komen vrij voor opname.

Wat er dus in feite gebeurd: De plant gaat in rust en geeft de onttrokken voedingselementen weer terug aan de aarde. Alleen dan in aangepaste vorm die beter is afgestemd op het komende groeistadium van de plant.

Op deze manier ontstaat er als het ware een natuurlijke cyclus.

Een leuke bijkomstigheid is wanneer je dit principe toepast in je tuin, de behoeft aan aanvullende meststoffen aanzienlijk wordt verlaagd.

Wintertuin

De beste manier om het natuurlijk proces in de tuin te bevorderen is de beplanting op een natuurlijke wijze te laten afsterven en de winter in te laten gaan.

Laat zoveel mogelijk afgevallen blad liggen in de border. Ook de afgestorven delen van vaste planten niet verwijderen. De uitgebloeide bloemstengels zijn vaak nog heel decoratief in de winterperiode. Bovendien overwinteren veel nuttige insecten in de holle stengels.

Regenwormen nemen grote hoeveelheden blad mee de grond in en dragen op deze manier bij aan verbetering van de bodemstructuur. (Vooral op kleigronden van groot belang) Bovendien zorgt het bladerdek voor een goede isolatielaag. Vorstgevoelige planten zullen hierdoor minder wortelschade oplopen.

In het voorjaar kun je de achtergebleven blad- en plantenresten licht doorwerken in de toplaag zodat ze verder kunnen verteren. Het microleven in de bodem kan zich dan goed ontwikkelen en zorgen voor een verdere omzetting in voor de plant opneembare voedingselementen.

Meer PRAKTISCHE TUINTIPS>>>

Geplaatst in Bodem en Bemesting

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

61 Reacties

 1. Rita

  Dank U voor de nuttige tips. Want ik ben ook zo een persoon die alles netjes wil, ook in de tuin. Daarom, de afgestorven bladeren wegruimen, verdorde bloemen weg. Daarom nogmaals bedankt voor de tip.

 2. e.biemond

  Wat te doen met Dahlia’s. Ze bevriezen voor je er erg in hebt laat staan de winter door laten staan.

 3. berend

  Bedankt voor de tip Jan.
  Ook ik ben zo dat alles mooi opgeruimt is in de tuin. Ik zal jouw raad opvolgen,bedankt.
  vrg.Berend

 4. Ronny Maruscinec

  De mens wil de natuur naar zijn hand zetten.
  Dit is de omgekeerde wereld. Als we naar de natuur luisteren zal de wereld herstellen en kunnen wij van planeet aarde genieten !

  Tuinieren is houden van de natuur !

 5. ms bos

  Zeer handige en intresante tips! Kan deze tips zelfs zelf toepassen in onze tuin! Bedankt!

  Ms bos
  e-booklibrary.nl

 6. Auke Jongbloed

  hallo, ik heb een vraag ik heb een gouden regen en die groeit te hoog. nu wil men hem hem toppen +- een anderhalve meter toppen mag ik dit nu nog doen
  met vriendelijke groet Auke Jongbloed

 7. linda

  BEDANKT VOOR DE TIP

 8. Dirk Ollevier

  Dat deed ik vroeger !. Maar de bladeren bij droog weer waaiden in het rond.Nu hark ik ze samen en versnipper ze met hakselaar en stooi ze terug tussen de planten en struiken .

 9. Joke van Beek

  Wat doe ik met al het eikenblad van de bomen die in onze straat staan? daar zit toch veel looizuur in?

 10. christ

  Beste Jan, ik heb bij mij nog al wat Eikenbomen staan moet ik dat blad ook laten liggen of verwijderen,ik heb mij namelijk laten vertellen dat daar nog al wat loog uit vrijkomt dat waarschijnlijk niet goed is voor de bodem gesteldtheid.

 11. Inge Janssen

  In mijn volkstuin staan 2 enorme eiken die dus een enorme hoeveelheid blad en eikels laten vallen.
  In de borders laat ik het blad liggen maar het verteert niet; kan dat ook op het gazon? De eikels zal ik moeten verwijderen anders heb ik binnen de kortste keren tig jonge eikjes in mijn tuin. Ondanks dat ik ze zoveel mogelijk opruim gebeurt dat toch wel.
  Vriendelijke groet.
  Inge.