Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Het Belang Van Compost In Je Tuin…

door Jan de With

Maar al te vaak kom ik in tuinen waar de beplanting het matig doet. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat de hoofdoorzaak voor een matig groeiende beplanting is te herleiden naar een slecht bodemtoestand.

Een goede bodem is samengesteld uit meerderde bestanddelen. Één daarvan is organische stof. Deze organische stof is afkomstig van niet verteerde plantaardige- en/of dierlijke resten. Compost is zo’n produkt. Het bestaat uit organisch materiaal waarbij het afbraakproces al in gang is gezet. Organische stof  is van groot belang voor een goede bodemsamenstelling. In de natuur wordt organische stof  aan de bodem toegevoegd door wortels die afsterven en plantenresten die op de grond achterblijven.

allotment-compost-mountain-719167

Hoe hou je nu het organische stof gehalte op peil in je tuin?

Als eerste laat zoveel mogelijk plantenresten en bladresten achter in de border. Wees vooral niet te clean. Ook al vind je het niet netjes staan. Het komt zeker je beplanting te goede. En als tweede ga zelf je eigen compost maken. Dat kan vrij eenvoudig door een hoekje in je tuin in te richten als verzamelplek voor al je tuin afval. Kies een wat verscholen plekje  in de schaduw. Je kan het vrij eenvoudig opzetten met wat palen en daartegen stevig gaas. De eigen compost is vele malen beter van kwaliteit dan wanneer je compost aanvoerd van elders. Dit komt doordat het afkomstig is van tuineigen materiaal. In het najaar kun je dan je eigen gemaakte compost weer verwerken in de tuin. Naast dat het goed is voor je tuin is zelf compost maken ook nog eens super milieubewust.

Compost

Geplaatst in Bodem en Bemesting

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

64 Reacties

 1. Frans

  Hallo, leer veel van jouw adviezen. Ik heb al een paar keer compost via mijn gemeente gekregen, maar wat een onkruidgroei veroorzaakt dat. Ook met gekochte compost hetzelfde resultaat. Dus ik ben niet zo’n fan van compost.
  Groeten Frans

 2. Roland BRAKEL

  Ik heb reeds verschillende malen gelezen dat men een goede compost ook kan bekomen door grote hoeveelheden bladeren van bomen in een plastiek zak te stoppen; deze laatste zorgvuldig te sluiten en na 8 à 9 maand opnieuw te openen en als compost te gebruiken. Ik vraag me -als leek- af of zo’n anaerobe gisting in een gesloten plastiekzak een correcte compost kan opleveren en welke pH deze dan wel moet hebben? Graag uw advies.

 3. Noud

  2-11-09 Ik heb al 32 jaar een volkstuin en heb als zodanig ook zo,n lange tijd een composthoop in mijn tuin Ik composteer nagenoeg alles Ik heb per jaar max 3 groenbakken voor de
  afval verwerking Dat het compost veel onkruid geeft kan ik niet zeggen maar men moet geen kruiwagen brandnetels op zo,n hoop gooien nateurlijk maar gewoon heggensnoeisel is ook geen probleem Je moet de hoop na 3 mnd een keertje omzetten veel succes groet Noud

 4. Johan

  Een goede raad voor noud. Ik heb me laten vertellen door bepaalde compost meesters da je juist wel brandnetelen op je composthoop moet verwerken dit om bepaalde ziektes en beestjes te verdrijven. Beter in de compost verwerken dan de zogenaamde netelgier te maken. Veel tuin plezier Johan
  P.s.: Ook afrikaantjes zou een zeer goede zaak zijn voor de compost hoop

 5. ine

  ik heb ontzettend veel eikebladeren ieder jaar. tot nu toe ruim ik alles op vanwege de verzuring van de grond. is dit dan wel goed voor de composthoop?

 6. Jan.Wibbelink

  Hallo Jan,Bedankt voor het bericht over het zelf maken van compost, ik was net bezig om zelf een composthoop te maken.
  Groet uit de Hof van Twente,
  Jan.

  http://www.janwib.web-log.nl

 7. Donald

  Beste Jan

  Van harte bedankt voor die vele goede informaties
  groetjes Donald

 8. Harrie

  Beste tuinvriend,
  Ik composteer al 40 jaar. Alles uit de tuin gaat op de composthoop, met uitzondering van harde bladeren als noten en eiken. Die laat ik de hele winter ter plaatse zodat ze beter rotten. Ik voeg aan de composthoop soms wat korrelkalk toe voor een betere ph. Ik zet de hele hoop compost één keer per jaar om alvorens te verwerken. voeg ook soms wat dierlijke mest toe.
  Heb ieder jaar 1 m3 compost van prima kwaliteit
  Groetjes Harrie

 9. Stijn Seip

  Beste Jan, al jaren gooi ik afval van de tuin en van de groentenbak ergens anders in de tuin. Ik kijk er ook eigenlijk niet meer naar om. Wanneer ik ga spitten bij de boom of struik waar ik het al een tijd heb neergegooid, komt er een fantastische geur van aarde je tegemoet.
  Ik begrijp ook nooit dat andere mensen hun tuinafval bij de vuilnisbak zetten.
  De rand rondom mijn tuin is altijd opgehoogd door afgezaagde bomen en of takken en blad afval. Veel groeten van Stijn

 10. Theo Horzelenberg

  Beste tuinvriend bedankt voor al je goede adviezen over de moestuin en tuin. Ik heb laatst een nieuwe compostbak gemaakt van wel 1,5 bij 1,5 m en een meter hoog. Ik heb langs de kant een soort buigzaam schuimplastic gezet. Ik hoop dat dit ook kan ipv gaas.
  Je kunt hem wel zien op mijn site: http://home.kpn.nl/t.horzeleberg/index.html
  Met vriendelijke groeten, Theo.

 11. VINCENT

  bedankt.
  Ik ga binnenkort verhuizen aan de maas kant. Heb een grote tuin met kleigrond … enkele tips om de juiste compost op te bouwen zijn wel welkom.
  groeten,
  Vincent

 12. AnnA

  Hallo Tuinvriend,…..3 nov-09.

  al jaren maak ik zelf compost op een erg eenvoudige manier. Omdat ik niet zo sterk ben en ook een beetje slordig vond ik op een dag een super makkelijk systeem. Ik kocht in een tuincentrum eenmalig een set planken die op het einde in-kepinkjes hebben waardoor ze zonder timmeren in elkaar passen. Gaas heb je op die manier ook niet nodig en ook geen palen die eerst de grond in moeten

  Ik begin met 12 stoeptegels en leg er op elke hoek drie op elkaar.Lengte en breedte bepaal ik aan de hand van de planken die ik kocht.
  Dan haal ik daarbinnen de grond ongeveer een spade diep weg.
  Zet dan de eerste planken in elkaar en heb dan zonder te timmeren direct een eerste hoogte van ongeveer 40 cm. Ik heb ook nog de hoogte van drie stoeptegels en ik heb de diepte van de grond die ik weg haalde.ongeveer 60/70 cm totale hoogte
  Vervolgens… vul ik de bodem op met wat grof tuinafval zodat er veel lucht bij kan en vervolgens gaat dan op dat laagje alles wat ik tegen kom.

  Ik wissel fijn en grof afval af. Leg er ook alle eierdozen tussen en ander papierafval )zonder inkt’) een katoen lap is ook geen probleem of textiel van wol gaat ook feilloos. Ik gooi er eigenlijk van alles op behalve coniferenblad,verder houtsnippers, zaagsel inclusief brandnetels en ik kijk er vervolgens niet meer naar om. Maak de bak langzaam hoger met de planken tot een meter en dan zet ik een tweede compost bak op. Ik heb niet de kracht om alles om te zetten maar dat hoeft ook niet want na de tweede zet ik een derde op en dan is er beslist een heel seizoen voor bij en in het voorjaar is de eerste bak helemaal klaar en mooie aarde geworden. Ik heb dan een grove tuinzeef en indien nodig daarna een fijne. De grofste restanten gaan dan weer op een van de andere composthopen.

  Hoop dat dit een mooie tip is voor de minder sterken onder ons.

  Groet van mij………….AnnA.

 13. Anne-Marie

  Beste Jan,
  Ook toevallig ben ik net begonnen om een compost hoop te maken.
  Nu wist ik niet of ik de blaadjes van de Meidoorn er in kon gooien,vanwege de motjes in de zomer,waar al die rupsjes uit kruipen.???

  Ik heb ook net compost (ecostijl)in de borders verwerkt.
  Mijn rozen er mee op gehoogd.

  Groeten Anne-Marie

 14. Ambroos EXEL

  In het begin was ik wat wantrouwig, maar ik ben dan ook uit de eerste helft van de vorige eeuw. (Nee, Napoleon heb ik niet meer meegemaakt).

  Nu ben ik erg gesteld op uw raadgevingen. Laat ze zelfs aan mijn vrouw lezen, zodat zij ook iets meer snapt van de natuur.

  Volhouden, prachtig!

 15. Bernard

  Beste Jan,

  Ikzelf heb ook een Volkstuin voorzien van een compostbak en daar gooi ik grasmaaisel, bladeren, planten en uitgebloeide bloemen op, enz.
  Bij mij wordt het na een seizoen nooit mooie zwarte aarde! Hoe komt dat! Moet ik wat toevoegen? Kalk???

 16. gerard

  beste tuinvrienden,
  al enkele jaren composteer ik mijn tuinafval.Ik gebruik daar een plastic compostvat voor,werkt prima en staat netjes langs mijn groene regenton.Bij het opstarten gegruik ik wel wat kaik,
  groetjes,Gerard

 17. Paul

  Beste Jan,

  Hartelijk bedankt voor je interessante tips!!

  Erg leuk om met regelmaat je nieuwsbrief in m’n mailbox te vinden.

  Met groene groet,

  Paul, IJsselstein

 18. w.ultee

  Hallo Jan,
  Ja ik heb ook een compost ton .
  Jaren geleden heb ik er een aangeschaft,maar daar kwam niet veel uit.Nu heb ik een ruime afvalbak zelf gemaakt achter in de tuin en dat voldoet prima.

  groetjes Wim.

 19. will

  Jan bedankt voorhet advies
  eenvraag moet de compostbak
  in de grond ikheb hem met de bodem op tegels staan,verder
  doe ik hetzelde wat jij
  adviseerde ,sorry wat doe ik fout.tuin vriend will?

 20. walter

  Beste jan.ik heb een vraagje hoe ik best
  mijn tuin afval verwerk.
  Ik heb een compost hoop maar het duurt lang voor hij verteerd is;wat kan ik daar aan doen.en ik heb ook een compost vat maar ik vind dat hij niet droog is maar te kleverig .weet jij raad.
  walter

 21. marc

  beste jan

  bedankt voor de informatie over
  compost
  ik composteer al jaren
  groeten marc

 22. Wim ten Hove

  goede compost maak je van alle groenafval uit de tuin en keuken zorg echter wel dat de temperatuur in de composthoop of vat minimaal 65 graden is in verband met het doden van ziektekiemen en onkruidzaden. Compost van gemeentes en bouwmarkten mag niet te duur zijn en moet snel leverbaar zijn dus een korte cicles. compost maak je niet in een jaar. heeft wel de tijd nodig ongeveer 2 jaar

 23. Désiré

  14/112009
  Désiré
  dit is mijn eerste keer dat ik een composthoop aanleg in mijn moestuin en daar heb ik al een groot gedeelte gemalen bladeren in gedaan en afval van groenten en tussen de lagen in wat duivenmest kan ik nu ook nog zeewier kalk daar tussen gooien
  bedankt voor de tips

 24. Johan

  Om goede compost te maken is het echt niet nodig om kalk en dergelijken te gebruiken. Hoofdzaak is een zo veel mogelijk verschillende materialen toe te voegen. Hoe kleiner de stukken die je er in gooit hoe sneller alles verwerkt word. Op deze moment is het de tijd van bladeren en kleine takjes die er in overvloed zijn daarvan hou ik momenteel een deel langs de kant om straks weer ergens tussen te voegen bv. bladeren – gras – gemalen takjes – keuken afval (groen ongekookt) – duivenmest – en dan terug bladeren. Ik zelf voeg ook regelmatig dunne laag paardenmest toe.
  goetjes, johan

 25. Miranda

  Sinds een jaar heb ik een huis met een mega tuin erachter. Door je leuke tips ben ik helemaal enthausiast geworden.
  Ik heb zelfs een compostvat aangeschaft.
  Wordt alleen even nog vullen, want hier heb ik heel veel snoei afval.
  Bedankt voor alle leuke tips
  groetjes Miranda

 26. T.Horzelenberg

  Hallo Tuin vriend. Bedankt voor de goede uitleg over de compost.

 27. Ben Verbraak

  Beste Jan,
  Wij hebben een groot probleem op onze volkstuin inzake rietstengels en lissen
  Volgens kun je die wortels niet composteren en kun je die beter afvoeren naar een stortplaats.
  Gaarne je advies.
  Vriendelijke groeten Ben

 28. de Boer

  Wij hebben een groentetuin op zandgrond. We hebben kalk gestrooid; koemestkorrels en compost. Toch doen de planten het niet. Zonnebloemen komen zelfs niet hoger dan 15 cm ; sla blijft heel klein; pronkbonen iel . Alleen de peulen en lupines doen het prima. Het allereerste jaar ging het wel goed, maar nu elk jaar slecht. We sproeien voldoende
  Wat nu ?

 29. Magda

  Beste tuinman,
  Eigen compost is heel bijzonder, maar naar gelang uw tuin- en gezinssituatie kan het toch zijn, en zeker in een grote tuin, dat het interessanter is om compost te kopen.
  (In Belgie toch) Hij is gestoomd en dus zuiver, en je kunt met één levering van bvb 15 ton je ganse tuin verbeteren.

 30. Harry

  De hele zomer ismijn gazon niks no heb ik alles omgespiten wil weer nieuwgazon zaaie hoe maak nu een goedegrond on gazon te zaaie voor de winter had ik zeker 10 zakkenpot gtond op het gazon gestroot en het is er veel slechter van geworden kan nu weer potgrond strooien of gewoon op de omgespitten grond inzaaien

 31. kees hoen

  hallo Jan

  ik gebruik al lang een groen compostvat , maar vind de compost nogal nat ,en er zitten niet een paar ,maar hele trossen pieren in
  is dit wel goed??

 32. j.groenewold

  ik heb geen echt compost.
  het tuinafval wat ik heb gaat gewoon rotten en is niet in droge vorm,hoe kan zoiets?ik heb gedaan zoals voorgeschreven maar geen succes. bvd.

 33. edgaed

  dank voor je goede raad

 34. Braeckman Jean-Pierre

  Volledig akkoord met de hierboven geschreven tekst.

  Sedert een drietal jaar doe ik aan composteren met succes.

 35. riek van de weijer

  hallo ik ben er volkomen mee eens,want mijn planten doen het niet zoals het moetbemesting is toch wel een voor naam iets.ik ga eenhoek maken in de tuin voor afval.bedankt voor dit bericht groetjes riek

 36. godfried

  bedank voor de tip jan
  maae deze heb ik verleden week net toegepast
  groetjes godfried

 37. jan

  Hallo .
  Ik gebruk 2kompostbakken van de gemeente , waar ik het ganse jaar mee rond kan komen , al het komposteerbare gaat er in tot zelfs het gazon van 150 M2 meter , na een paar manden zet ik het rond en schep het in de ander bak , tussen in ga ik er wel regelmatig met de haak door om een beetje te verluchten in het najaar heb ik een bak met mooie kompost
  jan

 38. Annie Bruijs

  Beste tuinman,

  Hoe maak je zelf compost??

  Ik heb dergelijke ton en wil ze nuttig maken .

 39. anita

  Ja ik heb ook een 2compost tonnen maar het duurt lang voor hij verteerd daar om heb ik er 2 ik laat ze een jaar Rusten al ze vol zijn dan is het oké

 40. Theo Eijkhoudt

  Beste Jan,
  bedankt voor al weer een nuttige tip. Ik kan je zeggen dat ik sinds een kleine anderhalf jaar zelf compost maak. Ik heb daarvoor achter in de tuin, iets verscholen achter een Mahonia, 2 compostvaten staan waarin ik het eigen tuin- en keukenafval bewaar. Natuurlijk heb ik ook de nodige informatie over het compost maken verzameld via internet en boekjes.
  Mijn eerste “lichting” heb ik in een kleine border gegooid waar twee jaar geleden nog een metershoge, verwilderde (nooit gesnoeide) grove den stond die de hele bodem uitputte. Die boom heb ik er eigenhandig uitgegooid omdat hij een gevaar voor het dak begon te worden en hij was ook echt niet mooi. De rest van het bordertje was verder overwoekerd met klimop. Na de hele border grondig schoon gemaakt te hebben heb ik hem een jaar braak laten liggen en er mijn eerste lading uit de twee compostvaten in verwerkt. De grondstructuur is nu al een stuk beter, bepaald geen los zand meer. Je ziet: ik ben helemaal gewonnen voor het composteren in de tuin! Nu staan er de eerste plantjes in: Guldenroede(die elders uit een border komen), Kniphofia en bordercyclamen (Coum).
  Bedankt voor je tips maar weer en tot een volgende keer.
  Groetjes,
  Theo

 41. vangeenderhuysen vic

  Hallo.
  Ik ben zelf compostmeester en ook lesgever moestuin tuinieren bij VELT.
  Mochten er mensen zijn die nog meer willen weten over composteren en het gebruik van compost mag je die altijd naar mij doorsturen.
  Beste groetjes, vic

 42. nadine

  Dag Jan,

  Hartelijk bedankt voor al de goede raad .
  Groetjes Nadine

 43. jacqueline

  mijn bodem was zand grond gezien mijn beplantting het daar niet goed op dee heb ik een mengeling van bosgrond kleigrond
  gemaakt en dit weer vermengt met het zand grond en dit heeft bij mijn goed grond een hele verbetering aan mijn grond gebracht maar je moet wel altijd je grond blijven bemestenhet esten is dan ook (mijn) ervaring je mest wat boven licht na een paar weken om te draaie dus het onderste naar boven te halen en het een beetje ver mengen met evt paarde mest of koeie mest en het liefst geen klak aantoe te voegen ik heb nu lekkere groente en mooie planten veel succes

 44. Van limbergen Fernand

  Hallo Jan, ik heb al vele jaren een compostsilo die alles verteerd of omzet naar compost, als ik die tussen, mijn planten gooi wordt de grond rul,zonder mest red ik het niet om de grond optimaal te maken maar ik kan ook niet een kar verse stalmest laten komen gezien de kleine tuin die ik heb, ik weet dat verse stalmest ook slijmen heeft die de grond goed bind. Wat raad u mij aan.
  Bedankt op voorhand

  Fernand

 45. Ton Stoffels

  Ook ik heb al jaren een compostbak alleen gooi ik er nooit onkruid op ik keer hem 2a3X
  per jaar ook zeef ik mijn compost met een grove zeef.
  je houd dan een prima grondje over.
  gr Ton Stoffels

 46. andré

  ik heb hier gelukkug limburgse kleigrond ik moet zeggen dat de planten het over het algemeen goed doen en ik laat de natuur ook zijn gangetje gaan want we stekken planten en ruilen die onder mekaar wat het bij de een goed doet het soms bij de ander helemaal niet.

 47. Frits Schlimback

  Ik heb dus ook al jaren een eigen compostbak en het valt mij op dat ider jaar mijn groente en bloementuin steeds beter wordt maar ik wil je bedanken voor de goede tip en ik hoop dat vele tuinlieden jouw tip zullen volgen.
  groetjes frirs

 48. Fran.

  Beste tuinvriend, Theo Horzelenberg.

  Gefeliciteerd,proficiat !!! man,man,man wat hou jij van de natuur,mooi en lekker ziet het er allemaal uit. Ga je recept van het gourgettesoepje zeker maken.Bedankt en nog vele jaren , genieten maar.

 49. annan

  Bedankt voor de informatie ik weet dat goede grond heel belangrijk is na de zomer haal ik ook al het blad niet weg ook een tuin moet rust hebben in de winter in het vorjaar begin ik ook altijd eerst met de grond vanddag heben we buxes gepland daar weet ik niet zo veel van maar in de boeken duiken of op mijn gevoel afgaan het wordt op mijn gevoel afgaan fijn weekend ineke

 50. Miel

  Beste tuinvrienden
  Ik heb al jaren een compost hoop in de tuin
  die ik later in de border en tussen de struiken verspreid, tijdens het composteren doe ik er altijd nog wat kalk en een beetje mengmest doorheen voor een betere vetering in de composthoop dat bevalt mij uitstekend.

 51. Cor Gelsing

  Hallo Jan.
  Het is een heel goede tip van om eigen compost
  te gaan maken,afgelopen voorjaar had ik te weinig compost van mij zelf,en heb ik wat zakken bijgekocht,maar ik heb nog nooit zoveel
  onkruid in mijn tuin gehad als dit jaar,kan dit door de aangekochte compost komen ?. bedankt voor al je zeer nuttige tips ik heb er persoonlijk heel veel aan.groetjes Cor.

 52. griet

  hoe kan ik het best mesten als ik schors heb liggen

 53. Riet van Dijk

  dag tuinvriend,

  Bedankt voor de mail! Compost is inderdaad erg belangrijk, ik gebruik het nu 2 jaar en alles groeit en bloeit veel beter!

  hartelijke groeten

  Riet van Dijk.

 54. gilbert

  Heb dit vroeger jaren gedaan waneer ik in een huis met tuin woonde.De originele grond was zanderig en zavel. Na drie jaren intensief bewerken en bijvoegen van droge koemest was het resultaat bevredigend. Ik heb dit nog verder 20 jaar tot mijn verhuis naar een appartement.De bodem was na die tijd zwarte vruchtbare tuingrond tot op 30cm diepte.
  Goede tip,aanbevolen.
  Vriendelijke groet Gilbert

 55. roelf

  HEB AL MEER DAN 40 JAAR EEN VOLKSTUIN EN ALLES WAT ER OVER BLIJFT OP DE TUIN GEBRUIK IK WEER,HEB EEN HELE GROTE BAK EN DAAR GOOI IK ALLES IN BEHALVE ONKRUID DE EERST PLANK OP DE GROND HEB IK WEG GELATEN WANT DAAR SCHEP IK DAN HET DE BESTE KOMPOST ONDER VANDAAN,SOMS IS HET DAN WEL TWEE METER HOOG MAAR IN HET VOORJAAR, NOG MAAR 50CM HOOG, WEL GOOI IK ER NET VOOR DE WINTER WAT PUUR PARDE MEST DOOR, VORIGE JAAR HAD IK RODEKOOL VAN ROND DE 4 KILO, HEB 1 ARE TUIN MAAR GEEF MEER ALS DE HELFT WEG AAN BEKENDEN EN OUDERE MENSEN WEL LAAT IK OM DE 3 JAAR EEN GROND MONSTER NEMEN PUUR OM DIE REDEN OF ER VOLDOENDE VOEDING IN DE GROND ZIT, KOSTEN €25, VEELPLEZIER MET DE TUIN..

 56. Susie

  Beste Jan,

  Ik weet niet of je op elke reactie reageert maar ik kom vaak opmerkingen en/of vragen tegen waarop de reactie/het antwoord ook bij mij zeer welkom zou zijn. Is het niet mogelijk ook jouw evt. reacties ‘openbaar’ te maken?
  Bij voorbaat dank.

 57. walter

  Beste jan.
  taken van snoei hout moet ik dat klein snijden.
  en mag dat ook op de conpost hoop.

 58. Sake

  Als kalk aan de composthoop toevoegt dan kun je gerust wat eikenblad er op gooien,zelf voegde ik er altijd stikstof [k.a.s] aan toe of 12-10-18,dat versneld het verteringsproces,of zoals Harrie het doet met dierlijke mest.
  Ook het afgemaaide gras is een prima middel,de meststof die in het gras zit komt het verteringsproces ten goede.

 59. wiel

  Hallo Jan
  Compost in de tuin
  Wij kunnen in het voorjaar van de gemeente compost halen
  Maar die heb ik liever niet in de tuin,
  Dat is allemaal snoeisel en graszode van langs de weg
  met heel veel onkruid.
  Ik strooi ieder voorjaar koemest korrels en als het gewas in de lente goed erop staat dan krijgen de planten nog wat ASF
  korrels er bij

  Groetjes Wiel

 60. piedro

  Geachte heer,

  Moet men ook blad van eiken-en laurierbomen/struiken laten liggen? Ik krijg de indruk dat dit soort bad niet vergaat!

  Hoe zit het met de eisen aan bodemgesteldheid voor skimmia’s en hydrangiasoorten?

  Vriendelijke groet,

  Piedro

 61. jan bosvelt

  Hallo Jan Maar iklaat vaak alles lichen hoor het voor deel is ook bij exstreme droogte houd het ook nog vocht vast en voor al bij heesters en wijnig onkruid of hoe wel ongewenste beplanting
  Groeten je tuin vriend Jan Bosvelt

 62. BvWIjk

  We merken dat de uitgestrooide compost geeft dat er veel gras in de tuin komt waar we dat niet willen. Ik begrijp dat de composthoop niet warm genoeg is geweest. Is kalk en bloedmeel aan de composthoop toevoegen een oplossing?

 63. Aimée van Dragt

  Wij hebben achter in de tuin(gewone stadstuin)
  een compostcontainer staan. Daar zat een deksel bij maar nu wij hem open laten staan composteert het veel beter. Klopt dat??
  We strooien er ook koeienmest korrels op. Is dat goed en in welke tijd van het jaar kan dat dan het beste.
  Ga ook mijn horstensia’s snoeien door de wortels gedeeltelijk af te steken. Heb dit nog nooit eerder gehoord.
  Hartelijk bedankt voor de tips.
  vriendelijke groet
  Aimée

 64. Piet

  Hallo mijnh.mevr
  Mijn vraag is: kan ik nu compost over mijn tuin gooien en dan a.s. zaterdag de bloemen en planten poten.
  Of moet compost onder gespit worden.
  De tuin is namelijk al gespit.
  Ik heb een kar compost van de milieu straat gehad.
  Groetjes Piet