Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Het Belang Van Compost In Je Tuin…

door Jan de With

Maar al te vaak kom ik in tuinen waar de beplanting het matig doet. Ik kan eigenlijk wel zeggen dat de hoofdoorzaak voor een matig groeiende beplanting is te herleiden naar een slecht bodemtoestand.

Een goede bodem is samengesteld uit meerderde bestanddelen. Één daarvan is organische stof. Deze organische stof is afkomstig van niet verteerde plantaardige- en/of dierlijke resten. Compost is zo’n produkt. Het bestaat uit organisch materiaal waarbij het afbraakproces al in gang is gezet. Organische stof  is van groot belang voor een goede bodemsamenstelling. In de natuur wordt organische stof  aan de bodem toegevoegd door wortels die afsterven en plantenresten die op de grond achterblijven.

allotment-compost-mountain-719167

Hoe hou je nu het organische stof gehalte op peil in je tuin?

Als eerste laat zoveel mogelijk plantenresten en bladresten achter in de border. Wees vooral niet te clean. Ook al vind je het niet netjes staan. Het komt zeker je beplanting te goede. En als tweede ga zelf je eigen compost maken. Dat kan vrij eenvoudig door een hoekje in je tuin in te richten als verzamelplek voor al je tuin afval. Kies een wat verscholen plekje  in de schaduw. Je kan het vrij eenvoudig opzetten met wat palen en daartegen stevig gaas. De eigen compost is vele malen beter van kwaliteit dan wanneer je compost aanvoerd van elders. Dit komt doordat het afkomstig is van tuineigen materiaal. In het najaar kun je dan je eigen gemaakte compost weer verwerken in de tuin. Naast dat het goed is voor je tuin is zelf compost maken ook nog eens super milieubewust.

Compost

Geplaatst in Bodem en Bemesting

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.

64 Reacties

 1. Cor Gelsing

  Hallo Jan.
  Het is een heel goede tip van om eigen compost
  te gaan maken,afgelopen voorjaar had ik te weinig compost van mij zelf,en heb ik wat zakken bijgekocht,maar ik heb nog nooit zoveel
  onkruid in mijn tuin gehad als dit jaar,kan dit door de aangekochte compost komen ?. bedankt voor al je zeer nuttige tips ik heb er persoonlijk heel veel aan.groetjes Cor.

 2. griet

  hoe kan ik het best mesten als ik schors heb liggen

 3. Riet van Dijk

  dag tuinvriend,

  Bedankt voor de mail! Compost is inderdaad erg belangrijk, ik gebruik het nu 2 jaar en alles groeit en bloeit veel beter!

  hartelijke groeten

  Riet van Dijk.

 4. gilbert

  Heb dit vroeger jaren gedaan waneer ik in een huis met tuin woonde.De originele grond was zanderig en zavel. Na drie jaren intensief bewerken en bijvoegen van droge koemest was het resultaat bevredigend. Ik heb dit nog verder 20 jaar tot mijn verhuis naar een appartement.De bodem was na die tijd zwarte vruchtbare tuingrond tot op 30cm diepte.
  Goede tip,aanbevolen.
  Vriendelijke groet Gilbert

 5. roelf

  HEB AL MEER DAN 40 JAAR EEN VOLKSTUIN EN ALLES WAT ER OVER BLIJFT OP DE TUIN GEBRUIK IK WEER,HEB EEN HELE GROTE BAK EN DAAR GOOI IK ALLES IN BEHALVE ONKRUID DE EERST PLANK OP DE GROND HEB IK WEG GELATEN WANT DAAR SCHEP IK DAN HET DE BESTE KOMPOST ONDER VANDAAN,SOMS IS HET DAN WEL TWEE METER HOOG MAAR IN HET VOORJAAR, NOG MAAR 50CM HOOG, WEL GOOI IK ER NET VOOR DE WINTER WAT PUUR PARDE MEST DOOR, VORIGE JAAR HAD IK RODEKOOL VAN ROND DE 4 KILO, HEB 1 ARE TUIN MAAR GEEF MEER ALS DE HELFT WEG AAN BEKENDEN EN OUDERE MENSEN WEL LAAT IK OM DE 3 JAAR EEN GROND MONSTER NEMEN PUUR OM DIE REDEN OF ER VOLDOENDE VOEDING IN DE GROND ZIT, KOSTEN €25, VEELPLEZIER MET DE TUIN..

 6. Susie

  Beste Jan,

  Ik weet niet of je op elke reactie reageert maar ik kom vaak opmerkingen en/of vragen tegen waarop de reactie/het antwoord ook bij mij zeer welkom zou zijn. Is het niet mogelijk ook jouw evt. reacties ‘openbaar’ te maken?
  Bij voorbaat dank.

 7. walter

  Beste jan.
  taken van snoei hout moet ik dat klein snijden.
  en mag dat ook op de conpost hoop.

 8. Sake

  Als kalk aan de composthoop toevoegt dan kun je gerust wat eikenblad er op gooien,zelf voegde ik er altijd stikstof [k.a.s] aan toe of 12-10-18,dat versneld het verteringsproces,of zoals Harrie het doet met dierlijke mest.
  Ook het afgemaaide gras is een prima middel,de meststof die in het gras zit komt het verteringsproces ten goede.

 9. wiel

  Hallo Jan
  Compost in de tuin
  Wij kunnen in het voorjaar van de gemeente compost halen
  Maar die heb ik liever niet in de tuin,
  Dat is allemaal snoeisel en graszode van langs de weg
  met heel veel onkruid.
  Ik strooi ieder voorjaar koemest korrels en als het gewas in de lente goed erop staat dan krijgen de planten nog wat ASF
  korrels er bij

  Groetjes Wiel

 10. piedro

  Geachte heer,

  Moet men ook blad van eiken-en laurierbomen/struiken laten liggen? Ik krijg de indruk dat dit soort bad niet vergaat!

  Hoe zit het met de eisen aan bodemgesteldheid voor skimmia’s en hydrangiasoorten?

  Vriendelijke groet,

  Piedro

 11. jan bosvelt

  Hallo Jan Maar iklaat vaak alles lichen hoor het voor deel is ook bij exstreme droogte houd het ook nog vocht vast en voor al bij heesters en wijnig onkruid of hoe wel ongewenste beplanting
  Groeten je tuin vriend Jan Bosvelt

 12. BvWIjk

  We merken dat de uitgestrooide compost geeft dat er veel gras in de tuin komt waar we dat niet willen. Ik begrijp dat de composthoop niet warm genoeg is geweest. Is kalk en bloedmeel aan de composthoop toevoegen een oplossing?

 13. Aimée van Dragt

  Wij hebben achter in de tuin(gewone stadstuin)
  een compostcontainer staan. Daar zat een deksel bij maar nu wij hem open laten staan composteert het veel beter. Klopt dat??
  We strooien er ook koeienmest korrels op. Is dat goed en in welke tijd van het jaar kan dat dan het beste.
  Ga ook mijn horstensia’s snoeien door de wortels gedeeltelijk af te steken. Heb dit nog nooit eerder gehoord.
  Hartelijk bedankt voor de tips.
  vriendelijke groet
  Aimée

 14. Piet

  Hallo mijnh.mevr
  Mijn vraag is: kan ik nu compost over mijn tuin gooien en dan a.s. zaterdag de bloemen en planten poten.
  Of moet compost onder gespit worden.
  De tuin is namelijk al gespit.
  Ik heb een kar compost van de milieu straat gehad.
  Groetjes Piet

 
Orgy