Tuinvriend.nl
VOOR MEER TUINPLEZIER

Is er leven in de bodem?

door Jan de With

 Het gedijen van de beplanting  in de tuin is voor 90 % afhankelijk van de kwaliteit van de bodemgesteldheid. Maar wat maakt nu een goede bodem?

Dat is de aanwezigheid van bodemleven en organische stof in de bodem. Het bodemleven is de activiteit van allerlei micro-organismen in de bodem en niet verteerde plantenresten noemen we organische stof.

Door de werking van het bodemleven (micro-organismen) wordt de organische stof die zich in de bodem bevindt omgezet in humus. Deze humus valt uiteindelijk door middel van scheikundige processen uiteen in voor de plant opneembare voedingsstoffen. Dit is een constant proces.

 

Dus wanneer er geen nieuw organisch materiaal aan de bodem wordt toegevoegd zal ditproces afnemen en uiteindelijk stoppen.  We spreken dan van ‘dode’ grond. Deze toestand van de grond is te herkennen aan de grondkleur (licht van kleur) en de afwezigheid van regenwormen. Bovendien is er is een matige wortelontwikkeling.

Een goede graadmeter voor de aanwezigheid van voldoende organische stof  is aanwezigheid van veel regenwormen in de bodem. Regenwormen zijn in staat grote hoeveelheden organische stof te transporteren naar dieper gelegen delen. Er is dan veel bodemactiviteit en de onderaardse voedingsfabriek draait op volle toeren. Dit is wat we noemen ‘levende’ grond.

Het is dus van het grootste belang om het organische stof gehalte op peil te houden.

Dit doe je door:

1. Zoveel mogelijk blad en plantenresten in de border achter te laten en in het voorjaar licht door te werken.

2. Jaarlijks wat extra compost op te brengen.

3. Te bemesten organische messtoffen

Geïnteresseerd in nog veel meer tips over bodem en bemesting klik hier

Geplaatst in Bodem en Bemesting

Reageer op dit bericht

Let op:In sommige gevallen moet een bericht eerst goedgekeurd worden door de beheerder. Het kan dan wat langer duren voordat een reactie geplaatst is.